Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
1Η ΜΑΗ 2024
1η ΜΑΗ 2024
Ολοι την Τετάρτη στην απεργία, όλοι στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις την Τετάρτη 1 Μάη σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία τιμούν τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης, μετατρέποντάς την σε εφαλτήριο για να δυναμώσει η πάλη τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη ετοιμάζονται να βγουν ξανά στον δρόμο και να διαδηλώσουν για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Η απεργιακή προετοιμασία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων βρίσκεται σε εξέλιξη, κόντρα στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Πρωτομαγιά ως αργία και ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τη μεταφέρει φέτος την Τρίτη 7 Μάη. Η απόφαση αυτή, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο ήδη από τον Φλεβάρη, «ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές».

«Από το Σικάγο του 1886 έως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη έως την Πρωτομαγιά του 1944 με την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο απεργιακό του κάλεσμα και συνεχίζει:

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας».

Η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Στην κατεύθυνση αυτή, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με αιχμή μια σειρά διεκδικήσεις.

Απεργία σε πλοία και σιδηρόδρομο

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. «Η 1η Μάη αποτελεί μέρα που επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους, για να δυναμώσει ο αγώνας, για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο Πασαλιμάνι.

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη και τα τρένα, καθώς απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του κλάδου τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλείς αερομεταφορές», τονίζει η ΕΣΚ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ απέναντι στην απαράδεκτη απόρριψη της πρότασης για απεργία από την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

«Παρών» από ΟΒΣΑ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) τα σωματεία και τις ενώσεις των επαγγελματιών. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, μαζί με τα εργατικά σωματεία, καλεί τους φορείς των μικρών επαγγελματιών να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες. «Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας και τους συλλόγους, ενωμένοι, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί, να ορθώσουμε εμπόδια, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Ενώνοντας τη φωνή μας με όλους όσοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα - τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη μικρομεσαία αγροτιά - μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό. Η δική μας συμμαχία, του κόσμου της δουλειάς, είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος ενάντια στο μαύρο μπλοκ μονοπωλίων - κυβερνήσεων - ΕΕ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επίσης καλεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Οι συνταξιούχοι

Να δώσουν μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» στις συγκεντρώσεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα την Πρωτομαγιά καλεί όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Η 1η Μάη 2024 θα βρει τους συνταξιούχους της χώρας μας και τις οικογένειές τους στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 10 ετών», σημειώνει στο κάλεσμά της και καλεί: «Οπως αγωνιστικά, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε την επίθεση σε βάρος μας, υπερασπιστήκαμε τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας, έτσι θα συνεχίσουμε».

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, όπως και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, προτάσσουν τα συνδικάτα ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Επίσης διεκδικούν:

-- Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουν για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

-- Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Και για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ