Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Κάλεσμα στους Ελληνες ομογενείς να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Συναντήσεις με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής είχε το πρωί της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στις ΗΠΑ

Με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

RIZOSPASTIS

Με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνο Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Κόμματος στις ΗΠΑ.

Ο πρόξενος αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν τους Ελληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών η έλλειψη προσωπικού στην πρεσβεία για τη διεκπεραίωση των πολλών υποθέσεων που υπάρχουν, τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης και τις ανάγκες ενίσχυσής της, με προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και στήριξή τους, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, όπου το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό.

Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση των ομογενών σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και στη συμμετοχή που είναι χαμηλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση, ως στοιχείο επιφύλαξης πολλών ομογενών σχετικά με τη διαδικασία, ο πρόξενος επισήμανε ακριβώς τα όσα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί στις προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ με την αντίστοιχη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει να διατηρούνται οι δεσμοί της ομογένειας με την πατρίδα, βασικό στοιχείο της οποίας αποτελούν τόσο η ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, η οποία υποβαθμίζεται μέχρι απαξίωσης, όσο και η ανάγκη να στηρίζονται ο πολιτισμός, η γνώση της Ιστορίας της Ελλάδας.

Από τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής

RIZOSPASTIS

Από τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, σε σχέση με τη χαμηλή συμμετοχή στην επιστολική ψήφο, ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι το τεχνικό, αλλά η υποτίμηση της συμμετοχής και εκεί έπρεπε να δοθεί το βάρος, μαζί με τη διευκόλυνση με κάθε τρόπο.

Σημείωσε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ είχε ενστάσεις ως προς τη διαδικασία, θεωρώντας ότι είναι ευάλωτη, κάτι που αποδείχτηκε με τη διαρροή προσωπικών στοιχείων, αλλά και ως προς τις εκ των υστέρων ασυνήθιστες τροποποιητικές διατάξεις της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν ότι δεν είχαν επιλυθεί ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους Ελληνες ομογενείς να προσπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες, σαν τις παραπάνω που αναφέρθηκαν, και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, η οποία - λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων - είναι η μοναδική τους επιλογή για να συμμετάσχουν στις εκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης το πρωί της Παρασκευής με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.

Ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη, ενώ σημείωσε πως οι αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών, της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης αποτελούν κοινές αξίες. Αναφορά έκανε και στην πείρα της Εκκλησίας στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας και κοινότητες αντί για ενορίες, σημειώνοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Από θέση αρχής το ΚΚΕ είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, χωρίς ο ένας να κάνει παρεμβάσεις στα "του οίκου" του άλλου». Επισήμανε δε την ανάγκη να μη γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου «προοδευτικού χώρου», σημειώνοντας πως το ΚΚΕ καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα. Επανέλαβε, ακόμη, την ανάγκη να στηριχτούν η ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ιδιαίτερα η ελληνική ομογένεια, που πλέον είναι 3ης και 4ης γενιάς, να γνωρίσει την Ιστορία της Ελλάδας.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας δώρισε στον αρχιεπίσκοπο ένα έργο της σημαντικής κομμουνίστριας εικαστικού Βάσως Κατράκη, ενώ ο αρχιεπίσκοπος ένα λεύκωμα για τα 100 χρόνια της ελληνικής ομογένειας στη χώρα.

  • Αργότερα το βράδυ, τοπική ώρα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ