Ο Διεθνής Σύλλογος Δωδεκανήσου έχει δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη των καρκινοπαθών

Ο Διεθνής Σύλλογος Δωδεκανήσου έχει δραστηριοποιηθεί  για την υποστήριξη των καρκινοπαθών

Ο Διεθνής Σύλλογος Δωδεκανήσου έχει δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη των καρκινοπαθών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 402 ΦΟΡΕΣ

Στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Διεθνής Σύλλογος Δωδεκανήσου, για την υποστήριξη των καρκινοπαθών, αναφέρεται με επιστολή της η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ίνγκριντ Ιωαννίδη.

Υπογραμμίζει συγκεκριμένα τα εξής:
“Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο της εφημερίδας σας σχετικά με την υποστήριξη των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον καρκίνο (ασθενείς, συγγενείς, φροντιστές) που προσφέρει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ρόδου στο νοσοκομείο. Επαινώ και υποστηρίζω το έργο του Συλλόγου και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Πρόεδρος Μαρία Κρητικού ώστε να προσφερθεί στους ασθενείς και στους φροντιστές η απαραίτητη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη.

Ωστόσο, η κ. Κρητικού στο άρθρο της δεν ανέφερε πως ο Διεθνής Σύλλογος Δωδεκανήσου, νωρίτερα από τη σύσταση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ρόδου και πιο συγκεκριμένα από το 2016, έχει δραστηριοποιηθεί για την υποστήριξη των καρκινοπαθών, των συγγενών και των φροντιστών τους με τη σύσταση ομάδς ψυχολογικής υποστήριξης. Η ομάδα αυτή συντονίζεται από δύο ψυχολόγους-ψυχοθεραπεύτριες με εκπαίδευση, την Άννα Κλαδογένη και τη Φλώρα Χατζημανώλη και διεξάγεται σε σταθερό πλαίσιο συναντήσεων (ανά 15νθήμερο) σε χώρο που εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση από τους συμμετέχοντες.

Η λειτουργία της ομάδας αυτής βασίζεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου αλληλουποστήριξης των συμμετεχόντων, όπου εκείνοι με εχεμύθεια, αποδοχή και σεβασμό στον προσωπικό τους ρυθμό μοιράζονται τα βιώματά τους, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και φυσικά ό, τι άλλο έρχεται ως απόηχος από την εμπειρία τους με τον καρκίνο στο “εδώ και τώρα”.

Έτσι, οι συμμετέχοντες, αξιοποιώντας το μοίρασμα, τις ιδέες και την εμπειρία των υπολοίπων, αναγνωρίζουν και εκφράζουν περισσότερο τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους και επεξεργάζονται ευρύτερα την “κρίση” και τις αναπόφευκτες αλλαγές που ο καρκίνος φέρνει ή έχει φέρει στη ζωή τους, δηλαδή στην καθημερινότητά τους, στην προσωπική τους ταυτότητα, στις σχέσεις και στα όνειρά τους.

Ακόμη, στο πλαίσιο της ομάδας οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να διευρύνουν τον φακό της αντίληψης του εαυτού τους, ώστε να μην περιοριστούν μόνο στη θέση τους είτε ως ασθενείς είτε ως συγγενείς, είτε ως φροντιστές αλλά να κατανοήσουν και να νιώσουν τον εαυτό τους συνολικά, μαζί και με τις άλλες ιδιότητές τους (σύντροφοι, γονείς, παιδιά, εργαζόμενοι, άνθρωποι), όπως και να εντάξουν την εμπειρία τους με τον καρκίνο στη συνολική αφήγηση της ζωής τους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο χώρος διεξαγωγής των συναντήσεων της εν λόγω ομάδας απέχει από τον χώρο θεραπείας του καρκίνου (νοσοκομείο ή κλινική).

Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η δεύτερη ομάδα υποστήριξης για τον καρκίνο από τον Διεθνές Σύλλογο Δωδεκανήσου. Όπως αναφέρθηκε ήδη, δεν υπάρχει κόστος για τους συμμετέχοντες.
Η ομάδα συναντιέται τακτικά (ανά 15νθήμερο) και παραμένει ανοιχτή για την ένταξη νέων ατόμων που θα ωφελούνταν από τη δράση της (καρκινοπαθείς, συγγενείς, φροντιστές). Πιστεύω πως είναι σημαντικό οι αναγνώστες να γνωρίζουν και τη συγκεκριμένη δράση.

Εξάλλου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη υποστήριξης αυτής της πληθυσμιακής ομάδας και είναι σημαντικό οι καρκινοπαθείς, οι συγγενείς και οι φροντιστές που βρίσονται στον τόπο μας να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις επιλογές τους στο να αναζητήσουν και να λάβουν υποστήριξη.

Ευχαριστώ
Η Πρόεδρος Διεθνούς Συλλόγου Δωδεκανήσου
Ίνγκριντ Ιωαννίδη”

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου