Ανακαινίστηκε πλήρως το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Καλυθιές

Ανακαινίστηκε πλήρως το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Καλυθιές

Ανακαινίστηκε πλήρως το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Καλυθιές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2260 ΦΟΡΕΣ

Από την οικογένεια Σαρίκα στη μνήμη του παιδιού τους

Πλήρως ανακαινισμένο παραδόθηκε στους πιστούς το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του Τροπαιοφόρου που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ψαλίδι Καλυθιών στο δρόμο προς Ψίνθο.

Το μοναστήρι που η ίδρυσή του χρονολογείται το μακρινό 1848 ανακαινίστηκε πλήρως στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την οικογένεια Σάββα και Μαριάνθης Σαρίκα, στη μνήμη του υιού τους Στέργου, υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλου και την επίβλεψη της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών. Η τοποθεσία του είναι ειδυλλιακή και πίσω του δεσπόζει, ψηλά στο βουνό, η σπηλιά της Καλαμονιάς στην οποία έχουν εντοπιστεί νεολιθικά ευρήματα.


Το παρών στην τελετή εγκαινίων που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος έδωσαν ο δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζηδιάκος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κόνσολας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης, ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνου, η τέως βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη της τοπικής Κοινότητας Καλυθιών και εκατοντάδες πιστοί.

Η ανακαίνιση κρινόταν επιτακτική καθώς οι τελευταίες σημαντικές παρεμβάσεις είχαν γίνει μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο από τον τότε Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυθιών «Η Αδελφότητα". Η οικογένεια των Σάββα - Μαριάνθης Σαρίκα με τα παιδιά τους Νεκτάριο – Αναστασία, Σταμάτη – Αργυρώ και τα εγγόνια Σάββα, Στέργο, Ιωάννη, Σεβαστή, Στέργο επί σχεδόν 1,5 χρόνο είχε αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια για να γίνει το εξωκλήσι ιδανικός τόπος πίστης και προσευχής.

Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την τοιχοποιία του παλαιού ναού, τον καλλωπισμό των εξωτερικών χώρων και την αγορά εξοπλισμού. Την επιμέλεια της αγιογράφησης είχε ο Καλυθενός αγιογράφος Γιάννης Αργυρού ο οποίος έχει συμμετάσχει στην ανακαίνιση ορθόδοξων ναών και στην Αμερική. Τις δικές τους πινελιές έβαλαν και οι εθελοντές του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Καλυθιών "Ο ΦΑΡΟΣ". Ο επικεφαλής της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών ιερέας Θεόδουλος Κασταμούλας τιμώντας τον δωρητή κ. Σαρίκα σημείωσε ότι «στην εποχή μας είναι σημαντικό να υπάρχουν πιστοί που στέκονται στο πλευρό της εκκλησίας».

Κατά τη συγκινητική αυτή εκδήλωση και θεία λειτουργία ο κ. Φλεβάρης δήλωσε ότι «στη μοναδική αυτή περιοχή που είναι γνωστή για το παλαιολιθικό σπήλαιο, υπάρχει και αυτός ο σημαντικός ιερός ναός. Είναι μία μέρα χαράς και αισιοδοξίας.

Για μένα είναι πολύ θετικό αυτό που δήλωσε ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ότι όσοι έχουν πρόθεση να κάνουν μία δωρεά για την εκκλησία και τη θρησκεία να ανατρέξουν σε παλαιούς ναούς που χρειάζονται συντήρηση και όχι κατ’ ανάγκη να δημιουργούνται νέοι ναοί. Το σημαντικό είναι να συντηρήσουμε αυτά που έχουμε για να σώσουμε την ιστορική , θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Δηλαδή όλα όσα κληρονομήσαμε να τα συντηρήσουμε και να τα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά».

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»