Στο εδώλιο ο πρώην προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης δήμου Ρόδου

Στο εδώλιο ο πρώην προϊστάμενος  της Υπηρεσίας Δόμησης δήμου Ρόδου

Στο εδώλιο ο πρώην προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1541 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος θα βρεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων ο πρώην προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου.

Η υπόθεση αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Λίνδου, στα οποία ο πρώην προϊστάμενος κατηγορείται ότι όφειλε να διενεργήσει αυτοψία και να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης ή ακόμα και να ανασταλεί η λειτουργία τους, καθώς για αυτά είχαν σταλεί σχετικά έγγραφα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, έκρινε ένοχο τον πρώην προϊστάμενο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Κατά της απόφασης αυτής ο πρώην προϊστάμενος διά του συνηγόρου του κ. Δημήτρη Σαλαμαστράκη άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, στις 7 Μαΐου 2019.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, απολογούμενος ο πρώην προϊστάμενος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως έχει επιβάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε ξενοδοχεία της περιοχής μας, και πως οι όποιες εκκρεμότητες που αφορούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση ρυθμίστηκαν με δικές τους ενέργειες παρά το γεγονός ότι είχε ήδη μεταφερθεί με απόφαση δημάρχου, σε άλλη υπηρεσία.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως ο κατηγορούμενος διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τουλάχιστον για τρία έτη, η ανάκληση δεν ήταν η μόνη ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει και πως έχει παραβεί το καθήκον της υπηρεσίας του με πλήρη δόλο για αυτό και ζήτησε από το δικαστήριο την ενοχή του όπως κατηγορείται, ανεξαρτήτως αν στην όλη υπόθεση – είπε ο κ. εισαγγελέας- ευθύνονται και άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η Αρχαιολογία.

Οι κατηγορίες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην προϊστάμενος το χρονικό διάστημα από τις 13 Ιουνίου 2012 έως τις 31 Μαρτίου 2015 φέρεται ότι παρέλειψε να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας κατασκευών με τη διενέργεια αυτοψίας και σε ειδική έκδοση πρωτοκόλλων αυθαίρετων κατασκευών, με σκοπό να προσπορίσει στους ιδιοκτήτες των κατασκευών αυτών παράνομο όφελος.

Ειδικότερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στις 13 Ιουνίου 2012 ενημέρωσε εγγράφως την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου ότι μετά από αυτοψία που είχε διενεργήσει στις 4 Ιουνίου 2012 σε περιοχή της Λίνδου, διαπίστωσε την κατασκευή 8 αυθαίρετων παραγκών από τους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος φερόμενης ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου οι οποίες κατασκευές, έθιγαν ανεπανόρθωτα την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και του ιστορικού τοπίου της Λίνδου καθώς ήταν ορατές από κάθε πλευρά.

Μάλιστα στο έγγραφο αναφέρονταν ότι επρόκειτο για τη δεύτερη κατά σειρά αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην ίδια περιοχή για την οποία επίσης είχε ενημερωθεί και τότε η Υπηρεσία Δόμησης χωρίς να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Ο πρώην προϊστάμενος κατηγορείται λοιπόν ότι παρά τα παραπάνω δεν έδωσε εντολή διενέργειας αυτοψίας προκειμένου να εκδοθούν πρωτόκολλα αυθαιρέτου για τις ως άνω αυθαίρετες κατασκευές και να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης – πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο- παρότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στις 29.1.2015, 5.2.2015, 9.2.2015, και 19.3.2015 υπέβαλε στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου αιτήματα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας πέντε καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον οικισμό της Λίνδου, καθώς διαπίστωσε στις επιχειρήσεις αυτές μετά από αυτοψίες που διενήργησε, επεμβάσεις κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων (Ν.3028/2002).

Ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν έδωσε εντολή διενέργειας αυτοψίας προκειμένου να εκδοθούν πρωτόκολλα αυθαιρέτου για αυτές τις αυθαίρετες κατασκευές και να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων.

Τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στις 22.4.2013 απέστειλε στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου πορίσματα μορφολογικού ελέγχου για εβδομήντα επτά (77) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του οικισμού της Λίνδου Ρόδου προκειμένου η τελευταία να διενεργήσει άμεσα αυτοψίες για τον έλεγχο όλων των πορισμάτων, ιδίως δε για δεκαπέντε (15) από τα καταστήματα αυτά που είχαν δομικές εκκρεμότητες, όπως κτηματολογικές και οικοδομικές υπερβάσεις και αλλοιώσεις όψεων, προκειμένου να εκδώσει πρωτόκολλα αυθαιρέτου.

Παρόλο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ενημέρωσε στις 17.5.2013 την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ρόδου ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα η έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτων λόγω των σοβαρών παραβάσεων ιδίως στα καταστήματα με δομικές εκκρεμότητες που περιελάμβανε στην από 22.4.2013 αναφορά της, ωστόσο ο κατηγορούμενος από 22.4.2013 έως και 31.3.2015, δεν έδωσε εντολή διενέργειας αυτοψίας για την έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτου στα καταστήματα αυτά.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο