Λέρος: Οι μαθητές του ΓΕΛ, πολίτες του κόσμου με το πρόγραμμα Erasmus+

Λέρος: Οι μαθητές του ΓΕΛ, πολίτες  του κόσμου με το πρόγραμμα Erasmus+

Λέρος: Οι μαθητές του ΓΕΛ, πολίτες του κόσμου με το πρόγραμμα Erasmus+

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 318 ΦΟΡΕΣ

Φοιτώντας σε ένα σχολείο της παραμεθορίου είσαι συμβιβασμένος ότι θα απολαμβάνεις λιγότερες ευκαιρίες συγκριτικά με τους μαθητές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ωστόσο, δεκαέξι μαθητές της περσινής Α'Λυκείου του Γενικού Λυκείου Λέρου είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα διετές πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών που φέτος ολοκληρώθηκε, το Erasmus+ "Meeting and mirroring cultures".

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η επαφή και η γόνιμη αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς, κάτι που πραγματώθηκε μέσα από τρεις συναντήσεις, στην Φινλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τα σχολικά έτη 2016-2018.

Το νήμα του προγράμματος πρώτοι έκοψαν οκτώ μαθητές του σχολείου μας που επισκέφθηκαν το μακρινό Έκενας της Φινλανδίας τον Μάρτη του 2017. Η Άννα-Μαρία, η Αργυρούλα, ο Διομήδης, η Ειρήνη, η Εμμανουέλα, η Μαρία, ο Μιχάλης και ο Νίκος άφησαν για λίγο πίσω τον ήλιο και την θάλασσα της Λέρου και απόλαυσαν για μια εβδομάδα το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες της Φινλανδίας.

Εκεί ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους Ιταλούς και Φινλανδούς συμμαθητές τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με τους οποίους δημιούργησαν δυνατές φιλίες.

Μολονότι οι περισσότερες μέρες της διαμονής ήταν αφιερωμένες σε σεμινάρια και ομαδικές εργασίες, επισκέφθηκαν διαφορετικά μέρη, αλλά και την πρωτεύουσα, το Ελσίνκι.

Δεύτερος σταθμός του ταξιδιού ήταν το νησί μας, όπου τον Οκτώβρη του 2017 φιλοξενήσαμε τους Ιταλούς και Φινλανδούς συμμαθητές μας. Οι εργασίες συνεχίστηκαν εντατικά στο σχολείο μας, ενώ μαζί με τους φιλοξενούμενούς μας εξερευνήσαμε κάθε άκρη του νησιού.

Περπατήσαμε στα γραφικά σοκάκια του Παντελιού και του Πλατάνου, γευτήκαμε παραδοσιακά εδέσματα και κολυμπήσαμε στα καταγάλανα νερά, προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι της φήμης μας για θερμή φιλοξενία.

Τέλος, τον φετινό Απρίλη ήρθε η στιγμή για την Αλεξία, την Αντωνία, την Ευτυχία, τον Δημήτρη, τον Θανάση, τον Μάκη, τον Νίκο και τον Στέλιο να επισκεφθούν την Σαμπαούντια της Ιταλίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αξιοσημείωτη ήταν η ξενάγηση στα ανυπέρβλητα μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης και οι περίπατοι στις μικρότερες πόλεις Τερασίνα και Σαν Φελίτσε. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές εργασίες των μαθητών, καθώς αποτέλεσε και την λήξη του Erasmus+, αποδεικνύοντας ότι όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν.

Bασικός στόχος του προγράμματος ήταν η επαφή και η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών πολιτισμών, ιταλικού, φινλανδικού κι ελληνικού. Ωστόσο, όλα αυτά δεν επιτεύχθηκαν μόνο μέσα από τις τρεις συναντήσεις στο Έκενας, τη Σαμπαούντια και τη Λέρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Erasmus+ ήμασταν χωρισμένοι σε ομάδες, με διαφορετικό θέμα έκαστη, οι οποίες και απαρτίζονταν από μαθητές και των τριών χωρών.

Έτσι, υπήρχε η ομάδα της μουσικής, του χορού, των ξένων γλωσσών, αλλά και των αθλημάτων, με τα μέλη της κάθε μιας να δουλεύουν εντατικά αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα. Μέσα λοιπόν από διαδικτυακές συναντήσεις και συζητήσεις, κατορθώσαμε να συνεργαστούμε για την ολοκλήρωση της τελικής μας εργασίας, αψηφώντας τα χιλιόμετρα απόστασης που μας χωρίζουν. Τα τελικά έργα κάθε ομάδας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση λήξης του προγράμματος, τον φετινό Απρίλη στην Σαμπαούντια της Ιταλίας.

Έχοντας ολοκληρώσει πλέον το πρόγραμμα, νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη. Τίποτα όμως δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πρωτοβουλία και συμβολή, της Διευθύντριας του σχολείου μας, κυρίας Γεωργάκη Μαργαρίτας και των εκπαιδευτικών Μυλωνά Χαράλαμπου, Χατζημιχάλη Γεώργιου, Παπαδοπούλου Δάφνης, Πεντζίκη Έλενας και Χρυσανθάκη Χαράς, που στάθηκαν καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος στο πλευρό μας.

Το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους που θα παραμείνει χαραγμένη στις καρδιές μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευκαιρία που μας έδωσαν να δούμε τον κόσμο πέρα από τα όρια του νησιού και να κατανοήσουμε ότι ο άνθρωπος διαπλάθεται ,όχι στην μοναξιά και την απομόνωση, αλλά στην απεραντοσύνη του κόσμου μέσα από την επαφή, αποδοχή, συνεργασία και αδελφοσύνη.

Για το Γενικό Λύκειο
Κάβουρα Μαρία - Τσιάρας Θανάσης

Διαβάστε ακόμη

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει

Στη Λέρο εν όψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Ιρακινός με σφυρί και μαχαίρι τραυμάτισε συμπατριώτη του

43 μετανάστες εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στα παράλια της Λέρου

Ξεκίνησε η κατασκευή των χαλικοπασσάλων στο λιμενικό έργο στα Αλιντα της Λέρου

Η Λέρος η επόμενη στάση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων