Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
1Η ΜΑΗ 2024
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Πλούσια δράση που θα κορυφωθεί με την απεργία της Πρωτομαγιάς

Από συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην Πρωτομαγιά
Από συνελεύσεις σε εργοτάξια μπροστά στην Πρωτομαγιά
Μια πλούσια δράση, με εξορμήσεις και περιοδείες, κατά τόπους κινητοποιήσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις, είναι σε εξέλιξη από τα εργατικά σωματεία ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Η δράση τους αυτή «δένεται» με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα, όπως τα μεροκάματα - ψίχουλα, για ουσιαστικές αυξήσεις, ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας «IFS Ηπειρωτική» έδωσε συνέχεια στις πρωτοβουλίες του ενάντια στην απόλυση της προέδρου του. Το Συνδικάτο έχει καταγγείλει τη μη ανανέωση της σύμβασης της συνδικαλίστριας από την εργοδοσία, μετά από 10 και πλέον χρόνια δουλειάς στην καθαριότητα του Μετρό, κάνοντας λόγο για συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της.

Οπως υπογραμμίζει, από τον Δεκέμβρη που η εταιρεία ανέλαβε την καθαριότητα του Μετρό «οι συμβάσεις ανανεώνονταν σε εβδομαδιαία βάση», μια πρακτική ομηρίας την οποία το Συνδικάτο κατήγγειλε, αναγκάζοντας την εργοδοσία να αναδιπλωθεί και να υπογράψει με το προσωπικό συμβάσεις διετούς διάρκειας. Επίσης, το Συνδικάτο και η πρόεδρός του διεκδίκησαν την απόδοση τριετιών σε όλους τους εργαζόμενους. «Γνωρίζουμε ότι η εργοδοσία ενοχλείται από την αγωνιστική και διεκδικητική δράση. Δεν θέλει συνδικάτα που στέκονται εμπόδιο στην αυθαιρεσία της! Δεν θέλει στα πόδια της συνδικαλιστές που ενημερώνουν και οργανώνουν τους συναδέλφους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Γι' αυτό τιμωρεί και εκδικείται την πρόεδρο του Συνδικάτου μας», καταγγέλλει.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης (μέλους της ΟΓΕ), απαιτώντας μαζί με το Συνδικάτο την άμεση επιστροφή της συνδικαλίστριας στη θέση εργασίας της. Μπροστά στην άρνηση της εργοδοσίας να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, οι φορείς ξεκαθάρισαν ότι οι πρωτοβουλίες τους θα συνεχιστούν. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στη ΣΤΑΣΥ, απαιτώντας να πάρει θέση τόσο για τη συνδικαλιστική δίωξη όσο και για το σύνολο των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών που αντιμετωπίζει το προσωπικό στις εργολαβικές εταιρείες.

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχώρησαν επίσης την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, και να προχωρήσουν στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που εκκρεμεί εδώ και μήνες, ενώ έχει λήξει και η μετενέργειά της.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού. ΕΚ μέρους της Επιτροπής ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, κατήγγειλε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων μέσω των ιδιωτών παρόχων αλλά και του ίδιου του ΟΑΣΘ, που προσλαμβάνει εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, αλλά και το πάρτι που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη των ιδιωτών παρόχων, με χρήματα του λαού.

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Οχι στο χαράτσι του πάρκινγκ

Παρέμβαση στη «Fraport» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της εταιρείας να πληρώνουν οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου ώστε να σταθμεύουν τα οχήματά τους και να μπορέσουν να εργαστούν, αλλά και ενάντια στην απόφαση να διαθέσει για τη στάθμευση των οχημάτων τους το πιο απομακρυσμένο σημείο, που είναι μη ασφαλές και ανεπαρκές.

Οι υπεύθυνοι της «Fraport» δεσμεύτηκαν ότι θα ενημερώσουν τη διοίκηση στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι υπεύθυνοι για τους εργαζόμενους είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο. Ουσιαστικά, για άλλη μια φορά η «Fraport» πετάει το μπαλάκι στους «συνεργάτες» της, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.

Εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες για την Πρωτομαγιά

-- Την Κυριακή 28 Απρίλη, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας πραγματοποιούν μεγάλη περιοδεία και συζήτηση με Ελληνες και μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα και στη Δυτική Αχαΐα. Επίσης, τη Δευτέρα 29 Απρίλη το ΕΚ Πάτρας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 9 π.μ., απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς και ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-- Την Τρίτη 30 Απρίλη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας προβάλλει στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».

-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης προχωρά στις εξής δράσεις: Το Σάββατο 27 Απρίλη, στις 12 μ. στο πλακόστρωτο της Αγίας Σοφίας, εξόρμηση - παρέμβαση για ενημέρωση και κάλεσμα στην απεργία. Και την Κυριακή 28 Απρίλη ιστορικός περίπατος στην πόλη, σε σημεία όπου εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών τον Μάη του '36. Θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.

-- Την Τρίτη 30 Απρίλη, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης οργανώνει προβολή της ταινίας «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του Κεν Λόουτς, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Φαργκάνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ