Πάτμος: 38 Χρόνια ΑΛΩΝΙ, 38 καλοκαίρια διασκεδάζουμε μαζί του

Πάτμος: 38 Χρόνια ΑΛΩΝΙ, 38 καλοκαίρια διασκεδάζουμε μαζί του

Πάτμος: 38 Χρόνια ΑΛΩΝΙ, 38 καλοκαίρια διασκεδάζουμε μαζί του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1125 ΦΟΡΕΣ

Της Σμαράγδας Μουλιάτη από το patmostimes.gr


To Αγαπημένο μας ΑΛΩΝΙ στις 27 Ιουνίου 2018 είχε γενέθλια. Γιόρτασε τα 38 καλοκαίρια συνεχούς διασκέδασης στο νησί μας.

Ήταν το 1981 που ξεκίνησε η ιστορία του στη Χώρα της Πάτμου πίσω από τους Μύλους δίπλα στο ΑΛΩΝΙ από πού πήρε και το όνομα του.

Το ΑΛΩΝΙ είναι το μοναδικό traditional entertainment μαγαζί του νησιού που ενώ εξακολουθεί να έχει το ίδιο concept στο πρόγραμμα, δεν έχει κουράσει κανέναν από τους φαν του και δημιουργεί συνεχώς καινούργιους.

Το ΑΛΩΝΙ δεν είναι τυχαίο που κάνει αυτόματα update συνεχώς και αδιαλείπτως για 38 χρόνια και ανεξαρτήτως ηλικιών και φύλου.



Ο ιδρυτής του αυτοδίδακτος χορευτής Χριστόδουλος Φέγγαρος, με τους χορευτές του, που υπήρξαν μαθητές του, τη ζωντανή μουσική με τους τοπικούς οργανοπαίχτες, το καταπληκτικό παραδοσιακό φαγητό της αδελφής του Ελένης Τραυλού, κερδίζουν τις εντυπώσεις, μεγενθύνουν τις αναμνήσεις των μαθητών και αποτελούν το φετιχ της διασκέδασης των επισκεπτών μας.

Οι μικροί ανηψιοί του Χριστόδουλου, Διονύσης και Μανώλης Τραυλού από την πίστα του ΑΛΩΝΙΟΥ, ξεκίνησαν παιδιά θαύματα στους παραδοσιακού χορούς και σήμερα ενήλικες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χορεύοντας στο σανίδι του ΑΛΩΝΙΟΥ και ασχολούμενοι με τη δουλειά τους, δάσκαλος χορού ο ένας, μουσικός και ηχολήπτης ο άλλος.

Το ΑΛΩΝΙ λόγω της παραδοσιακής του ταυτότητας, του εξαιρετικού φαγητού και της φιλόξενης πίστας του, επιλέγεται για κοινωνικές εκδηλώσεις, με ζωντανή μουσική και ελληνικούς χορούς.

Το ΑΛΩΝΙ με τον Χριστόδουλο Φέγγαρο, την Ελένη Τραυλού και τα αγόρια της Διονύση και Μανώλη στάθηκαν πάντα δίπλα σε κάθε εκδήλωση για πρόοδο και διαφήμσιη του Νησιού, γιαυτό και ήταν πάντα παρών με ποικίλη υποστήριξη στην μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.



Παρακάτω παλαιότερο άρθρο μας για τον Χριστόδουλο Φέγγαρο στην έντυπη εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Σεπτέμβρης 2008 Αριθ.φύλλου 84-85.

Εδώ και τριάντα χρόνια με την προσφορά του στον παραδοσιακό χορό, πρόβαλε από το Αλώνι, και τα τηλεοπτικά κανάλια, την Πάτμο.

Η σημαντικότερη όμως προσφορά του είναι ότι δίδαξε στα παιδιά της Πάτμου να χορεύουν ελληνικούς και νησιώτικους χορούς σωστά και λεβέντικα.

Ο Χριστόδουλος είναι αυτοδίδακτος. Δάσκαλοι του υπήρξαν οι αυτοδίδακτοι οοργανοπαίχτες της Πάτμου.

Ο Χριστόδουλος αγάπησε τη μουσική γενικότερα, ιδιαίτερα τους Ελληνικούς και νησιώτικους χορούς με το βιολί.

Όταν άρχισε να αισθάνεται ότι ο χορός ήταν μια έκφραση που αγαπούσε, στο νησί μας δεν υπήρχαν δάσκαλοι και οι συνθήκες δεν του επέτρεπαν να πάει κάπου άλλού.

Ευτυχώς υπήρχαν οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες αυτοδίδακτοι και αυτοί, οι Σημαντήριδες και ο Μιχάλης Πακεντής.

Παρακολουθώντας να παίζουν νησιώτικους και ελληνικούς χορούς με το λαούτο και το βιολί για τους τουρίστες, που τότε ήταν ένας τρόπος να τους δείξουν το φολκλόρ και παράλληλα να τους διασκεδάσουνε, άρχισε να χορεύει.

Χόρευε από μικρός, μαζί με τον Χρήστο Υψηλάντη έξω από τα καφενεία, εκεί που είναι σήμερα το εστιατόριο του Τζίμη και του Γιάγκου. Χόρευαν για τους τουρίστες, που ανέβαιναν στη Χώρα.

Τους έδιναν έτσι την ευκαιρία να δούνε και παράλληλα να χορέψουνε.

Όταν πήγε στρατιώτης στη Θεσσαλονίκη, 1975-1977, στο στρατόπεδο συνάντησε έναν χορευτή. Μαζί συγκρότησαν μια μικρή ομάδα.

Μόλις απολύθηκε από το στρατό και γύρισε στην Πάτμο δημιούργησε μια παρέα κυρίως με αγόρια και χόρευαν στην πλατεία της Αγιάς Λεβιάς με το τζουκ – μπόξ.

Τον Χριστόδουλο Φέγγαρο, συναντήσαμε λίγες μέρες μετά από την χορευτική εκδήλωση που έγινε στην πλατεία με τους χορευτές από την Κέρκυρα που εκείνος έφερε στην Πάτμο.

Το ΑΛΩΝΙ, μας λέει ο Χριστόδουλος, το φτιάξαμε για να έχουμε ένα χώρο να χορεύουμε και να κρατήσουμε αυτούς τους χορούς. Έκανα και μια μεγάλη στρογγυλή πίστα.

Στην Πάτμο τότε δεν υπήρχε ένας χώρος για να πάει ο κόσμος να χορέψει. Περιμέναμε τα πανηγύρια μας μόνο. Στο αλώνι χορεύουμε 30 χρόνια Στο Αλώνι έχουμε φέρει και έχουν χορέψει πολλά χορευτικά σχήματα.

Έχουμε πάει κι εμείς και έχουμε χορέψει αλλού. Έχουμε εμφανιστεί πολλές φορές στην τηλεόραση με πατινιώτικους και παραδοσιακούς χορούς.

Στο Αλώνι έχουνε διασκεδάσει και έχουνε κάνει γυρίσματα πολλά κανάλια απ όλο τον κόσμο. Δημοσιογράφοι, ηθοποιοί επώνυμοι έχουν έρθει έστω και μια φορά να δουν τους χορούς μας.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε αλλάξει πρόγραμμα.

Παρουσιάζουμε το ίδιο πρόγραμμα και η επιτυχία αν και είναι δύσκολο για ένα μαγαζί νάχει το ίδιο πρόγραμμα, είναι πάντα η ίδια. Έχουν περάσει, ο Αγά Χαν, ο Νουρέγιεφ ο Λαζόπουλος και πολλοί άλλοι διάσημοι.

Η σημαντικότερη προσφορά του Χριστόδουλου είναι ότι επί τριάντα ολόκληρα χρόνια δίδασκε παιδιά δωρεάν και το αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά της Πάτμου έμαθαν να χορεύουνε καλά και σωστά τους νησιώτικους χορούς.

Πηγή: patmostimes.gr

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν