Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Το αναλυτικό πρόγραμμα των τριών ημερών σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ στο πάρκο Τρίτση
  • Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ
  • Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στη νεολαία - υπόσχεται μοναδικές και ξεχωριστές στιγμές στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντ. Τρίτσης», εκεί όπου θα κορυφωθούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις του. Φέτος το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, με σύνθημα: «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ.

Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθέσεις εμπνευσμένες από την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στο χώρο θα δεσπόζει η κεντρική έκθεση αφιερωμένη σε αυτήν τη μεγάλη επέτειο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από πλούσιο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ, ταμπλό, κατασκευές και αρχειακά αντικείμενα, να περιηγηθούν στις σημαντικότερες στιγμές από την Ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και τα πολύτιμα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν. Τη δική τους ξεχωριστή θέση στην έκθεση θα έχουν η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ καθώς και οι Οργανώσεις Νεολαίας που έδρασαν πριν από την ίδρυσή της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα έχουν και οι άλλες εκθέσεις, που με μεράκι και ενθουσιασμό προετοιμάζονται από τις Επιτροπές του ΚΣ της ΚΝΕ.


Στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργεί ψηφιακή - διαδραστική έκθεση για τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη και οργάνωση του μαθητικού κινήματος στη χώρα μας. Στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων θα υπάρχουν έκθεση με θέμα τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο εργατικό κίνημα διαχρονικά, αλλά και σήμερα, καθώς και περίπτερο με εξώφυλλα του «Οδηγητή» από όλη την 50χρονη πορεία του. Στο χώρο του Πολιτισμού θα υπάρχει έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - από περισσότερους από 20 Ελληνες ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα, που επηρεάστηκαν από τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα, στα οποία το Κόμμα μας ήταν πρωταγωνιστής. Ακόμα, θα εκτίθενται κατασκευές και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις του Αη Στράτη. Στο χώρο των φοιτητών θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες έκθεση με θέμα τη συμβολή των κομμουνιστών στο φοιτητικό κίνημα. Στο Στέκι του Αθλητισμού θα φιλοξενείται έκθεση με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για την προσφορά του Κόμματος στον Αθλητισμό.

Πολυχώροι με ξεχωριστό πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα των υπόλοιπων Στεκιών, το οποίο αγκαλιάζει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των χιλιάδων νέων που θα βρεθούν στο Φεστιβάλ.


Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συζήτηση στη Λαϊκή Σκηνή, στις 20.00, με θέμα: «Αστικό κράτος: Υπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων με τις ζωές και τις ανάγκες μας στο περιθώριο». Θα μιλήσουν οι Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Διεθνούπολη, που φέτος θα βρίσκεται σε νέο χώρο, μπροστά από τη λίμνη του πάρκου, θα πραγματοποιηθούν τρεις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις - συζητήσεις. Την Πέμπτη, στις 20.00, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης!». Την Παρασκευή στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Κούβα: Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών», στην οποία θα συμμετάσχουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Ντομίγκες Κορτίνα, εκπρόσωπος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και στέλεχος του ΚΚΕ. Επίσης, την ίδια μέρα στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Σημαιοφόροι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των βρώμικων πολέμων του κεφαλαίου ή με τη σημαία της νέας κοινωνίας της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών, το σοσιαλισμό;», στην οποία θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων ξεχωρίζει την Πέμπτη, στις 20.00, η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση». Θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής. Στο χώρο των φοιτητών θα υπάρχει ειδική έκθεση που θα απευθύνεται στους πρωτοετείς φοιτητές, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τους χώρους που θα σπουδάσουν, αλλά και τη δράση της ΚΝΕ.

Στο Μαθητικό Στέκι, πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα υπάρχει χώρος με ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες, όπου θα πραγματοποιούνται ενδιαφέροντα σεμινάρια - εργαστήρια και συζητήσεις. Θα εγκαινιαστεί νέος χώρος για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Στο χώρο θα στηθεί «escape room» - παιχνίδι αποστολών και γρίφων, βασισμένο σε «μυστήρια» από λογοτεχνικά έργα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή και θα υπάρχει χώρος με αντιπροσωπείες από τα Λαϊκά Φροντιστήρια της Αττικής, όπου θα γίνονται και εγγραφές μαθητών. Ξεχωρίζει η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 21.00, με θέμα: «Δυνατή ΚΝΕ στα σχολεία σημαίνει δυνατοί και μαχητικοί μαθητικοί αγώνες».

Στο Στέκι του Πολιτισμού (στο θεατράκι του πάρκου), την Παρασκευή, στις 20.00, θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια λογοτέχνη Ελλη Αλεξίου με τίτλο «Με τη λύρα της Ελλης Αλεξίου». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν απαγγελίες από έργα της Ε. Αλεξίου, με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής.

Θα υπάρχει ακόμα χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με πλούσιες δραστηριότητες κατά το τριήμερο, όπου θα λειτουργούν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Το escape room που θα στηθεί προβλέπεται και φέτος να κλέψει τις εντυπώσεις!

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στο «Κόκκινο Αερόστατο», από τις 19.00 έως τις 22.30 θα λειτουργούν «Γωνιές» δραστηριοτήτων με θέματα εμπνευσμένα από την επιστήμη, την τέχνη, τον αθλητισμό, καθώς και ζητήματα που απασχολούν αυτές τις ηλικίες. Τα προγράμματα θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις τρεισήμισι ώρες. Την Πέμπτη θα γίνει ξενάγηση στην κεντρική έκθεση στις 19.00 για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και φέτος ο Παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ με εργαστήρια, παραστάσεις, παιχνίδια και ταχυδακτυλουργικά κόλπα, από τις 18.00 έως τις 22.00.

Για 7η χρονιά θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp, που θα περιλαμβάνει την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη τον αγώνα δρόμου 4 και 8 χιλιομέτρων στις 9.30 π.μ., στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με αφετηρία την Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή) και το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, γνωριμία με την αναρρίχηση, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., σε αναρριχητικό πεδίο της Αττικής. Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. τουρνουά σκακιού Μπλιτς και στις 9 μ.μ. παιχνίδι αθλητικών γνώσεων quizdom.

Αναλυτικά, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ανά σκηνή, έχει ως εξής:

Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30: Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου

23.00: Αφιέρωμα σε μεγάλες γυναικείες φωνές του λαϊκού τραγουδιού. Τραγουδούν: Μελίνα Κανά, Γιώτα Νέγκα και Ελένη Τσαλιγοπούλου

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00: Αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Με τους Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Καλλιόπη Βέττα

21.00: Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό

22.15: Δημοτικό γλέντι με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα με την Γιώτα Βέη

23.15: Ηπειρώτικο γλέντι με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο

  • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: Raibo (5ο ΓΕΛ Γλυφάδας), Αλεξ-Ντιβινα - Νιακοντα (15ο ΓΕΛ Αθήνας, 2ο ΕΠΑΛ Γκράβας, Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελληνικού), Blind Guess (ΕΠΑΛ ΣΕΛΕΤΕ)

20.45 Workshop: Παρουσίαση του κόμικ «The Working Dead» από τον Πάνο Ζάχαρη, δημιουργό του κόμικ και σκιτσογράφο

21.25: Χαιρετισμός από μαθητή

21.30: Συναυλίες με τους Rebellion Connexion, Φρανκ, Το Σφάλμα, KollektivA, Nittonsjutton, Rusty Bonez, Sober on Tuxedos

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.45: Συναυλία με την Μιρέλα Πάχου

22.45: Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

18.30: Θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τον Ιόβακχο

20.00: Θεατρική παράσταση «Το φως που καίει», του Κώστα Βάρναλη, με τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ

Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30: «Μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια που αγαπάμε και τραγουδάμε και μια αναφορά στα τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης». Γιώργος Νταλάρας, Θοδωρής Κοτονιάς, Βιολέτα Ικαρη και Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου

23.15: «Το παιχνίδι παίζεται ακόμα... 44 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή». Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00: Κεντρική συζήτηση

21.30: «Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη». Αφιέρωμα στους ποιητές Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη και Γιάννη Θεοδωράκη. Με τους Γιάννη Μπέζο, Ηρώ Μπέζου

22.30: Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα

23.45: Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

  • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα: Confused (1o ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 9ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας), Voyager Station (3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, Σιβιτανίδειος, 10ο ΓΕΛ Πειραιά)

20.00: Μουσικοθεατρική παράσταση από μαθητές

20.40: Απόσπασμα της παράστασης «Το Παιχνίδι της Σφαγής» του Ε. Ιονέσκο, από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών.

22.00: Συναυλία με τον Μύρωνα Στρατή

23.00: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

23.45: Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30: Συναυλία με τον Θοδωρή Καρέλα

22.15: Συναυλία με τον Παντελή Κυραμαργιό

23.00: Συναυλία με τους Encardia

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00: Συναυλία με μουσική κινηματογραφικών ταινιών από νέους μουσικούς.

Σάββατο 22 Σεπτέμβρη

  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30: Χαιρετισμός από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

20.45: Ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

21.30: Αφιέρωμα στον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Νταλάρας και Μίλτος Πασχαλίδης

23.15: Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30: Λαϊκό γλέντι και αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με την Γλυκερία

23.15: Γιώργος Μάγκας

23.45: Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο

  • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

18.45: Βράβευση νικητριών ομάδων του 5ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

21.45: Συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη

22.30: Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ

23.30: Συναυλία με τους Imam Baildi

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30: Συναυλία με τους Bunta Planedo

22.30: Συναυλία με τους Opera Chaotique

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

18.45: Μουσική παράσταση του Τμήματος Φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Θα παρουσιάσουν τραγούδια του Ι. Καμπανέλλη και του Φ. Γκ. Λόρκα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ