Στη Βουλή το θέμα με το κτίριο στην Παλιά Πόλη

Στη Βουλή το θέμα με το κτίριο στην Παλιά Πόλη

Στη Βουλή το θέμα με το κτίριο στην Παλιά Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5534 ΦΟΡΕΣ

Παράλληλα δόθηκε εντολή για διενέργεια επείγουσας έρευνας

Στη Βουλή φτάνει το θέμα με την οικοδομή στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρυρίες, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε χθες ότι δόθηκε εντολή να διερευνηθεί άμεσα ποιος και γιατί αδειοδότησε το κτίριο.

Επί του θέματος καταατέθηκε χθες ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Δημ. Καμμένο.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους, ανακηρύχτηκε το 1988 από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών. Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί.

Το κόσμημα αυτό, βάσει δημοσιεύματος της ιστοσελίδας www.protothema.gr και του Φρίξου Δρακοντίδη, ήλθε να αμαυρώσει η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο σας, για την ανέγερση διώροφης οικοδομής με υπόγειο επί της οδού Μιλτιάδου στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, παρά τις αναφορές για καταστροφές αρχαίων από τον κατασκευαστή.

Ένας αρχαιολογικός χώρος, πολλών δε μάλλον μία πόλη ανακηρυχθείσα ως Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν επιδέχεται σε καμία των περιπτώσεων τέτοιου είδους αισθητικές παρεμβάσεις. Ακόμη περισσότερο, στην συγκεκριμένη πόλη που για οποιαδήποτε απλή ή και αναγκαία οικοδομική εργασία στη Μεσαιωνική Πόλη, χρειάζονται έλεγχοι, αυτοψίες, μελέτες, μηχανικοί, άδειες, χρώματα και υλικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την καταγγελία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας RicheS, αντικείμενο της οποίας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, στο οικόπεδο όπου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ανέγερση του μοντέρνου μεν, ασύμβατου δε κτιρίου με την αρχιτεκτονική της Μεσαιωνικής Πόλης, στο παρελθόν είχαν βρεθεί αρχαιότητες. Το 2005 με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η ανέγερση καταστημάτων στο εν λόγω τμήμα του οικοπέδου, περίπου 370 μέτρων, με τον όρο διατήρησης των υπαρχόντων αρχαίων, όμως η απόφαση δεν υλοποιείται εξαιτίας αυθαίρετων εκσκαφών και συνακόλουθης καταστροφής των αρχαίων από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Για τις ενέργειες αυτές εκδόθηκαν σήματα διακοπής εργασιών, υποβλήθηκε μήνυση, ενώ ζητήθηκε η ανάκληση της υπουργικής απόφασης διότι τα αρχαία που αναφέρονταν δεν υπήρχαν πλέον λόγω της καταστροφής.

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου και ξενοδόχος δεν πτοήθηκε και το 2011 επανήλθε με νέα μελέτη, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, για διώροφη οικοδομή με υπόγειο, στη θέση του οποίου υπήρχαν τα αρχαία που καταστράφηκαν από τις εκσκαφές. Το αίτημα του ιδιοκτήτη που συνοδευόταν και από τη θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου φτάνει να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανέγερσης της κατασκευής.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάσθε:
• Να προσκομιστεί το σχετικό έγγραφο με την θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το έγγραφο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της ανέγερσης της κατασκευής.
• Πώς γίνεται να εγκρίνεται από το Υπουργείο σας η δημιουργία ενός τέτοιου οικοδομήματος – τέρατος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου;
• Διαφωνείτε στην νομοθετικώς ρυθμισμένη αρχή, βάσει του Αρχαιολογικού Νόμου, ότι κάθε οικοδομική εργασία και κατασκευή θα πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το μνημειακό περιβάλλον, να μην αλλοιώνει, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τη μορφή του;
• Διαβλέπετε τον κίνδυνο, η συγκεκριμένη απόφαση να δημιουργήσει την βάση ώστε να αιτηθούν και άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοια κατασκευάσματα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κ. Καμμένος
Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Πειραιώς»

Επείγουσα έρευνα
Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», για την ανέγερση μοντέρνας μεζονέτας σε αρχαιολογικό χώρο στην «καρδιά» της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, η Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη έδωσε εντολή να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αδειοδοτήθηκε η κατασκευή.

Την υπόθεση ανέλαβε να διερευνήσει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και το πρώτο της μέλημα είναι εξακριβώσει ποιος και γιατί αδειοδότησε το κτίριο, το οποίο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι αισθητικά αταίριαστο και καταφανώς ασύμβατο με τον χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης, ενώ έχει χτιστεί πάνω σε ένα απο τα ελάχιστα εναπομείναντα σημεία της Αρχαίας Ρόδου.

Τι αναφέρει σε απάντησή του το Υπουργείο Πολιτισμού
Το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, δίνει απάντηση σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε ανέγερση κτηρίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Η ανακοίνωση
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρακολουθεί με απορία πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ανέγερση σύγχρονου κτηρίου εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Τα δημοσιεύματα αυτά διερωτώμενα αν έχουν εσχάτως χαλαρώσει οι όροι προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρούν να συνδέσουν τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την έγκριση της εν λόγω κατασκευής διαστρεβλώνοντας, όχι για πρώτη φορά φυσικά, την πραγματικότητα.

Η ανέγερση του εν λόγω κτηρίου εγκρίθηκε αρχικά από το ΥΠΠΟΑ το 2005. Το 2011 υποβλήθηκε νέα μελέτη και, ύστερα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εκδόθηκε σχετική απόφαση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού. Είχε μεσολαβήσει η καταστροφή των αρχαίων που θα διατηρούνταν στο υπόγειο της εν λόγω οικίας άρα και η αδυναμία να εκπληρωθούν οι όροι της έγκρισης του 2005.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτονοήτως, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων παρακολουθεί, ως οφείλει, την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά την ενημέρωση προς την Unesco, δεδομένου ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ζητηθεί και σταλεί στο παρελθόν, ενώ επίκειται νεότερη ενημέρωση κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο