Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το πρώην στέλεχος του ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου» (FN) Φλοριάν Φιλιπό ανακοίνωσε ότι η κίνηση «Πατριώτες» θα μετατραπεί πλέον και κανονικά σε νέο πολιτικό κόμμα, μετά την επίσημη αποχώρησή του από το FN. Σε συνέντευξή του, ο Φιλιπό επέκρινε το FN ότι «δεν έχει πλέον καθαρό λόγο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Εκ μέρους τμημάτων κεφαλαίου που αναζητούν διάφορες εναλλακτικές για επωφελείς κολιγιές του γαλλικού κεφαλαίου, ο Φιλιπό τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη βούληση για εθνική κυριαρχία με την απομόνωση. Είναι προφανές ότι χρειάζεται διεθνής και παγκόσμια συνεργασία. Το να πιστέψουμε ότι η μετακίνηση του κήνσορα της κυριαρχίας, από το Παρίσι στις Βρυξέλλες, από τη Γαλλία σε ένα σύνολο 27 χωρών, θα λύσει όλα τα προβλήματα, αποτελεί ψευδαίσθηση». Εστιάζοντας στη σημασία η ιμπεριαλιστική Γαλλία να ανακτήσει έστω ένα μέρος από το έδαφος που έχασε στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού, περιέγραψε ως ζητούμενο το να «αποφασίζουμε σε εθνικό επίπεδο και την ίδια στιγμή να πολλαπλασιάζουμε τις ενέργειες παγκόσμιας συνεργασίας σε τομείς όπου αυτό είναι απαραίτητο». Σήμερα, πρόσθεσε, «η Γαλλία εμφανίζεται σα να έχει διαγραφεί, εξαρτημένη από ξένους πολυεθνικούς παίκτες...».

Επίθεση με νεκρούς στη Μασσαλία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση που έγινε την Κυριακή στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας (νότια), με αποτέλεσμα το θάνατο δύο γυναικών. Ως δράστης φέρεται ένας άνδρας περίπου 30 χρόνων που αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» και αφού επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε μια γυναίκα, έφυγε από το σταθμό, για να επιστρέψει λίγο μετά και να σκοτώσει ακόμα μία. Τελικά, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Χτες, έγινε γνωστό ότι πριν από μερικές μέρες είχε συλληφθεί ως ύποπτος για ληστεία, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ακόμα, ότι κυκλοφορούσε με οκτώ διαφορετικά ψευδώνυμα. Η νέα επίθεση έγινε ενώ η κυβέρνηση επιταχύνει νέα ρύθμιση με την οποία - στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» - ουσιαστικά θα σταθεροποιηθούν περιορισμοί που μέχρι τώρα προβλέπονταν σε συνθήκες «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» (το οποίο κατά τ' άλλα θα αρθεί, αφού βρίσκεται σε εφαρμογή από το Νοέμβρη του 2015).

  • Τέσσερα παιδιά και ένας άντρας σκοτώθηκαν, μετά από έκρηξη σε πολυκατοικία στην πόλη Μιλούζ. Οκτώ ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, από τα οποία τρία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είχε προηγηθεί φωτιά σε ένα κελάρι, τα αίτια της οποίας ερευνώνται.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ