Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στην τελική ευθεία για κλιμάκωση του μακελειού με επίθεση στη Ράφα

Copyright 2024 The Associated

Με τη σταθερή στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και άλλων Ευρωατλαντικών συμμάχων, που πίσω από κροκοδείλια δάκρυα για τους Παλαιστίνιους αμάχους αναμασούν ακόμα και σήμερα τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ», με νωπή την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε νόμο για τη χορήγηση επιπλέον 26 δισ. δολαρίων στρατιωτικής και άλλης «βοήθειας» προς το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες για χερσαία επίθεση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξαπολύει σφοδρούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά από 203 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 34.356 Παλαιστίνιοι και άλλοι 77.368 τραυματίστηκαν.

Τα σχέδια χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, θα σηματοδοτήσουν νέα κλιμάκωση του μακελειού, καθώς εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι και εκτοπισμένοι.

Ηδη, οι ανατολικές συνοικίες της πόλης βομβαρδίζονται καθημερινά, εδώ και πολλές βδομάδες, από μονάδες πυροβολικού και αεροπλάνα.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, εξάλλου, η ταξιαρχία Ναχάλ του ισραηλινού στρατού, η οποία εδώ και 3 μήνες επιχειρούσε στον διάδρομο Netzarim, που ελέγχει την κίνηση μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας, αντικαταστάθηκε πριν από λίγες μέρες από δύο ταξιαρχίες εφέδρων στην κεντρική Γάζα (679η Yiftah τεθωρακισμένων και 2η Ταξιαρχία Πυροβολικού Carmeli).

Οι προετοιμασίες προχωρούν σε στενό συντονισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, με αλλεπάλληλες επαφές αξιωματούχων τους για τον τρόπο υλοποίησης αυτού του σχεδίου, παρά τις δημόσιες «αντιρρήσεις» που εκφράζει η Ουάσιγκτον.

Εντονη αντίθεση σε οποιαδήποτε χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα εκφράζει η Αίγυπτος, που ανησυχεί και για κύμα εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων που θα κινηθούν προς το έδαφός της, όπως φάνηκε και από τις νεότερες δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Φ. Σίσι.

Ατελείωτη φρίκη από τους νέους ομαδικούς τάφους

Την ίδια ώρα, ατελείωτη φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις νέων ομαδικών τάφων στις αυλές νοσοκομείων, τα οποία βρέθηκαν για βδομάδες στο στόχαστρο των δολοφονικών επιθέσεων του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Νέοι ομαδικοί τάφοι αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες μέρες στον αυλόγυρο του Νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις, μια βδομάδα μετά από εκείνους που εντοπίστηκαν στον αυλόγυρο του κατεστραμμένου Νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Από την αρχή αυτής της βδομάδας έως την Πέμπτη, Παλαιστίνιοι από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Γάζας εντόπισαν στον περίβολο του Νοσοκομείου Νάσερ τρεις διαφορετικούς ομαδικούς τάφους, βρίσκοντας 392 πτώματα ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών, ασθενών με επιδέσμους και καθετήρες ή γυμνών ατόμων που είχαν δεμένα τα χέρια και έφεραν σημάδια εκτέλεσης εν ψυχρώ...

Τα φρικιαστικά ευρήματα, που φέρνουν στην επιφάνεια νέες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, προκάλεσαν τις υποκριτικές ανησυχίες ΗΠΑ και ΕΕ που εξέφρασαν «προβληματισμό» και ζήτησαν «διεθνή, εξονυχιστική έρευνα». Προηγήθηκε η σύσταση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, για διεθνή έρευνα.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Κένεθ Ροθ, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ εμποδίζει τη διεθνή έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στα δύο νοσοκομεία, κατηγορώντας το πως επιδιώκει να θάψει το θέμα «κάτω από το χαλί» ή να υπεκφύγει ανακοινώνοντας δική του «έρευνα».

Λιμός, έλλειψη καθαρού νερού, συντρίμμια και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις για λιμό στη βόρεια Γάζα, όπου υπολογίζεται ότι είναι σοβαρά υποσιτισμένα το 30% των παιδιών έως δύο ετών και το 70% των ενηλίκων. Ο συντονιστής για την ανθρωπιστική βοήθεια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στη Γάζα, Καρλ Σκάου, επισήμανε ότι οι υποσιτισμένοι άμαχοι δεν χρειάζονται απλά «περισσότερα τρόφιμα» αλλά «θεραπευτικά τρόφιμα, ειδικά συμπληρώματα διατροφής και συνεχή, μακροχρόνια ιατρική φροντίδα» για να καταφέρουν να επιβιώσουν...

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εξέφρασε την Παρασκευή αγωνία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη καθαρού τρεχούμενου νερού και αποχετευτικού δικτύου σε περιοχές της Γάζας με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, προειδοποιώντας ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος περισσότερων επιδημιών...

Επιπλέον, ο Περ Λόνταμαρ, στέλεχος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ Κατά των Ναρκών (UNMAS), εκτίμησε ότι ο πόλεμος έχει αφήσει 37 εκατ. τόνους συντριμμιών αλλά και χιλιάδες βλήματα και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Προέβλεψε ότι θα χρειαστούν 14 χρόνια και 100 φορτηγά που θα δουλεύουν καθημερινά για να απομακρύνουν τα ερείπια και να μετατρέψουν ξανά σε κατοικημένες τις κατεστραμμένες πόλεις της περιοχής...

Εντονες διεργασίες και παζάρια, για την ώρα χωρίς αποτέλεσμα

Το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και για εκεχειρία στη Γάζα.

Από την πλευρά της Χαμάς, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, ανώτερο στέλεχος, μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην Κωνσταντινούπολη, εξήγησε ότι η οργάνωση επιδιώκει τουλάχιστον πενταετή εκεχειρία.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς επιθυμεί την ένταξή της στην Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) και τη συμμετοχή σε ενιαία κυβέρνηση εφόσον επιτευχθεί λύση στη βάση των δύο κρατών σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που προβλέπουν δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή των προσφύγων κ.ά.

«Αν συμβεί αυτό, η στρατιωτική πτέρυγα θα διαλυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αίγυπτος, από την πλευρά της, διεκδικεί πιο αναβαθμισμένο ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς (στις οποίες συμμετέχουν επίσης ΗΠΑ και Κατάρ), επιχειρώντας τη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου έστειλε στο Ισραήλ νέα ομάδα αξιωματούχων που συμμετείχε στο διαρκές παζάρι για εκεχειρία και ομήρους, ωστόσο μερικές ώρες αργότερα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Κάιρο άπρακτη...

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, συναντώντας την Παρασκευή στο Πεκίνο τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, κάλεσε την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της για να μειωθούν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο Μπλίνκεν μετά το ταξίδι στην Κίνα αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως να μεταβεί ξανά στο Ισραήλ, με ατζέντα όχι μόνο τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αλλά κυρίως την επικείμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

Στο Ριάντ, όπου πραγματοποιείται το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, μεταφέρεται το προσεχές τριήμερο το επίκεντρο έντονων διαβουλεύσεων σχετικά με τη Γάζα. Τη Δευτέρα θα γίνει συνεδρίαση αφιερωμένη στη Γάζα, με τη συμμετοχή του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Μούσταφα, του Αιγύπτιου ομολόγου του, Μοστάφα Μαντμπούλι, και της Ζίγκριντ Κάαγκ, συντονίστριας του ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, θα είναι μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα βρεθούν στο Ριάντ, όπως και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με την Κάαγκ και τον σεΐχη Αμπντάλα μπεν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ