Το Ράλλυ Αιγαίου ξανά στις θάλασσές μας το 2019

Το Ράλλυ Αιγαίου ξανά  στις θάλασσές μας το 2019

Το Ράλλυ Αιγαίου ξανά στις θάλασσές μας το 2019

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 320 ΦΟΡΕΣ

Ο πιο ιστορικός ιστιοπλοϊκός θεσμός θα περάσει και από την Αστυπάλαια για μια σειρά από αγώνες και δράσεις τη νέα χρονιά

Ένας αγώνας ανοικτής θάλασσας με πολλές ιστιοπλοϊκές προκλήσεις θα είναι το «56ο Ράλλυ Αιγαίου» που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Το προσεχές καλοκαίρι ο στόλος του ιστορικού θεσμού θα επισκεφθεί την Αστυπάλαια και τη Μήλο, σε μια διαδρομή συνολικής απόστασης περίπου 400 ν.μ.

Στο «56ο Ράλλυ Αιγαίου» τα σκάφη θα αποπλεύσουν από τον Σαρωνικό κόλπο στις 19 Ιουλίου με προορισμό το νησί των Δωδεκανήσων και θα διανύσουν μία απόσταση 170 ν.μ. Στην Αστυπάλαια θα μείνουν μέχρι και τις 23 Ιουλίου και στις 24 θα πάρουν εκκίνηση για τη Μήλο (114 ν.μ.) όπου θα μείνουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Στις 27 Ιουλίου τα ιστιοφόρα θα ανοίξουν πανιά από τον κόλπο του Αδάμαντα με προορισμό το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ο διοργανωτής όμιλος (ΠΟΙΑΘ) σχεδιάζει και παράκτιες ιστιοδρομίες (inshore) στα νησιά σταθμούς με στόχο οι κάτοικοι των νησιών και οι τουρίστες να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις θεαματικές ναυμαχίες κάποιων εκ των καλύτερων ελληνικών σκαφών και πληρωμάτων.

«… Η επιλογή αυτών των δύο νησιών, μας επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός πραγματικού αγώνα ανοικτής θαλάσσης με αρκετές νυχτερινές πλεύσεις σε μία συνολική απόσταση 400 ν.μ.. Παράλληλα το 56ο Ράλλυ Αιγαίου υιοθετεί την προσπάθεια του δήμου Μήλου “TAKE ME HOME” για επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου στην κοιτίδα του.

Επίσης για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΠΟΙΑΘ με τίτλο ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ, και θέμα τον καθαρισμό παραλιών στα δύο νησιά που θα επισκεφτεί η διοργάνωση, όπως ακριβώς έγινε και στο περυσινό Ράλλυ Αιγαίου..», δήλωσε ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Το Ράλλυ Αιγαίου αποτελεί τον μακροβιότερο αγώνα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης της Ανατολικής Μεσογείου και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο εκείνη την εποχή του δίνουν και έναν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ώρα 19:00 Συγκέντρωση Κυβερνητών.
Ώρα 20:30 Υποδοχή πληρωμάτων.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019
1η Offshore Ιστιοδρομία: Φάληρο – Αστυπάλαια
Εκκίνηση: Από τον όρμο Φαλήρου, ώρα 18:00.
Διαδρομή: Φάληρο – Αστυπάλαια, απόσταση 170 ν.μ.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019
Ώρα 13:00 Beach Party.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019
Coastal Ιστιοδρομία (θα πραγματοποιηθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών)
Εκκίνηση: Έξω από την περιοχή του λιμένος Αστυπάλαιας (Πέρα Γιαλό), ώρα 11:00.
Διαδρομή Coastal
Απόσταση 15-25 ναυτικά μίλια.
Ώρα 21:00 Τοπική γιορτή και Απονομή Επάθλων.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
2η Offshore Ιστιοδρομία: Αστυπάλαια - Μήλος
Εκκίνηση: Έξω από την περιοχή του λιμένος Αστυπάλαιας, ώρα 10:00.
Διαδρομή: Αστυπάλαια – Μήλος, απόσταση 114 ν.μ.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019
Ώρα 13:00 Beach Party.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
Ώρα 21:00 Τοπική γιορτή και Απονομή Επάθλων.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019
3η Offshore Ιστιοδρομία: Μήλος - Σούνιο
Εκκίνηση: Έξω από την περιοχή του λιμένος Αδάμαντα Μήλου, ώρα 12:00.
Διαδρομή: Αδάμας Μήλος - (Σέριφος & Κύθνος αριστερά) – Σούνιο , απόσταση 70 ν.μ.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019
Ώρα 21:00 Απονομή Επάθλων στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου .

*Θα υπάρχουν Εναλλακτικές διαδρομές και βαθμολογικές πόρτες στην 1η και 2η Offshore ιστιοδρομία

Για την ιστορία
«Το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου είναι ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη ιστορία που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ΠΟΙΑΘ (Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης). Είναι το παλαιότερο και λαμπρότερο ιστιοπλοϊκό γεγονός στον ελληνικό χώρο και χαρακτηρίζεται ως θαλάσσιος Μαραθώνιος.

Από το 1964 συγκεντρώνει αγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.
Κάθε χρόνο τα περισσότερα ελληνικά σκάφη δίνουν το «παρών» στη γραμμή εκκίνησης. Ο αγώνας του Ράλλυ Αιγαίου είναι μία σειρά τριών ή τεσσάρων ιστιοδρομιών ανοικτής θαλάσσης, με αφετηρία ή και κατάληξη τον Φαληρικό Όρμο κατά κανόνα και ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του Αιγαίου.

Από τον καιρό που το ιστορικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ μεθορμίσθη ως ναυτικό μουσείο στο Παλαιό Φάληρο, η εκκίνηση του αγώνα δίδεται συμβολικά πλέον από τον προ του Θωρηκτού θαλάσσιο χώρο.
Το συνολικό μήκος των διαδρομών κάθε Ράλλυ Αιγαίου ποικίλει αναλόγως της θέσεως των νησιών που έχουν επιλεγεί κάθε χρόνο ως ενδιάμεσοι σταθμοί και κυμαίνεται μεταξύ 350 και 500 ναυτικών μιλίων περίπου.

Στους αγώνες του Ράλλυ Αιγαίου παίρνουν μέρος ιστιοφόρα σκάφη, με μεγάλη ποικιλία μήκους και ιστιοφορίας, τα οποία κατατάσσονται σε σκάφη που σχεδιάστηκαν κυρίως για αγώνες και σκάφη θαλασσοπορίας. Επειδή όμως τα σκάφη είναι ανόμοια,
ο μεταξύ τους συναγωνισμός γίνεται δυνατός με τη βοήθεια συστήματος ισοζυγισμού, το οποίο είναι συνάρτηση του βαθμού ικανότητος του κάθε σκάφους.

Διοργανώνεται την καλύτερη εποχή λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Τοπικοί άνεμοι, αλλά και μελτέμια εντάσεως 20-30 κόμβους φυσούν σταθερά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο ήλιος λούζει τη καταγάλανη θάλασσα και το καλοκαίρι βρίσκεται στην αρχή του, με θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία του Ράλλυ είναι η φυσική ομορφιά και το τοπικό χρώμα των νησιών που επισκέπτεται ή παραπλέει το Ράλλυ κάθε χρόνο. Τα παραδοσιακά ελληνικά νησιά με τη γραφικότητά τους και τους φιλόξενους κατοίκους, προσφέρουν την ευκαιρία χαλάρωσης και ηρεμίας κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Στην αρχική της μορφή η διοργάνωση ήταν ένα αυστηρά αγωνιστικό γεγονός. Με την πάροδο των ετών και λόγω της άρτιας οργάνωσης και της μεγάλης συμμετοχής ελληνικών και ξένων σκαφών, μετεξελίχθη σε μία γενικότερης σημασίας ναυτική εκδήλωση άμεσα συνδεδεμένη με τα νησιά του Αιγαίου και την ναυτική μας παράδοση.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασιστικής σημασίας ήταν η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού με τη διάθεση του ιστορικού Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ για την συγκέντρωση των Κυβερνητών (Skipper' s Meeting) και η εκδήλωση υποδοχής ελληνικών και ξένων πληρωμάτων, η συνοδεία πολεμικού πλοίου κατά την διάρκεια των αγώνων.

Ο συντονισμός και η διάθεση τοπικών μέσων για την υποδοχή των σκαφών στα νησιά του Αιγαίου, η διοργάνωση τοπικών ναυτικών εορτών με την συμμετοχή του νησιώτικου πληθυσμού και η σύνδεση με την ελληνική ναυτική παράδοση καθώς και η τελετή απονομής των επάθλων και η δεξίωση στην Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, με την παρουσία πέραν των πολιτικών αρχών και όλης της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού κατά τις εκδηλώσεις αυτές, βοήθησε αποφασιστικά να αποκτήσει η διοργάνωση μεγάλο κύρος και δημοσιότητα.

Λόγω του γεγονότος αυτού, το Ράλλυ Αιγαίου προσελκύει επί σειρά ετών ελληνικές και ξένες εταιρίες που αναλαμβάνουν την χορηγία της διοργανώσεως.»

Διαβάστε ακόμη

Ο Γιώργος Λυμπέρης των «Πιγκουίνων» στο διεθνές meeting «Ακρόπολις»

Χάλκινο μετάλλιο για τον Νίκο Τσαβαρή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χειροπάλης

Ποδηλατικός αγώνας από τον Ανταίο στις περιοχές Διμυλιάς και Σορωνής

Το πρόγραμμα στο τοπικό βόλεϊ

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ - SUPER LEAGUE 2: Πειραιώτης «σφυρίζει» τον Διαγόρα

Η αποστολή του Κολοσσού για το Final Four Παίδων

Γ’ κατηγορία ΕΠΣΔ: Αγωνία για την 3η θέση

Την Κυριακή οι εκλογές του Διγενή