Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Δυτικά Βαλκάνια, επιχειρηματικά σχέδια και ανταγωνισμοί στο «μενού»

Από την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα επαναλαμβάνεται με την προσθήκη και της Ρουμανίας

Motion Team

Από την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα επαναλαμβάνεται με την προσθήκη και της Ρουμανίας
Η πρώτη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας πραγματοποιείται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου έχει μεταβεί και ο Αλ. Τσίπρας, ως συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας, που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη στη Θεσσαλονίκη, με την προσθήκη της Ρουμανίας, όπως άλλωστε είχε γίνει γνωστό τότε, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα που ενδιαφέρουν τις αστικές τάξεις και των τεσσάρων βαλκανικών κρατών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, Ρουμανίας Μ. Τουντόσε και του Προέδρου της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, σύμφωνα με πληροφορίες θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της «σταθερότητας» και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, όπως επίσης και μια σειρά έργα υποδομών κρίσιμα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Ειδικότερα για το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να βάλει πλάτη, στο πλαίσιο και της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και στο φόντο της προσπάθειας της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Αλλωστε, στο πνεύμα και των πρωθυπουργικών δηλώσεων της περασμένης βδομάδας, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως «η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος - μέλος και εισηγήτρια της "Ατζέντας της Θεσσαλονίκης" στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη "νεοφώτιστη" σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι μόλις προχτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στις δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας, μίλησε για το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, θέμα που όπως φαίνεται συζητήθηκε στη Σύνοδο αυτή.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όσα απασχόλησαν και την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Μπορίσοφ και αφορούν σε Κατασκευές, Μεταφορές και Ενέργεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος αυτή αποτελεί μια ακόμα έκφραση της έντονης δραστηριοποίησης της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, «σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με την Αθήνα να προωθεί σειρά «πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας», στο πλαίσιο πάντα των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και με στόχο να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης.

Υπουργική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για Ασφάλεια και Ενέργεια

Εξάλλου, Τετάρτη και Πέμπτη συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», την προώθηση της «διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων». Από ελληνικής πλευράς, στην Υπουργική Συνάντηση θα συμμετάσχει ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.

Παρακάτω, τη 2η Υπουργική Συνάντηση θα απασχολήσει «το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα», με σκοπό όπως λέγεται την ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» και την προώθηση της «διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων». Ενεργειακή ασφάλεια που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανακόψουν την «ενεργειακή εξάρτηση» από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ