Βίντεο: Στον βράχο της Λίνδου βρήκε καταφύγιο ο βασιλιάς της Λιβύης και οι πενήντα κόρες του

Βίντεο: Στον βράχο της Λίνδου βρήκε καταφύγιο ο βασιλιάς της Λιβύης και οι πενήντα κόρες του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1828 ΦΟΡΕΣ

Πως έγινε το ισχυρότερο φρούριο στο Αιγαίο μετά το κάστρο της Ρόδου...

Σε έναν βράχο ύψους 116 μέτρων δεσπόζει ο ναός της Αθηνάς στη Λίνδο. Βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα και έχει πανοραμική θέα στο Λύκιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε από τον Δαναό, βασιλιά της Λιβύης, όταν κατέπλευσε στη Ρόδο με τις κόρες του.

Ο μύθος αναφέρει ότι ο Δαναός εγκατέλειψε τη Λιβύη μαζί με τις 50 κόρες του για να γλιτώσει από τoν Αίγυπτο, βασιλιά της Αραβίας και τους 50 γιους του.

Η θέα Αθηνά τον βοήθησε και ο Δαναός για να την ευχαριστήσει, μόλις έφτασε στη Λίνδο που ήταν αποικία των Αργείων, έχτισε προς τιμήν της το ιερό της Λινδίας Αθηνάς και άγαλμα. Στη συνέχεια απέπλευσε για το Άργος όπου βασίλευσε ευτυχής με τις κόρες του και τους υπηκόους του.

Ο μύθος αναφέρει ότι τον εντόπισαν οι γιοι του αδελφού του, που ήθελαν να παντρευτούν τις κόρες του, τις Δαναΐδες. Υπήρξαν αντιρρήσεις, αλλά οι γιοι του Αίγυπτου, ήταν αποφασισμένοι. Ακολούθησε ομαδικός γάμος, αλλά την πρώτη νύχτα του γάμου οι Δαναΐδες κατέσφαξαν τους συζύγους με μικρά ξίφη που τις είχε εφοδιάσει ο πατέρας τους.

Ο μόνος γιος του Αίγυπτου που γλίτωσε ήταν ο Λυγκεύς, διότι τον ερωτεύθηκε η Δαναϊδα Υπερμήστρα, που του έτυχε, και τον φυγάδευσε.

Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και σύμφωνα με τους ιστορικούς οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.


Τα αρχαία χρόνια η Λίνδος ήταν φημισμένη πολιτεία της Ρόδου που γνώρισε μεγάλη ακμή και αποτελούσε κέντρο εμπορίου. Ιδρύθηκε από τις κόρες του Δαναού, τις Δαναϊδες, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή.

Εκεί γεννήθηκε ο Χάρης ο γλύπτης του Κολοσσού της Ρόδου, και ο φιλόσοφος Παναίτιος. Ο ναός χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. και κατά την αρχαιότητα ήταν ξακουστός σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος και ο Φίλιππος Ε΄ είχαν επισκεφθεί τον ναό και αφιέρωσαν αναθήματα στη Θεά Αθηνά.

Τα τείχη που περιβάλλουν την Ακρόπολη ανεγέρθηκαν την εποχή του Βυζαντίου και τα επόμενα χρόνια ήταν το ισχυρότερο φρούριο μετά το κάστρο της Ρόδου. Η Λίνδος απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου

Η Ακρόπολη ήταν οχυρωμένη με τείχος και είχε εντυπωσιακά προπύλαια και στοά. Βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και σύμφωνα με τους ιστορικούς, ήκμασε όταν την εξουσία ανέλαβε ο τύραννος Κλεόβουλος, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και αναστήλωσε τον ναό.

Τα μετέπειτα χρόνια κατακτήθηκε από Ρωμαίους και Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τους Τούρκους. Αρχές του περασμένου αιώνα πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές από Δανούς και αργότερα από ιταλούς αρχαιολόγους και πολλά ευρήματα σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης.

Το κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου στη Λίνδο

Σήμερα η Λίνδος είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού και δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες.

Αξίζει να περπατήσετε στα λιθόστρωτα δρομάκια, να κάνετε βόλτα με το παραδοσιακό «μέσο μεταφοράς» του οικισμού τα γαϊδουράκια και επισκεφθείτε τα Καπετανέϊκα αρχοντικά του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. Τ

έλος μπορείτε να ανεβείτε στην Ακρόπολη, όπου θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα και το πολυφωτογραφημένο κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου.

* Δείτε από ψηλά τη Λίνδο και την Ακρόπολη στην εντυπωσιακή πτήση του Myhelis:...

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους