Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«E-VALUE» (ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ)
Οι εξελίξεις στον όμιλο και στον κλάδο κάνουν επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση με συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ
Από παλιότερη κινητοποίηση με συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ
Η «Cosmote e-Value» είναι η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Ηταν μία από τις επιχειρήσεις του ομίλου «Γερμανός» και εξαγοράστηκε από τον ΟΤΕ το 2006 μαζί με τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων. Δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ρουμανία και απασχολεί συνολικά και στις δύο χώρες πάνω από 6.500 εργαζόμενους. Είναι μια εταιρεία που αναλαμβάνει έργα από τρίτες επιχειρήσεις, με τον κύριο όγκο αυτών των έργων να προέρχεται από τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του ομίλου, τον ΟΤΕ και την «Cosmote».

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους

Στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 5.200 εργαζόμενοι (το 1/3 των εργαζομένων του ομίλου OTE), με το σύνολό τους να βρίσκεται εκτός Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι 3.500 είναι εργαζόμενοι από τρίτες εταιρείες, άρα διπλά ενοικιαζόμενοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία αντικατέστησαν εργαζόμενους με σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Κατά κύριο λόγο απασχολούνται στα Τηλεφωνικά Κέντρα (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, εισπρακτικό, πληροφορίες κ.ά.) και τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ χρησιμοποιεί την εταιρεία για να κάνει τις νέες προσλήψεις στα περισσότερα έργα. Αρα συναντάμε εργαζόμενους στην «Cosmote e-Value» και σε άλλα έργα, όπως πωλητές σε καταστήματα, τεχνικούς πεδίου, εργαζόμενους στις αποθήκες.

Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου απασχολεί 700 εργαζόμενους. Στην Αττική εργάζονται περίπου 3.500. Συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στην «Cosmote e-Value» υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Είναι η επιχείρηση που χρησιμοποιεί, κατεξοχήν, ο όμιλος ΟΤΕ, για να χτυπήσει τις ΣΣΕ, τα συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από το 2006 μέχρι σήμερα, η επιχείρηση γιγαντώθηκε. Δεν ήταν η μοναδική στον όμιλο που έπαιζε αυτόν το ρόλο, όμως, από το 2015, που απορρόφησε τους εργαζόμενους στα Τηλεφωνικά Κέντρα από την «OTEplus» (άλλη θυγατρική του ομίλου), έγινε η κύρια επιχείρηση, για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν το στόχο.

Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι η εξής: Οι εργαζόμενοι από τρίτες εταιρείες αμείβονται στο πλαίσιο του απαράδεκτου κατώτατου μισθού, των 586 και 511 για κάτω των 25 ετών, μεικτών αποδοχών στο 8ωρο. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν από λίγους μήνες μέχρι και 7 - 8 χρόνια, η πλειοψηφία τους έχει ατομική σύμβαση 6ωρη, μερικής απασχόλησης. Οι 1.700 εργαζόμενοι που έχουν ατομική σύμβαση με την «Cosmote e-Value», προέρχονται κυρίως από την «OTEplus» και αμείβονται με βάση τα 751 ευρώ ως κατώτατο μισθό.

Μέσα στους χώρους δουλειάς επικρατούν η αβεβαιότητα για το μέλλον, η εντατικοποίηση για την επίτευξη των στόχων που βάζει κάθε φορά η επιχείρηση, η τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει. Ταυτόχρονα, τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων διαρκώς μειώνονται, στο όνομα της διατήρησης και της αύξησης της κερδοφορίας του ομίλου.

Ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί στα συνδικάτα του ΟΤΕ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αντίθετα πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που με κάθε τρόπο, είτε μέσα από την αντιπροσώπευσή τους στη ΓΣΕΕ και τη συμφωνία τους στους «κοινωνικούς διαλόγους», είτε με τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους, άνοιξαν την κερκόπορτα στην κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας και στη συνέχεια στη διάσπαση και τον διαχωρισμό των εργαζομένων, εξυπηρετώντας τα σχέδια της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ.

Η ίδια η δομή των σωματείων στον ΟΤΕ έρχεται να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτούς τους στόχους, καθώς διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε ομοιοεπαγγελματική κατεύθυνση (τεχνικών, εμπορικών - διοικητικών, μηχανικών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πληροφορικής). Στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ (ΟΜΕ) συμμετέχει και το Σωματείο των Εργαζομένων στην «Cosmote», που υπογράφει ξεχωριστή ΣΣΕ, η οποία χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να εξισωθούν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Ολα τα παραπάνω σωματεία και η ΟΜΕ, που ελέγχονται από τις δυνάμεις των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι υπέγραφαν και υπογράφουν ΣΣΕ στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων της εργοδοσίας.

Από το 2011 οι παλιοί εργαζόμενοι του ΟΤΕ βλέπουν τα δικαιώματά τους να ξηλώνονται, οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 10% στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το 2015 η ΟΜΕ υπέγραψε σύμβαση με την οποία αποδέχτηκε τους απαράδεκτους διαχωρισμούς μεταξύ «παλιών» και «νέων» εργαζομένων, με τους νέους εργαζόμενους να αμείβονται με μειωμένα μισθολόγια κατά 40% και πολλούς διαχωρισμούς σε θεσμικά δικαιώματα. Για να φτάσουν στα κατώτερα μισθολόγια των παλιών εργαζομένων, θα πρέπει να περάσουν 30 χρόνια δουλειάς, από τη στιγμή που θα ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις! Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΣΣΕ στην «Cosmote».

Ολες οι άλλες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, δηλαδή η «Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), η ΑΣΕ (αριστεριστές) και οι «Ακομμάτιστοι» (αυτή την περίοδο συνεργάζονται με τη ΔΑΚΕ), συμφώνησαν σε μία κοινή θέση. Αρνήθηκαν να οργανώσουν τους εργαζόμενους που έκαναν αιτήσεις εγγραφής στα σωματεία του ομίλου ΟΤΕ και προέρχονται από τρίτες επιχειρήσεις, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο άλλον έναν διαχωρισμό που επιβάλλει η διοίκηση του ομίλου. Η τελευταία ΣΣΕ, που υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτη, διατήρησε τις μειώσεις μισθών, βάθυνε τους διαχωρισμούς, εξίσωσε προς τα κάτω δικαιώματα και, κυρίως, για μία ακόμη φορά άφησε έξω από τις συμβάσεις τους εργαζόμενους στην «Cosmote e-Value» και το σύνολο των εργαζομένων στις θυγατρικές.

Αφού λοιπόν πέταξαν στα σκουπίδια το αίτημα για ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ, που θα εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα πάνω, και τις δύο επιτυχημένες 48ωρες απεργίες που έδωσαν ενωμένοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, ο ΠΑΣΕ ΟΤΕ (το σωματείο των εμπορικών - διοικητικών υπαλλήλων) προσέφυγε στον ΟΜΕΔ για υπογραφή ΣΣΕ στην «Cosmote e-Value», με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα επισημοποιήσει αυτά που ήδη δίνει η διοίκηση του ομίλου και τους διαχωρισμούς που διατηρεί. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» ανοργάνωτους, χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε καμία συλλογική διαδικασία για τη διεκδίκησή της.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έκανε προσπάθειες να οργανώσει την πάλη συνολικά των εργαζομένων του κλάδου και των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, ειδικότητα, θρησκεία, εθνικότητα, φύλο κ.τ.λ.

Ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που δούλευαν στην «OTEplus» και τώρα πλέον στην «Cosmote e-Value», έχει πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι παρεμβάσεις του κλαδικού συνδικάτου, αλλά και του συνδυασμού των ταξικών δυνάμεων στον όμιλο, της ΕΣΚ ΟΤΕ, είναι σχεδόν καθημερινές για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο έχουν καταφέρει να αποσπάσουν και ορισμένες μικρές νίκες για τους εργαζόμενους στα Τηλεφωνικά Κέντρα, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση (διαλείμματα, ωράρια), τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, ακόμα και ενάντια σε απολύσεις. Είναι αυτές οι δυνάμεις που διαμόρφωσαν πλαίσιο διεκδίκησης για ΣΣΕ που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο και την επαναφορά των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων. Που χαιρέτισαν και στήριξαν την πρωτοβουλία των συναδέλφων από τρίτες εταιρείες να εγγραφούν στα σωματεία του ΟΤΕ.

Κόντρα στις επιδιώξεις της επιχείρησης και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΣΕΤΗΠ πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε εξώδικο για τη διαπραγμάτευση ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, στο οποίο η διοίκηση αρνήθηκε να απαντήσει.

Ακόμα έχει ήδη πραγματοποιήσει στην Αττική, στις 12/6, συνέλευση των εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» και μια πρώτη προειδοποιητική κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Κεραμεικό. Στη συνέλευση διαμορφώθηκαν αναλυτικά, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, το πλαίσιο διεκδικήσεων και τα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα. Επίσης, από τους ίδιους προέκυψε η αναγκαιότητα οργάνωσής τους σε επίπεδο επιχείρησης, που θα συμβάλλει στον αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση, θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη και θα διεκδικεί με κριτήριο τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξικές δυνάμεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου στην Αττική, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης.


Αλέκος ΠΕΡΡΑΚΗΣ
Πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ