Ξεναγήθηκαν στη “Ροδιακή” οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αφάντου

Ξεναγήθηκαν στη “Ροδιακή” οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αφάντου

Ξεναγήθηκαν στη “Ροδιακή” οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 778 ΦΟΡΕΣ

Τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Αφάντου υποδέχθηκε την Πέμπτη το πρωί το προσωπικό της εφημερίδας "Η Ροδιακή" προκειμένου να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της Δ' τάξης του δημοτικού σχολείου, επισκέφθηκαν τόσο τα γραφεία σύνταξης όσο και τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", όπου δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι των αντίστοιχων τμημάτων εξήγησαν στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο μια εφημερίδα λειτουργεί.

Οι περίπου 30 μαθητές, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Ανθής Λόγγου και Μοσχούλας Ανθούλας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα διάφορα τμήματα προκειμένου να καταφέρει να τυπωθεί μια καθημερινή εφημερίδα αλλά και το πώς δουλεύουν οι δημοσιογράφοι προκειμένου να έχουν καθημερινά πλήθος ειδήσεων που θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα.


Ο κ. Μαστής έκανε μια αναφορά και στα 103 χρόνια λειτουργίας της ιστορικής αυτής εφημερίδας, αλλά και για το πώς, την περίοδο της Ιταλοκρατίας και η "Ροδιακή" "φιμώθηκε" από τους κατακτητές.

Οι μαθητές, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Μαστή, δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούν ερωτήσεις. Ο ίδιος, τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι, πώς γίνεται το ρεπορτάζ για ένα θέμα αλλά και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν απέναντι στο αναγνωστικό κοινό ούτως ώστε να τους ενημερώσουν έγκυρα και έγκαιρα.

Ο ίδιος, μίλησε στους μαθητές για την εφημερίδα που λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης για τον τόπο μας, ενώ τους τόνισε οτι είναι απαραίτητο ως πολίτες να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στο νησί τους.

Όπως συνηθίζει, ο κ. Μαστής, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που “μαστίζει" το νησί μας και δεν είναι άλλο από τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, τονίζοντάς τους ότι είναι όλα θέμα παιδείας και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν οδηγούμε φορώντας ζώνη ή και κράνος.


Αμέσως μετά, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Δημήτρης Φλώρος, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι εφημερίδες στα πελώρια μηχανήματα.

Ο ίδιος, μίλησε για τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται στις έγχρωμες σελίδες, το μέγεθος του χαρτιού που χρησιμοποιείται και φυσικά πώς ένα τεράστιο ρολό χαρτί καταλήγει να πάρει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν.

Μάλιστα, ο κ. Φλώρος, γνωστός και ως "ο μάστορας" στη “Ροδιακή” δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Γουτεμβέργιο και τη σπουδαία προσφορά του στην ανθρωπότητα αλλά και στη λιθογραφία, εξηγώντας στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονταν τα παλιά χρόνια οι εφημερίδες και τα βιβλία.

Όπως συνηθίζεται, οι μαθητές έφυγαν απο τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου, με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι, αφού προηγουμένως έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες.


Οι μαθητές που επισκέφθηκαν την εφημερίδα:

Τμήμα Δ1
Δημήτρας Δημήτρης
Διακοσταματίου Ιωάννης
Δρακιού Διονύσιος
Ειρήνης Γεώργιος
Θεοδωρίδης Άγγελος-Κλεάνθης
Καπετανάκης Δημήτριος
Κουμνάκη Ανθούλα-Ελευθερία
Κουρκοβέλης Ιωάννης
Κούτρης Δημήτριος
Λεβέντη Δήμητρα
Λόγγου Μαρίνα
Μανία Μαρία
Μπαϊραμίδου Μαρία
Μπούτης Γεώργιος
Νελάι Κλαούντιο

Τμήμα Δ2
Αντονιτσιοάιε Ντάβιντ-Χριστιάν
Κάγια Ματέο
Καϊλή Καθολική-Καλλιόπη
Ξεμετρούλας Ιωάννης-Τσαμπίκος
Παπαλεξάνδρου Παναγιώτης-Ανδρέας
Παπαμιχαήλ Αντρέας-Τσαμπίκος
Τσαγκρή Αποστολία-Αικατερίνη
Τσάκα Κριστιάνο
Τσανάκου Άλεξ
Τσίκος Γεώργιος
Χαμουζάς Παναγιώτης
Χατζημανέττας Κυριάκος
Χότζα Φαμπιάν

Διαβάστε ακόμη

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου

Βράβευση Λυκείου Ιαλυσού με την Πράσινη Σημαία από το Δίκτυο Οικολογικών Σχολείων