Σχολική γιορτή για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο Λύκειο Αφάντου

Σχολική γιορτή για την Ενσωμάτωση  της Δωδεκανήσου στο Λύκειο Αφάντου

Σχολική γιορτή για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο Λύκειο Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 584 ΦΟΡΕΣ

Με τη Φιλαρμονική Καλυθιών

Γράφει η
Στέλλα Π. Βουτσά
φιλόλογος-διδάκτωρ,
καθηγήτρια του Λυκείου Αφάντου

Απόψε κρυφομίλησε
η Λευτεριά με μένα
Πάψετε Δώδεκα νησιά
να ’στε συλλογισμένα.
Φώτης Βαρέλης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα κι επισημότητα τιμήθηκε η 71η επέτειος από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό την περασμένη Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, στη σχολική γιορτή του Γενικού Λυκείου Αφάντου. Κι αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην παρουσία της Φιλαρμονικής Καλυθιών Ρόδου.

Η Φιλαρμονική κλήθηκε να πλαισιώσει τη γιορτή, μία μέρα μετά την επάνοδό της από την Αθήνα, όπου συμμετείχε σε επετειακές εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση. Η πρόσκληση από το Λύκειο Αφάντου οφείλεται στο γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός των μαθητών του σχολείου προέρχεται από τον Δήμο Καλλιθέας (Καλυθιές, Φαληράκι).

Για τον ίδιο λόγο, προσκλήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και γιατρός, κ. Θωμάς Σωτρίλλης, Καλυθενός κι εκείνος, ο οποίος επίσης τίμησε τη σχολική εορτή με την παρουσία του. Τέλος, στη σχολική γιορτή παρευρέθηκαν και την παρακολούθησαν και τρία στελέχη της 95 ΑΔΤΕ, εκπροσωπώντας τον Διοικητή-Στρατηγό κ. Γρηγόριο Ρουμάνη: ο Διοικητής του γειτονικού στο σχολείο 294 Τάγματος Εθνοφυλακής, Aντισυνταγματάρχης Πεζικού Χαράλαμπος Χιώνης, ο Επιλοχίας Φώτιος Ανδρεόγλου και ο Επιλοχίας Θεόδωρος Σταυρόπουλος.

Ανάμεσα στην αφήγηση των ιστορικών γεγονότων και τις απαγγελίες των ποιημάτων από τους μαθητές, η μπάντα των Καλυθιών παιάνισε δύο επετειακά εμβατήρια: «Ύμνος της Δωδεκανήσου» του Κρίνου δε Κάστρο και «Ύμνος των νέων της Δωδεκανήσου» του αείμνηστου Φώτη Βαρέλη. Επίσης, το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής διανθίστηκε και με μια επιλογή από δωδεκανησιακά νησιώτικα τραγούδια, όπως «Τη θάλασσα τη γαλανή» και το «Θαλασσάκι» και από τα δημώδη «Για σε γλυκιά πατρίδα μου» και «Αιώνες περιμέναμε» (το τελευταίο σκόρπισε παντού ρίγη συγκίνησης).

Το ρεπερτόριο έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο, όπως απαιτούσε η μέρα. Μετά την ανάκρουσή του, η Φιλαρμονική καταχειροκροτήθηκε από μαθητές και καθηγητές και, γενικά, από όλους τους παρευρισκομένους.

Η Φιλαρμονική Καλυθιών, ιδρυθείσα το 1995, αποτελεί ένα εξαίρετο μουσικό σχήμα, γι’ αυτό εκπροσωπεί εδώ και τέσσερα συναπτά έτη όλη τη Δωδεκάνησο στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά για την 7η Μαρτίου και οργανώνονται από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων. Ταυτόχρονα, όμως, η Φιλαρμονική Καλυθιών συνιστά κι ένα πολύ ανθρώπινο σχήμα, αφού όλα της τα μέλη, μικρά και μεγάλα, είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους και συνδέονται είτε με οικογενειακούς δεσμούς (γονείς, παιδιά, αδέλφια, όλοι μουσικοί στην ίδια μπάντα) είτε με στενούς φιλικούς δεσμούς. Νιώθουν όλοι σαν μια οικογένεια, δηλαδή, είτε έτσι είτε αλλιώς.

Ανάμεσα στους μουσικούς και τρεις μαθητές του σχολείου μας, της Γ’ τάξης του Λυκείου Αφάντου. Ιδιαίτερα με συγκίνησε, επίσης, το γεγονός ότι αντίκρυσα παλιούς μου μαθητές από το Γυμνάσιο Καλυθιών, μεγάλα παιδιά πια, να στελεχώνουν ακόμη τις γραμμές της Φιλαρμονικής. Ανάμεσά στους παλιούς μαθητές είδα και την Αγάπη την Αγγελινιού, η οποία ήλθε να δει τις πρώην συμμαθήτριες και φίλες της στη Γ’ Λυκείου και ν’ ακούσει τον μπαμπά της, Νίκο, που είναι μουσικός στη Φιλαρμονική. Όλα αυτά πολύ με άγγιξαν!
Αυτούς τους ανθρώπους, τα μέλη της μπάντας των Καλυθιών, τους συνδέει πάνω απ’ όλα η βαθιά αγάπη για την τέχνη (θυμίζει εκείνο των αφορισμό των αισθητιστών, «η τέχνη για την τέχνη) και, ειδικότερα, για τη μουσική. Αυτή την τέχνη της μουσικής υπηρετούν με πολύ μεράκι κι από το υστέρημα του χρόνου τους.

Και πρώτος ο μαέστρος, ο αρχιμουσικός Γεώργιος Μαλωίνας, ο οποίος προέρχεται κι από οικογένεια με μουσική παράδοση: ο πατέρας του -όπως μου είπε- υπήρξε τρομπετίστας στη Φιλαρμονική του Διαγόρα και παρήλασε στην Ενσωμάτωση. Ο μαέστρος, κ. Μαλωίνας, μας έκανε, μάλιστα, την τιμή να χαρίσει στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας πέντε αντίτυπα του βιβλίου του «Ελεύθερα Δωδεκάνησα» με τραγούδια αφιερωμένα στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, όλα διασκευασμένα από τον ίδιο.

Όπως γράφει κι ο Οδυσσέας Ελύτης, «Δουλεύει ο καθένας όπως νοιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές, όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια». Σε ένα τέτοιο μουσικό ταξίδι μάς απογείωσε η Φιλαρμονική Καλυθιών, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στη σχολική γιορτή μας και την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή την ανιδιοτελή προσφορά της. Της ευχόμαστε ν’ αποσπά πάντα διακρίσεις και να μην απωλέσει ποτέ, πέρα από την ποιότητα της απόδοσής της, κι αυτόν τον τόσο ανθρώπινο χαρακτήρα της.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"