Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απατηλή προπαγάνδα για να κρυφτεί η αντεργατική κλιμάκωση

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, η κυβέρνηση που επί 3,5 χρόνια, πάνω στο ήδη γονατισμένο εργατικό - λαϊκό εισόδημα από τα χτυπήματα των προκατόχων της, πρόσθεσε αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολόγητου ορίου και νέα χαράτσια, η κυβέρνηση που έχει ήδη ψηφίσει νέα μείωση του αφορολόγητου ώστε η δαγκάνα να «πιάνει» ακόμα και τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού, ισχυρίζεται προκλητικά ότι «βασικό μέλημά μας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων», όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας.

Η κυβέρνηση που πρόσθεσε ένα σωρό νέα αντεργατικά χτυπήματα, στο απεργιακό δικαίωμα, στην κυριακάτικη αργία, στο χρόνο εργασίας, η κυβέρνηση που διευκόλυνε νομοθετικά τις ομαδικές απολύσεις και τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων κ.ά., μιλάει για... «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση που απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες ως «ευχολόγιο» και ως «αντισυνταγματική» την πρόταση νόμου 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή, για κατώτερο μισθό 751 ευρώ και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, μιλά για «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων», τη στιγμή που απογειώνεται η «ευελιξία», ενώ θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς που βάζουν μόνιμα στην πρέσα της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» τους μισθούς των εργαζομένων.

Με νόμο Σαμαρά - Βρούτση ο κατώτατος μισθός

Χωρίς ίχνος ντροπής, τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «άμεσες και γενναίες αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους» μέσα από την «επικαιροποίηση» του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις Συλλογικές Συμβάσεις.

Πρόκειται βέβαια για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας:

-- Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, αφού πρώτα διατήρησε για σχεδόν 4 χρόνια την άθλια ΠΥΣ 6/2012, που τον πετσόκοψε κατά 22%, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - με δόλωμα την ενδεχόμενη αύξησή του κατά λίγες δεκάδες ευρώ - ετοιμάζεται να βάλει για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο Σαμαρά - Βρούτση (ν. 4172/2013), με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται μόνιμα με απόφαση του αστικού κράτους, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με καθοριστικό κριτήριο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», δηλαδή με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Σε ό,τι αφορά τον «υποκατώτατο» μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών, μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα τον καταργήσει, ωστόσο την ίδια μέρα, λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, η υπουργός Εργασίας όχι μόνο δήλωσε αόριστα ότι «θα το εξετάσουμε στο χρόνο του...», αλλά επανέφερε και το θέμα της τροποποίησής του, στην κατεύθυνση της παραπέρα γενίκευσής του: Οπου υπάρχει «υποκατώτατος» μισθός στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία. Πρόκειται για πρόταση που περιλαμβανόταν στο περιβόητο πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων», την οποία έχει καταθέσει μεταξύ άλλων και ο ΟΟΣΑ, η οποία, με βάση την εκτεταμένη εργασιακή κινητικότητα μεταξύ κλάδων, οδηγεί σε γενίκευση του «υποκατώτατου» μισθού ανεξαρτήτως ηλικίας, στο όνομα της «απόκτησης εμπειρίας»!

Συλλογικές Συμβάσεις: Στην... «καλή θέληση» των εργοδοτών

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή τη μόνιμη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, μιλά για... «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» για τις κλαδικές Συμβάσεις, καθώς και για επικείμενη επέκταση κλαδικών ΣΣΕ που είναι σήμερα σε ισχύ και κήρυξή τους ως υποχρεωτικών για όλο τον αντίστοιχο κλάδο.

Τι δεν λένε τα κυβερνητικά στελέχη;

-- Η επέκταση μιας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης επαφίεται πλέον αποκλειστικά στην... «καλή θέληση» των εργοδοτικών οργανώσεων, αφού με πρόσφατη εγκύκλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους έδωσε τη δυνατότητα να μπλοκάρουν όλη τη διαδικασία για την υποχρεωτικότητα μιας κλαδικής ΣΣΕ, απλά και μόνο με το να μην δώσουν το μητρώο μελών τους για να πιστοποιηθεί αν η Σύμβαση καλύπτει το 50%+1 των εργαζομένων...

-- Πολύ περισσότερο, στους «πανηγυρικούς» της περί επικείμενων «γενναίων αυξήσεων», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν λέει κουβέντα για το μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο τμήμα των εργαζομένων που είναι και θα παραμείνουν ξεκρέμαστοι, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στις απολαβές τους, με την τεράστια αύξηση της «ευελιξίας». Αποκρύπτουν ότι το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία τη δυνατότητα να παρακάμπτει Συμβάσεις, να εντείνει την εκμετάλλευση, διατηρώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη ως κλάδους στους οποίους κινούνται διαδικασίες για την επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ και την κήρυξή τους ως υποχρεωτικών για όλο τον κλάδο. Μεταξύ αυτών φιγουράρουν ο Τουρισμός, οι τράπεζες, τα Πετρέλαια κ.ά., κλάδοι στους οποίους η τεράστια «ευελιξία» μετατρέπει οποιαδήποτε κλαδική Σύμβαση σε κουρελόχαρτο.

Στις Τράπεζες, υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, επομένως διαφορετικά μισθολόγια, διαφορετική αμοιβή για την ίδια εργασία. Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το καθεστώς της εργολαβικής και «νοικιασμένης» εργασίας, περνούν σε θυγατρικές εταιρείες ή σε άλλους «συνεργαζόμενες» επιχειρήσεις (εισπρακτικές, χρηματοπιστωτικές κ.ά.). Εξάλλου, η ίδια η κλαδική ΣΣΕ που υπάρχει σήμερα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στους Κανονισμούς των τραπεζών έχει υποστεί μειώσεις άνω του 10%, ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν χάσει μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στον Τουρισμό, η εργοδοσία χρησιμοποιεί μέχρι και 14 μορφές συμβάσεων απασχόλησης, από επινοικίαση εργαζομένων μέχρι και συμβάσεις μιας μέρας!

Αντίστοιχα στο χώρο των Πετρελαίων, η πλειοψηφία στον κλάδο, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης εργασιών όπως το «shut down» (για συντήρηση), δουλεύουν μέσω εργολάβων. Στα ΕΛΠΕ οι εργολαβικοί ξεκινούν από 500 και μπορεί να φτάσουν και τα 3.000 άτομα, με μειωμένες απολαβές και δικαιώματα...

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, πέρα από την απόρριψη της πρότασης νόμου των συνδικάτων για τις ΣΣΕ, που έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση απέρριψε στη Βουλή και την πρόταση του ΚΚΕ, η οποία προέβλεπε, όταν σε μια επιχείρηση, σε έναν όμιλο κ.ο.κ. υπογράφεται μια ΣΣΕ, αυτή να ισχύει και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτήν...


Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ