Ένα έθιμο 100 ετών τηρήθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στη Λίνδο (φωτορεπορτάζ)

Ένα έθιμο 100 ετών τηρήθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στη Λίνδο (φωτορεπορτάζ)

Ένα έθιμο 100 ετών τηρήθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής στη Λίνδο (φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3302 ΦΟΡΕΣ

Το έθιμο της μεταφοράς της εικόνας του Προφήτη Ηλία από τους Πεύκους έως τη Λίνδο με τα πόδια, τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, τηρήθηκε και φέτος με θρησκευτική ευλάβεια από τους πιστούς του οικισμού.

Το συγκεκριμένο έθιμο εντοπίζεται τουλάχιστον ένα αιώνα πριν, πίσω στο χρόνο, ενώ το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στους Πεύκους χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Ειδικότερα κάθε Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυκτα, με το χτύπημα της καμπάνας, νέα παιδιά του χωριού και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συγκεντρώνονται στη Λίνδο για να ξεκινήσουν με τα πόδια μια απόσταση 4 χλμ από τη Λίνδο προς τους Πεύκους.


Αρχικά η διαδρομή γινόταν κατευθείαν προς το βουνό του Προφήτη Ηλία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί ενδιάμεσες στάσεις και σε άλλα ξωκλήσια.

Η πρώτη στάση γίνεται στο πανάρχαιο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδωνας Λίγκας προσφέρει νηστήσιμα εδέσματα.

Φεύγοντας από εκεί μεταφέρουν μαζί τους την εικόνα του Αγίου Νικολάου, ενώ το ίδιο γίνεται επίσης στα εκκλησάκια των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ελένης και Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.



Θρυλείται ότι τον 4ο αιώνα, η Αγία Ελένη πέρασε και άφησε στο σημείο όπου είναι κτισμένος σήμερα ο ναός τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού.

Τελικός προορισμός όπως προαναφέρθηκε, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, ενώ αμέσως μετά ξεκινάει η επιστροφή και πάλι με τα πόδια πίσω στη Λίνδο, όπου μεταφέρονται όλες οι εικόνες, για να γίνει η περιφορά τους την Λαμπρή Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο