Πρότυπος οικισμός στην Κατταβιά

Πρότυπος οικισμός στην Κατταβιά

Πρότυπος οικισμός στην Κατταβιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2411 ΦΟΡΕΣ

Τι ανακοίνωσε χθες ο Φώτης Χατζηδιάκος

Σε πρότυπο οικισμό θα μετατραπεί η τοπική κοινότητα Κατταβιάς μετά την ολοκλήρωση των αντισταθμιστικών έργων που εκτελεί εκεί η ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ λόγω της κατασκευής του νέου εργοστασίου της στην περιοχή, όπως τονίστηκε χθες κατά την υπογραφή της σύμβασης με τους αναδόχους για την ανάδειξη παλαιού ιταλικού κτιρίου σε πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος και οι εκπρόσωποι της αναδόχου Εταιρίας ΑΝΑΞ ιδιωτική κεφαλαιουχική, κ.κ. Όθωνας Κλαουδάτος και Παναγιώτης Φάλαρης, παρουσία του Διευθυντή του κλιμακίου επίβλεψης έργων για τη Νότια Ρόδο της ΔΕΗ, κ. Πλατή, του Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Παλαιολόγου και του Προεδρου της τ.κ. Κατταβιάς κ. Νίκου Ζαννετάκη.

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος, καταρχήν ανέφερε ότι από τα αντισταθμιστικά έργα τα οποία είχε ζητήσει η τοπική κοινωνία, η πρώην κοινότητα Κατταβιάς, ακολούθως ο Δήμος Νότιας Ρόδου και στη συνέχεια ο ενιαίος Δήμος, ήταν τα ανταποδοτικά έργα τα οποία θα χρηματοδοτούσε η ΔΕΗ και θα εκτελούσε ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΡ στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου και ειδικά στην Κατταβιά, προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ.

Αυτά είχαν μελετηθεί εξειδικευμένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είχαν δέκα έργα ονοματισμένα, με συγκριμένο προϋπολογισμό. Κατά την τρέχουσα θητεία, η σημερινή Δημοτική Αρχή το 2015 υπέγραψε το σχέδιο συμφωνητικού χορηγίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. και αμέσως ξεκίνησε η υλοποίηση των έργων, η ολοκλήρωση των μελετών, τόσο από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών όσο και από τη ΔΕΥΑΡ και «παρ’ ότι…οι Κασσάνδρες στη Νότια Ρόδο έλεγαν ότι ο Πρόεδρος της τ.κ. δεν ανήκε στην παράταξή μου και δεν θα προχωρούσαν, έχουμε τη χαρά σήμερα να υπογράφουμε, παρουσία και του Διευθυντή της ΔΕΗ, τη σύμβαση που έχει να κάνει με την ανάδειξη του παλαιού κτιρίου, του πρώην αστυνομικού κτιρίου της Κατταβιάς, με προϋπολογισμό 420 χιλιάδες ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι εκτελέστηκε μία εργολαβία του ΔΕΔΔΗΕ μέσα στο ίδιο πρόγραμμα, η οποία έχει να κάνει με την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης χαμηλής τάσης και έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Ακολούθως, ο εργολάβος που έχει αναλάβει την αντικατάσταση των δικτύων βρίσκεται σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο ενώ στην ίδια χορηγία περιλαμβάνεται και ο ηλεκτροφωτισμός του δημοτικού γηπέδου στο Γεννάδι που επίσης έχει ολοκληρωθεί. Όπως είπε, μέχρι τα τέλη του χρόνου θα δουν την πορεία των έργων και θα τεστάρουν τον ηλεκτροφωτισμό του δημοτικού γηπέδου Γενναδίου.

Ακολουθούν και κάποια άλλα έργα με πλακόστρωση που θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν τα έργα των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης. Μετά είναι η εγκατάσταση του Βιολογικού, ωστόσο υπήρξαν δυσκολίες από το δημόσιο για τις δύο θέσεις που υποδείχθηκαν, και σε συνεργασία με την κοινότητα θα προχωρήσουν στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων σε ακίνητο του δημοσίου που θα εγκατασταθεί ο ΒΙΟΚΑ.

Μένει και ένα άλλο έργο που το θέλει η περιοχή, τα αρδευτικά δίκτυα της Κατταβιάς, συνολικού μήκους δέκα χιλιάδων μέτρων, προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ. Εκεί έχει υποδείξει η τοπική κοινωνία σε ποιες περιοχές είναι χρήσιμα αυτά τα έργα.

«Εν κατακλείδι, αυτό που δεν πίστευαν πολλοί, όσο αφορά στην οξοποίηση της χορηγίας της ΔΕΗ στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, γίνεται πράξη», τόνισε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι, το συγκεκριμένο έργο έχει χρονικό ορίζοντα δώδεκα μήνες.

Είπε, ακόμη, ότι γνωρίζοντας τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρίας, που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν έργο στη Ρόδο με το σύστημα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, και βλέποντας τι έργα έχουν πραγματοποιήσει σε άλλες περιοχές της χώρας, ευελπιστεί ότι θα είναι ολοκληρωμένο το έργο πριν από τη συμβατική ημερομηνία. Επανέλαβε ότι η αγωνία της Δημοτικής Αρχής είναι να υπογράφουν τις συμβάσεις, και μάλιστα επικαλέστηκε και δήλωση του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, επί των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις δαιδαλώδεις διαδικασίες.

Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος:

«Δεν υπάρχει Πρόεδρος ή Δήμαρχος που να μη θέλει να γίνουν έργα. Δεν υπάρχει Δήμαρχος και αιρετός που να μην τρέχει για να βρει χρηματοδοτήσεις και να βλέπει να εκτελούνται τα έργα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα από αυτές τις δυσκολίες που περάσαμε, η καθυστέρηση ήταν πέρα και έξω από εμάς. Όμως, εμείς συνεχίζουμε. Σημασία έχει ότι είμαστε σε θέση να τα υλοποιήσουμε αυτά τα έργα».
Από την πλευρά του, ο κ. Πλατής τόνισε ότι η ΔΕΗ κάνει πάρα πολλά μεγάλα έργα ανά τη χώρα, κάθε ένα δημιουργεί μία όχληση και η τοπική κοινωνία, γι’ αυτή την όχληση που υφίσταται, θέλει κάποια ανταπόδοση και αυτό το κάνουν πράξη.

Για τη Νότια Ρόδο είχε συμφωνηθεί να γίνουν αυτά τα δέκα έργα υποδομών, πολιτισμού και αθλητισμού που τελικά θα μετατρέψουν την Κατταβιά σε πρότυπο οικισμό, όπως ανέφερε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν γίνει σε άλλα μέρη της Ρόδου, όπως στη Σορωνή και τον Θεολόγο. Μεταξύ των έργων αυτών είναι ο χλοοτάπητας του γηπέδου Θεολόγου, η πεζοδρόμηση και ο ηλεκτροφωτισμός Σορωνής, ο Βιολογικός του Θεολόγου, η πεζοδρόμηση και ο ηλεκτροφωτισμός του κεντρικού δρόμου κάτω από τον Θεολόγο και η πλακόστρωση μέσα στη Σορωνή γύρω από την Εκκλησία.

Ο Δήμαρχος είπε ότι θα αρχίσει και επίσημα το νέο εργοστάσιο τη λειτουργία του μετά τα εγκαίνια που θα γίνουν. Στάθηκε, όμως, σε ένα έργο που γίνεται μέσα στην πόλη από τον ΔΕΔΔΗΕ, τις υπογειοποιήσεις στα μαράσια, το οποίο ήταν ένα έργο που αν συνεισέφερε ο Δήμος θα ήταν ένα πολύ σοβαρό ποσό. Και αυτό σαν έργο, όπως είπε, θα συμβάλει στην ανάδειξη των μαρασιών που είναι οι παλιές συνοικίες της πόλης (σ.σ. Μητρόπολη, Αγία Αναστασία, οδός Αμερικής κτλ.).

Ο κ. Παλαιολόγου, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή καθώς έχει ασχοληθεί με το θέμα από την εποχή Δημαρχίας του κ. Μανόλη Σαββή στη Νότια Ρόδο αφού ήταν Αντιδήμαρχος και είχαν μεγάλους προβληματισμούς όσον αφορά τη χωροθέτηση τότε του εργοστασίου, και το μεγάλο ερωτηματικό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και βέβαια την υλοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών. Υπήρξε σοβαρότητα, σωστός σχεδιασμός, έχουμε ενεργειακή επάρκεια, προστατεύουμε και το περιβάλλον και τώρα φθάσαμε και στην ανταπόδοση, είπε ο ίδιος και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Ο κ. Ζαννετάκης είπε ότι είναι έργα που τα ζητούσαν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και φθάσαμε στο σημείο να τα υλοποιήσει η σημερινή. Όσο αφορά στην πορεία των έργων, ενημέρωσε ότι έχει αποπερατωθεί η υπογειοποίηση της μέσης τάσης μέσα στον οικισμό και ηλεκτροδοτήθηκε όλος από τη νέα εγκατάσταση. Επίσης, υπό εξέλιξη είναι το έργο αποχέτευση ομβρίων και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και τώρα είμαστε στη διαδικασία εντός των ημερών να υπογραφεί και η σύμβαση για τον δημοτικό φωτισμό.

Ο Πρόεδρος μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει και με τη ΔΕΗ και τα συνεργεία. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι έχουν πάρει υπόσχεση ότι από τις εκπτώσεις των έργων θα γίνει το γήπεδο και η ύδρευση του Πρασονησίου.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της αναδόχου Εταιρίας, δεσμεύτηκαν ότι θα εκτελέσουν το έργο όπως λέει η μελέτη και τόνισαν ότι έχουν μεγάλη εμπειρία στις αποκαταστάσεις και τις επισκευές κτιρίων. Όπως είπαν, θα παραδώσουν ένα έργο άρτιο και εντός των προθεσμιών, ίσως και νωρίτερα απ’ ό,τι λέει η σύμβαση.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτοποριακή επέμβαση διαφραγματοκήλης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη

Στοχευμένους ελέγχους πραγματοποίησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά μας - Ελέγχθηκαν (690) άτομα – (498) οχήματα – (32) καταστήματα

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κάρπαθο

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται λόγω ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

Νότιο Αιγαίο: Ένας κόμβος βιωσιμότητας και καινοτομίας

Σήμερα θα τιμηθεί από τον δήμο ο δημοσιογράφος Γ. Ζαχαριάδης

Την αύξηση των εσόδων του επιδιώκει ο δήμος Ρόδου