Χωρίς νερό η λίμνη στον Άγιο Ιωάννη Καλυθιών (φωτορεπορτάζ)

Χωρίς νερό η λίμνη στον Άγιο Ιωάννη Καλυθιών (φωτορεπορτάζ)

Χωρίς νερό η λίμνη στον Άγιο Ιωάννη Καλυθιών (φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1658 ΦΟΡΕΣ

Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν με κάθε τρόπο τις πάπιες

SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι των Καλυθιών, για μια από τις πιο όμορφες περιοχές του οικισμού, την τεχνητή λίμνη που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

Κι αν το γεγονός ότι το φράγμα άδειασε σχεδόν ολοκληρωτικά για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν ξάφνιασε κανέναν, οι 25 πάπιες που έχουν απομείνει στο σημείο φαίνεται πως έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, που τις βλέπουν σιγά – σιγά, τη μια μετά την άλλη να πεθαίνουν αβοήθητες λόγω έλλειψης νερού, μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

«Αρκετοί γονείς με παιδιά, μαζεύονται κάθε απόγευμα στο σημείο και ταΐζουν τις πάπιες», τόνισε αρχικά μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών κ. Μιχάλης Καφετζής ενώ συνέχισε εξηγώντας πως «σχεδόν καθημερινά αδειάζουμε μια υδροφόρα με νερό στη λίμνη, σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανές τις πάπιες, όμως το νερό απορροφάται πολύ γρήγορα. Οι πάπιες δεν είναι οι μοναδικές που διαβιούν στη λίμνη, καθώς υπάρχουν ακόμη χελώνες, ψάρια κλπ. Ακόμη και τα ελάφια κατεβαίνουν και πίνουν νερό στο σημείο».


Στη συγκεκριμένη λίμνη μοναδικού φυσικού κάλλους, δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 15 χρόνια ένα φράγμα, για να συγκρατεί τους δεκάδες τόνους κυβικών νερού που συγκεντρώνονταν εκεί τον χειμώνα, με σκοπό κυρίως την χρησιμοποίηση του για την άρδευση.

Ωστόσο πριν από τρία περίπου χρόνια δημιουργήθηκαν ρωγμές στα τοιχία του φράγματος, με αποτέλεσμα το νερό που μαζεύεται εκεί από τις βροχές τον χειμώνα, να αδειάζει σχεδόν ολοκληρωτικά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου και να διαταράσσεται το οικοσύστημα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να βρεθεί επιτέλους μια λύση, έτσι ώστε επανέλθει η κανονικότητα μετά από πολλά χρόνια, χωρίς να χάνονται οι πάπιες και να μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες ξένοιαστα τη βόλτα τους στο υδάτινο πάρκο.


Ο κ. Καφετζής εξηγεί επ’ αυτού ότι «έχει καταρτιστεί ήδη μελέτη από την Δημοτική Κοινότητα και έχει παραδοθεί μέσω των τεχνικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή του φράγματος.

Μαζεύονται πάρα πολλά κυβικά νερού στο σημείο και είναι αμαρτία να χάνονται. Εφόσον αποκατασταθεί το πρόβλημα θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για να φιλοξενούνται ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός της λίμνης».

Διαβάστε ακόμη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ

Ο καιρός έβαλε φρένο στην περιοδεία Κασσελάκη

Ευρωεκλογές: Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπεύθυνη στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τον συντονισμό δράσεων της Ν.Δ.

Ξεκινούν οι συναντήσεις σχολής γονέων της Κινητής Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στον Αρχάγγελο