Πάνω από 600.000 ευρώ τα πρόστιμα για παραβάσεις σε αδήλωτη εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας

Πάνω από 600.000 ευρώ τα πρόστιμα για παραβάσεις σε αδήλωτη εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας

Πάνω από 600.000 ευρώ τα πρόστιμα για παραβάσεις σε αδήλωτη εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 981 ΦΟΡΕΣ


Της
Πίτσας Χατζή



«Εργαζόμενοι: Ο κακός εργοδότης και το κάπνισμα ζημιώνουν την τσέπη σας»

«Τον δουλευτή σου πλήρωνε και ψυχικό μη κάνεις»

«Οσο πιο μεγάλο είναι το άδικο, τόσο πιο μεγάλη δύναμη αποκτά αυτός που το παλεύει»


- Διαλέξαμε τρία από τα πολλά γνωμικά και παροιμίες που στολίζουν τους τοίχους του διαδρόμου αλλά και τα γραφεία του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο.
Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας είναι γνωστές σε εργαζόμενους και εργοδότες. Είναι η επίβλεψη και ο έλεγχος σε όλους τους εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα ιδιωτικού ή δημόσιου χώρου εργασίας, της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και της τήρησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων , η έρευνα της ασφαλιστικής κάλυψης και παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων (αδήλωτη εργασία), η συμφιλίωση και επίλυση των εργατικών διαφορών καθώς και η παροχή πληροφοριών σε εργαζόμενους και εργοδότες για την τήρηση των κείμενων διατάξεων.

Νευραλγική υπηρεσία η οποία εκτός των άλλων είναι απαραίτητο να διαθέτει και κοινωνικό προφίλ, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί συμβιβαστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χιλιάδες εργατικές διαφορές και παραβάσεις που δυστυχώς προκύπτουν μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
-Σε τοπικό επίδεδο τώρα, το τμήμα της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχει στην δικαιοδοσία του εκτός από το νησί της Ρόδου, την Σύμη, Χάλκη, Κάρπαθο,Τήλο, Κάσο και Καστελόριζο.
Προϊστάμενος του τμήματος είναι από τον Νοέμβρη του 2010 ο κος Γεώργιος Στάθης.
Με μακράν εμπειρία και γνώσεις σε ό,τι αφορά την εργατική νομοθεσία, καθότι βρίσκεται στην παραπάνω υπηρεσία από το 1991.

Η στελέχωση του τμήματος αποτελείται απο 6 υπαλλήλους.
Τέσσερις Επιθεωρητές, ένας εκ των οποίων είναι ο κος Γ. Στάθης και δυο διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν την ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης.
- Με αφορμή τη λήξη της τουριστικής περιόδου του 2017 ζητήσαμε από τον κ. Γ. Στάθη μια ενημέρωση σε ...αριθμούς αλλά και την προσωπική του εκτίμηση σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του τμήματος όπως επίσης το μέγεθος των εργατικών διαφορών που προέκυψαν στην περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του Προϊσταμένου του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας η φετεινή χρονιά κύλησε σχετικά ομαλά και σαφώς καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές σε επίπεδο εργατικών διαφορών, ρυθμίσεων και επιλύσεων εργατικών ζητημάτων.

Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας από το τμήμα Επιθεώρησης είναι τα εξής:
Από τον Ιανουάριο έως και Οκτώβριο του 2017 διενεργήθηκαν περισσότεροι από 400 έλεγχοι σε επιχειρήσεις της Ρόδου καθώς και σε άλλα νησιά του Νοτίου Συγκροτήματος για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας.

Από τους ελέγχους αυτούς:
Βρέθηκαν 49 αδήλωτοι εργαζόμενοι.
Στο ίδιο διάστημα, διενεργήθηκαν περίπου 400 εργατικές διαφορές εκ των οποίων οι 383 υποθέσεις επιλύθηκαν ειρηνικά με την καταβολή στους εργαζόμενους το ποσόν των 795.159 Ευρώ και μόνο 34 δεν είχαν αίσιο τέλος και πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πρόστιμα:
Ιανουάριος - Οκτώβριος 2017
Κατά την περίοδο επίσης αυτή, πιστοποιήθηκαν 108 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας, κυρίως που αφορούσαν σε αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 644.392 ευρώ.

Από τα στοιχεία ανά μήνα που μας έδωσε η υπηρεσία παρατηρήσαμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο -Απρίλιο) τα πρόστιμα ηταν διπλάσια απ’ ό,τι την καλοκαιρινή περίοδο που όλες οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές και σε λειτουργία.
Όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος κ. Στάθης, στόχος και επιδίωξη του τμήματος είναι η επίλυση των εργατικών διαφορών με ειρηνικό και συμφιλιωτικό τρόπο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών κάτι που ευνοεί και συμφέρει και τις δυο πλευρές.
Φυσικά για να συμβεί αυτό απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Οι εργοδότες πρέπει να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, να σέβονται τους εργαζόμενους και να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις όπου υπάρχουν, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου.
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν, όμως δεν εφαρμόζονται από ολες τις επιχειρήσεις οπότε κάποιοι αναγκαστικά προχωρούν σε ατομικές συμβάσεις.

Οί εργαζόμενοι τώρα από την πλευρά τους πρέπει να γνωρίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, να μη διστάζουν να συμβουλεύονται πρώτα την Επιθεώρηση Εργασίας για οτιδήποτε αφορά σε εργασιακά θέματα και στη συνέχεια να υπογράφουν συμβάσεις εργασίας.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο οπως ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος, είναι η έλλειψη Τεχνικού Επιθεωρητή.
Μια θέση που υπήρχε μέχρι και το 1994, οπότε και έπαψε να υφίσταται.

Αυτό έχει ως συνέπεια όταν πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι στις επιχειρήσεις για θέματα υγιεινής καθώς και ασφάλειας στους χώρους εργασίας από πιθανά ατυχήματα να κατεβαίνει Τεχνικός Επιθεωρητής από την υπηρεσία του Πειραιά για να διενεργήσει έλεγχο, οπότε αυτό δυσχεραίνει το έργο του εδώ γραφείου.

Αυτό που είναι στα υπέρ του τμήματος είναι το γεγονός ότι τεχνολογικά εχει αναβαθμιστεί, έχει μηχανογραφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου οι ελεγχοι είναι συχνότεροι, περισσότερο εντατικοί και έτσι θα συνεχίσουν, όπως κατηγορηματικά δήλωσε ο κος.Στάθης.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Επιθεωρητής Εργασίας, όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες βάσει του νόμου να διευκολύνουν το έργο της υπηρεσίας και να δέχονται οποιονδήποτε έλεγχο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, καθώς επίσης ότι η άρνηση παροχής στοιχείων συνιστά ποινικό αδίκημα. Τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται για οποιαδήποτε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας είναι υψηλά.
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι στην περιοχή της Ρόδου λειτουργούν 16.000 επιχειρήσεις.

Ο αριθμός αυτός όπως εμείς τον μεταφράζουμε είναι αρκετά μεγάλος. Σίγουρα οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας, για την εφαρμογή των διατάξεων της Εργατικής νομοθεσίας, την διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και την διευθέτηση εργατικών διαφορών, ίσως δεν ανταποκρίνεται πάντα στον όγκο των περιστατικών που δέχεται το γραφείο, με την στελέχωση μόνο 6 ατόμων και με κενή την θέση του Τεχνικού Επιθεωρητή.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει κάποια στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να διευκολύνεται η εργασία των υπηρεσιών, να είναι πιο επανδρωμένες σε ανθρώπινο δυναμικό και πιο ευέλικτες, ώστε οι αναφορές κατά καιρούς των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις ημέρες της συνεχιζόμενης κρίσης, σε συνθήκες "Εργασιακού Μεσαίωνα" πραγματικά κάποια στιγμή να αποτελέσουν παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή