Το μουσείο Μπενάκη «ξέχασε» τη φορεσιά του Καστελόριζου

Το μουσείο Μπενάκη «ξέχασε» τη φορεσιά  του Καστελόριζου

Το μουσείο Μπενάκη «ξέχασε» τη φορεσιά του Καστελόριζου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1166 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Νησιωτικής Πολιτικής έφτασε το θέμα της παράλειψης του Καστελόριζου από διαφημιστικό τρέιλερ που δημιούργησε το μουσείο Μπενάκη για να προβάλει την έκθεση ελληνικών ενδυμασιών που διαθέτει.

Το θέμα ανακίνησε η Κωνσταντίνα Αγαπητού-Crowley δημότης Καστελόριζου, και μέλος του δ.σ. του συνδέσμου απανταχού Καστελοριζίων «Ο Αγιος Κωνσταντίνος», η οποία ως μέλος των «Φίλων του μουσείου Μπενάκη» ζήτησε από τη διοίκησή του μουσείου να επανορθώσει χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η κα Αγαπητού, ενημέρωσε σχετικά και τον αντιπεριφερειάρχη Θωμά Σωτρίλλη κατά την επίσκεψή του προχτές στο νησί για τις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσής του στο Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι το Καστελόριζο, η Μεγίστη, ως ακριτικό νησί με τεράστια σημασία, εθνική σημασία για τη χώρα μας δεν πρέπει να αγνοείται με τέτοιο τρόπο.

Μάλιστα στις 13 του μήνα έστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας στην πρόεδρο του μουσείου Αιμιλία Γερουλάνου, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και στον αναπληρωτή υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο αλλά και στους βουλευτές της Δωδεκανήσου και σε κάθε άλλον αρμόδιο.

Όπως σημειώνει η κ. Αγαπητού είναι αδιανόητο ένας μεγάλος και σοβαρός οργανισμός όπως είναι το μουσείο Μπενάκη να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία της γεωγραφικής διάταξης των νησιών του Αιγαίου και ειδικά της Δωδεκανήσου και για το λόγο αυτό δεν θα συνεχίσει να το υποστηρίζει ως μέλος των «Φίλων του μουσείου».

Αναλυτικά, η επιστολή της έχει ως εξής:
«Αγαπητή κα Γερουλάνου
Αισθάνομαι υποχρεωμένη να επικοινωνήσω μαζί σας καθώς δεν έχω λάβει ουδεμία απάντηση εκ μέρους σας μετά από τις δύο επισκέψεις μου στο Μουσείο Μπενάκη σε σχέση με την αδυναμία από πλευράς σας να δώσετε τη δέουσα προσοχή στο Καστελλόριζο.

Αναφέρομαι στην ετοιμασία του γνωστού trailer / χάρτου (από Ιόνιο Πέλαγος έως και Συρία) στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το Καστελλόριζο - και το οποίο τρέιλερ είδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook) μέσα Μαρτίου, καθώς παρουσίαζε / ανακοίνωνε την έκθεση Ελληνικών Ενδυμάτων του Μουσείου σας της 23 Μαρτίου 2018.

Την αδιανόητο παράλειψη του νησιού μου από τον συγκεκριμένο χάρτη επεσήμανα άμεσα στο Μουσείο σας, τόσο αμέσως μέσω F/B όσο και την επομένη, με προσωπική μου επίσκεψη (την πρώτη) στο γραφείο της κυρίας Ξένιας Πολίτη - της οποίας η απάντηση ήταν ότι το μόνο “φταίξιμο” του Μουσείου Μπενάκη ήταν ότι δεν ήλεγξε τον χάρτη αμά της παραδόσεώς του από τον παραγωγό (...!!)

Αν και δεν είχα την παραμικρή απαίτηση η τοπική ενδυμασία του Καστελλόριζου να συμπεριληφθεί εκ μέρους σας στην συλλογή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών που εμφανίζονται στο τρέιλερ (αν και αυτή έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως μία από τις ωραιότερες και πλέον ιδιαίτερες νησιωτικές φορεσιές του Αιγαίου - και ευρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη) η στάση σας σε ό,τι αφορά αυτό το ίδιο το νησί μου με έχει εκπλήξει για να μην πω ότι με έχει απογοητεύσει πλήρως.

Η δε απογοήτευσή μου εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία.

Πρώτον και κύριο στη μη εμφάνιση του Καστελλόριζου στον χάρτη (από Ιόνιο Πέλαγος έως και Συρία) μαζί με άλλα ελληνικά νησιά, πράγμα που σαφώς υποδηλοί άγνοια ή πρόθεση υποβιβασμού (ή και τα δύο μαζί) από πλευράς συντελεστών του τρέιλερ, της τεράστιας εθνικής σημασίας της νήσου - ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου διακυβεύονται μεγάλα εθνικά θέματα στο Αιγαίο.

Σας υπενθυμίζω ότι ακριβώς την ίδια εποχή που το τρέιλερ “έτρεξε” στο F/B της Εκθέσεως, η Τουρκία (διεθνώς αλλά και μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα) εκφραζόταν επεκτατικά για τα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελλόριζου.

Το δεύτερο σημείο της απογοήτευσής μου - και ίσως το σοβαρότερο - εδράζεται στο γεγονός ότι η Διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη, αν και γνώριζε πλέον το θέμα (κατόπιν παρεμβάσεώς μου) και είναι άριστος γνώστης της ιστορικότητάς του Καστελλόριζου και της μεγάλης εθνικής του προσφοράς, επέλεξε να μην πάρει θέση στο όλο θέμα, να μην υποδείξει καν στους συντελεστές του τρέιλερ την ανάγκη / υποχρέωση όπως υπάρξει σχετική διόρθωση, ούτε να τους υποχρεώσει, αλλά και γενικά να δεχθεί αγογγύστως το παραπλανητικό, ανόητο και εθνικά επιζήμιο αφήγημα των δημιουργητών του τρέιλερ.

Σας θυμίζω από τα λεγόμενα της κυρίας Πολίτη κατά τη - δεύτερη - συνάντησή μας, ότι - ήταν θέμα “αναλογιών” το γεγονός ότι το Καστελλόριζο δεν μπήκε στον χάρτη ενός τρέιλερ που επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Άρα ο αρνητικός αντίκτυπος είναι ακόμα μεγαλύτερος!

Δυστυχώς όμως το τελικό αποτέλεσμα, όταν παρουσιασθεί το εν λόγω τρέιλερ στο ευρύτερο κοινό, δεν τιμά το Μουσείο Μπενάκη, του οποίου η εθνική συνεισφορά είναι ευρέως αναγνωρισμένη, αλλά ούτε βοηθά την χώρα μας που αυτή την στιγμή δίδει μάχη επιβίωσης στα ακριτικά της νησιά, όπως είναι το Καστελλόριζο.

Όμως λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μεγάλη ιστορική παράδοση του Μουσείου Μπενάκη και την μακρόχρονη συνδρομή του στα εθνικά θέματα θα περίμενα από εσάς μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.

Είναι τελείως αδιανόητο για εμένα ότι ένας μεγάλος και σοβαρός Οργανισμός όπως είναι το Μουσείο Μπενάκη δεν αντιλαμβάνεται την σημασία βασικών εθνικών εννοιών όπως είναι η γεωγραφική διάταξη των νησιών του Αιγαίου, και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου.

Ενόψει των ανωτέρω δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι επιθυμώ να συνεχίσω να υποστηρίζω το Μουσείο Μπενάκη ως μέλος των Φίλων του Μουσείου.

Όταν έχουμε ακριτικά νησιά, δεν τα ξεχνάμε - με κανέναν τρόπο!»

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης