Ρόδος: Το όνειρο της Πάολας Νεστορίδη γίνεται πραγματικότητα

Ρόδος: Το όνειρο της Πάολας Νεστορίδη γίνεται πραγματικότητα

Ρόδος: Το όνειρο της Πάολας Νεστορίδη γίνεται πραγματικότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5105 ΦΟΡΕΣ

Προχωρά η κατασκευή σύγχρονου γηροκομείου στα Κολύμπια και ανακαινίζεται το “Χαραλάμπειο”

Το όνειρο της αείμνηστης δωρήτριας της Ρόδου, Πάολας Νεστορίδη, να γίνει στο νησί ένα γηροκομείο που να πληροί τις πλέον σύγχρονες προϋποθέσεις και να προσφέρει σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας την καλύτερη δυνατή ποιότητας ζωής, είναι πολύ κοντά πλέον στο να γίνει πραγματικότητα αφού ξεμπλόκαραν τα γραφειοκρατικά κωλύματα, υπάρχουν τα κτίρια, και από τις αρχές του νέου έτους το φιλόδοξο αυτό κοινωφελές σχέδιο αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία.

Αυτό έγινε γνωστό, προχθές το βράδυ, κατά την πολιτιστική εσπερίδα στα πλαίσια των «Νεστορίδειων 2018» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, μία εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου της Ρόδου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, κ. Νίκου Φρόνα, στη μνήμη της μεγάλης δωρήτριας και χορηγός είναι το Ίδρυμα «Ιωάννης και Πάολα Νεστορίδη».

Τα καλά νέα έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Ευαγόρα Νικολάου ο οποίος ενημέρωσε για τις θετικές εξελίξεις κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε. Όσο για τα κτίρια, πρόκειται να γίνει ανακαίνιση σε ένα παλιό ιταλικό κτίριο που βρίσκεται στο συγκρότημα των Κολυμπίων και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες κλίνες και θα συντηρηθεί το Χαραλάμπειο Γηροκομείο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, λοιπόν, στο χαιρετισμό του προχθές το βράδυ, ο κ. Νικολάου, συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης δωρήτριας της Ρόδου και η μεγάλη της επιθυμία να κτιστεί ένα γηροκομείο για άπορους ηλικιωμένους δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Ως γνωστόν, για το κόστος πραγματοποίησης της επιθυμίας της φρόντισε η ίδια αφήνοντας τα απαραίτητα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για τις τυπικές διαδικασίες όρισε τους ανθρώπους που θα αναλάβουν αυτό το έργο, όταν ακόμη ήταν εν ζωή αλλά και με σαφείς οδηγίες μέσω της διαθήκης της.

Όπως είπε, όμως, χαρακτηριστικά, ο κ. Νικολάου, αυτό που ούτε εκείνη αλλά ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να φανταστούν είναι το μέγεθος της ελληνικής γραφειοκρατίας! Μάλιστα, σημείωσε ότι είχαν και την στήριξη από τη Γενική Διευθύντρια κ. Αποστολάκη και το αρμόδιο Τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Εν συντομία, όταν απεβίωσε η Πάολα Νεστορίδη, στη διαθήκη της είχε θέσει ως όρο όλα τα υπάρχοντά της να διατεθούν για τη δημιουργία ενός γηροκομείου. Τότε, λοιπόν, οι εκτελεστές της διαθήκης της ξεκίνησαν τις διαδικασίες και απευθύνθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση για τα Κοινωφελή Ιδρύματα του Υπουργείου Οικονομικών. Από εκεί τους έθεσαν ως όρο ότι έπρεπε να γίνει εκποίηση των τιμαλφών της και επίσης να διασφαλιστεί η ύπαρξη φορέα που θα λειτουργούσε το γηροκομείο, όπως επίσης και ότι η διαθήκη τους καλύπτει για το έργο αυτό.

Πάνω από δυο χρόνια χρειάστηκε η διαδικασία για να εκποιήσουν τα τιμαλφή της Πάολας Νεστορίδη καθώς συνέπεσε με την περίοδο της κρίσης στη χώρα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ήταν αρμόδιο για τέτοιες υποθέσεις δεν υπήρχε πια ενώ δεν αναλάμβανε ούτε το διάδοχο πιστωτικό ίδρυμα. Έπρεπε, λοιπόν, να κάνουν τη διαδικασία μόνοι τους.

Έτσι, κάλεσαν τον Οίκο Christies και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (σ.σ. τα ασφάλισαν κτλ.) τα ενέταξαν σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Τα χρήματα από τα τιμαλφή μαζί με εκείνα στον τραπεζικό λογαριασμό της δωρήτριας πήγαν στο Ίδρυμα και πλέον είχε εκτελεστεί ο ένας όρος για τη ρευστοποίηση της περιουσίας.

Εκεί, όμως, που πραγματικά υπήρξε το μεγάλο κώλυμα είναι ότι η διαθήκη δεν προέβλεπε τροποποίηση κτιρίου. Έτσι, το Υπουργείο είπε στους εκτελεστές της ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της διαθήκης αλλιώς δεν θα τους κάλυπτε, όπως επίσης να διασφαλιστεί ο φορέας που θα το λειτουργεί.

Τότε, οι εκτελεστές της Διαθήκης, Πανωραία Παπαχρήστου-Τσέλιου και Ευαγόρας Νικολάου, προσέφυγαν στο αρμόδιο Εφετείο Πειραιά μέσω της πληρεξουσίου Δικηγόρου του Ιδρύματος κας Ελισάβετ Κ. Τσέλιου, το οποίο και ενέκρινε την τροποποίηση της Διαθήκης, ώστε να προβλέπεται, εκτός από την ανέγερση γηροκομείου ή πτέρυγας, όπως αναγράφεται στη Διαθήκη, και η διαμόρφωση υφισταμένων κτισμάτων.

Έτσι, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, δημοσιεύθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι κλίνες που θα δημιουργήσει το Ίδρυμα. Αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση:

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η με ίδια κεφάλαια και σε συνεργασία με δημόσιους αρμόδιους φορείς, διαμόρφωση υφιστάμενου χώρου, στην τοποθεσία Κολύμπια Ρόδου (στη συμβολή των οδών Εθνικής Ρόδου-Λίνδου και κάθετης προς παραλία Κολυμπίων), σε μονάδα φροντίδας άπορων ηλικιωμένων ανθρώπων. Η σχετική προμελέτη έχει εγκριθεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου και προβλέπει τη δημιουργία 15 κλινών σε 6 δίκλινα δωμάτια και ένα τρίκλινο δωμάτιο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Όλα τα δωμάτια θα διαθέτουν λουτρό με τουαλέτα.

Επίσης, θα έχει εσωτερικό ασανσέρ, αίθουσα αναψυχής, εστιατόριο, κήπο κτλ. Μάλιστα, θεωρείται ότι αυτό θα εξυπηρετήσει πολύ τη Νότια Ρόδο αλλά και όλα τα μεγάλα χωριά, Αφάντου, Αρχάγγελο, Καλυθιές κτλ.

Παράλληλα, θα γίνει διαμόρφωση πτέρυγας στον υφιστάμενο στην πόλη της Ρόδου Οίκο Ευγηρίας, το «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» προς επαύξηση των κλινών του. Και πάλι σύμφωνα με την προμελέτη, εδώ θα δημιουργηθούν ακόμη 7 κλίνες στον ισόγειο χώρο του οι οποίες καταργήθηκαν έπειτα από ζημιά που σημειώθηκε. Παράλληλα, θα ανακαινιστεί και το κτίριο. Μάλιστα, στις προθέσεις του Ιδρύματος είναι, ό,τι χρήματα περισσέψουν, τα επόμενα χρόνια, να διατίθενται για την ενίσχυση του εξοπλισμού και τις ανάγκες συντήρησης των δομών αυτών.

Σημειώνεται ότι, για να εκδοθεί η παραπάνω απόφαση του Εφετείου Πειραιά, το Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ρόδου, έλαβε την έγκριση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη συναίνεσή της για την κατάθεση της προσφυγής, κάτι που έθετε ως προϋπόθεση η Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά συνέπεια, έχει διασφαλιστεί η λειτουργία και ένταξη των 22 νέων κλινών στις υπάρχουσες δομές.

Εξυπακούεται ότι το Ίδρυμα εκτός από την κατασκευαστική δαπάνη, θα αναλάβει και το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε και στις δύο περιπτώσεις τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι να παραδοθούν έτοιμα προς χρήση.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, υπέβαλαν τον πλήρη φάκελο προς τη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών για έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σύστασης του Ιδρύματος και όπως τους ενημέρωσαν τηλεφωνικά από το αρμόδιο Τμήμα, ο Οργανισμός και τα λοιπά στοιχεία που αφορούν την οικονομική θέση του Ιδρύματος έχουν εγκριθεί και η σχετική εισήγηση έχει υπογραφεί από τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας.

Από πλευράς τους έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πληρούνται όλες οι Νομικές απαιτήσεις και ευελπιστούν ότι σύντομα θα δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης του Ιδρύματος και θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Δεδομένη θεωρούν ότι είναι και η συνδρομή από τις τοπικές Αρχές ειδικά στα τεχνικά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου