Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη
  • Την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»
  • Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα μέλη της ΚΝΕ καθημερινά «χτίζουν» τη μεγάλη «κόκκινη νεανική πολιτεία», που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει και πάλι δεκάδες χιλιάδες νέους αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουν το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και δίνουν τη μάχη της προπαγάνδισης με μαζικές εξορμήσεις που πραγματοποιούν με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στο πρόγραμμα του τριημέρου, ξεχωρίζει η συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη 14/9, για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ στο τριήμερο των εκδηλώσεων, στις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική) θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα και μεγάλες συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες. Παράλληλα θα λειτουργούν Εργατικό Στέκι, Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, Μαθητικό Στέκι, Περίπτερο Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ο Μικρόκοσμος (χώρος δραστηριοτήτων για μικρότερες ηλικίες), παιδότοπος, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Φεστιβάλ, θα υπάρχει μεγάλη έκθεση με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», για την οποία έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ στο Εργατικό Στέκι θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Στο Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Τι σήμαινε να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ», όπως επίσης και χώρος όπου θα προβάλλονται ερευνητικές εργασίες που θα αφορούν την καινοτομία, το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό, τη συμβολή του σοσιαλισμού στην ανάπτυξη και εξέλιξη των φυσικών επιστημών κ.ά.

Μαθητικό Στέκι

Στο Μαθητικό Στέκι, και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παιχνίδια, μέσα από τα όποια οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και για την κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Ξεχωριστή θέση θα έχει η ψηφιακή διαδραστική έκθεση, με θέμα «Πώς αλλάζουν οι κοινωνίες, ποιες επαναστάσεις γνώρισε η ανθρωπότητα, 100 χρόνια από τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο». Επίσης, θα γίνει προβολή των ομαδικών εργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε και φέτος η ΚΝΕ. Στον ίδιο χώρο θα διεξάγονται πολλές παράλληλες δραστηριότητες, φτιαγμένες από μαθητές για μαθητές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού:

Πέμπτη 14/9: Παιχνίδι «Ο τροχός της Ιστορίας, 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη». Αντιπολεμικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές.

Παρασκευή 15/9: Διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων. Παιχνίδι Brain Game.

Σάββατο 16/9: Παρουσίαση και βράβευση των συλλογικών και ερευνητικών εργασιών που επιμελήθηκαν ομάδες μαθητών.

Στο χώρο του Στεκιού θα υπάρχει αφιέρωμα της μαθητικής ΟΒ του Μουσικού Σχολείου, με προτάσεις βιβλίων, θεατρικών έργων, ποιημάτων, Σοβιετικών καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Μικρόκοσμος - παιδότοπος

Την τιμητική τους θα έχουν φέτος και οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ, καθώς θα λειτουργούν δύο χώροι με δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ηλικίες τους.

Στο Μικρόκοσμο θα υπάρχουν «γωνιές», που θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες, από τις 19.00 μέχρι και τις 22.00. Στη γωνιά αθλητισμού θα υπάρχουν σκάκι, μπάσκετ, πινγκ πονγκ και πολλά ακόμα αθλητικά παιχνίδια. Στη γωνιά τέχνης θα υπάρχει χώρος κατασκευών, με πρωτότυπα υλικά, εμπνευσμένων από σύμβολα των σοσιαλιστικών χωρών. Στη γωνιά επιστήμης θα γίνονται πειράματα και κατασκευές με θέματα «Τα κύματα της πληροφορίας» και «Κώδικες, πληροφορίες και προγράμματα: Πώς λειτουργούν οι υπολογιστές και τα ρομπότ». Στη γωνιά της Ιστορίας θα υπάρχει παιχνίδι γρίφων και αποστολών με θέμα την εξέλιξη των κοινωνιών και τίτλο «Οι κοινωνίες αλλάζουν».

Ειδικά, την Παρασκευή θα υπάρξει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Πώς φανταζόμαστε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε».

Στον παιδότοπο το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την Πέμπτη 14/9: «Τα παιδιά γίνονται μικροί ηθοποιοί», μαθαίνουν παίζοντας μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Ομαδικό παιχνίδι. Πάρτι ζούμπα.

Την Παρασκευή 15/9: Παιχνίδι κρυμμένων «αρχαιολογικών ευρημάτων», επίδειξη ενόργανης γυμναστικής και πολεμικών τεχνών.

Το Σάββατο 16/9: Κατασκευές, παράσταση Καραγκιόζη, πάρτι ζούμπα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 14/9

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συναυλίες με τους «Σελάνικ», Νίκο Κατσίκα και μεγάλη συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Επίδειξη από Χορευτικό, μουσικό πρόγραμμα με συναυλία από τους «Παλιούς Διαβάτες» και ρεμπέτικο γλέντι με την Κατερίνα Τσιρίδου.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συζήτηση με θέμα «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά, συναυλία από τους Γιώργο Αετόπουλο, Γιάννη Μήτση και En Cardia.

Παρασκευή 15/9

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες με τους Markab Trio, Βασίλη Λέκκα, Ντιλέκ Κοτς, Σοφία Νάτσιου και Γιώτα Νέγκα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό πρόγραμμα με τους Μ. Παπούλια και «Μουσικόφρωνες». Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη και αφιέρωμα σε τραγούδια του Ζαμπέτα από το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στο Παιδαγωγικό Ποίημα, του Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο. Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, τα «Κίτρινα Ποδήλατα», τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Μανώλη Φάμελλο και τον Γιάννη Γιοκαρίνη.

Σάββατο 16/9

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από τους String Demons και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Επίδειξη με μικρασιάτικους χορούς από παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα. Μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό γλέντι με τους Γιώργο Φαναρά, Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, τους Kollectiva, τον Ησαΐα Ματιάμπα και τον Μύρωνα Στρατή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ