Το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου στη Ρώμη

Το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου στη Ρώμη

Το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου στη Ρώμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1529 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους από τους συμμετέχοντες /ουσες στον όμιλο Φυσικής που λειτουργεί κάθε χρόνο στο 1o Γυμνάσιο Ρόδου, 39 μαθητές /τριες του σχολείου που συμμετείχαν στον όμιλο με θέμα φέτος “Μαγική Φυσική” στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής εκδρομής επισκέφθηκαν τη Ρώμη από τις 5 έως τις 9 Μαΐου 2019.

Με στοχευμένη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών-τριών της σχολικής μονάδας και την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας του σχολείου κας Βογιατζή Μαριέττας οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ένα μοναδικό ταξίδι σε μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες του κόσμου, όπου το ιστορικό κέντρο της είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές -και κυρίως συνεχόμενες- ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση, μπαρόκ και μεταγενέστερα), τη Ρώμη.

Αφορμή για την έξοχη αυτή διδακτική εμπειρία ήταν ένα από τα θέματα του ομίλου φυσικής πάνω σε βασικές γνώσεις αστροφυσικής και το ηλιακό μας σύστημα οπότε μετά από πρόσκληση μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της ESA όπου οι μαθητές /τριες και οι συνοδοί καθηγητές ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διαλέξεων και παρουσιάσεων σχετικά με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.

Επίσης υπήρξε φροντίδα ώστε να καταρτισθεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων και ξεναγήσεων που να περιέχει τα κυριότερα αξιοθέατα της Ρώμης ενώ ερευνητικές διαδικασίες και συζητήσεις προλείαναν το έδαφος για τις επισκέψεις τους στα μουσεία και τους χώρους που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Ταυτόχρονα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα έγινε προσπάθεια ώστε το πρόγραμμα της επίσκεψης να έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Οι μαθητές για 5 ημέρες ήρθαν σ’ επαφή με την ιταλική κουλτούρα, έκαναν τα ψώνια τους σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, έκαναν βραδινή ξενάγηση και βόλτα στη φωταγωγημένη Ρώμη, στις πλατείες της και τα σιντριβάνια, είδαν από κοντά ιστορικούς χώρους και ξεναγήθηκαν στα κυριότερα αξιοθέατα της αιώνιας πόλης.

Αναλυτικότερα περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, στις διάσημες πλατείες της (Πλατεία Ισπανίας, πλατεία Ναβόνα, Πάνθεον, Φοντάνα ντι Τρέβι, Βία Βένετο, Βία ντελ Κόρσο και στο Κολοσσαίο).

Πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή στη Νάπολι και στην Πομπηία όπου έγινε ξενάγηση.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επιστήμη. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της ESA όπου το πρωινό ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παιδιών στο Ινστιτούτο και μια γενική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και των δραστηριοτήτων του.

Στη συνέχεια Έλληνες και ξένοι επιστήμονες παρουσίασαν στα παιδιά τις υπηρεσίες και τα προγράμματα της ESA που διενεργούνται στο ESRIN με βασικότερο το πρόγραμμα για την παρατήρηση της Γης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν φωτογραφίες της Γης που έχουν ληφθεί από τους δορυφόρους, ήρθαν σε επαφή με καινούργιες έννοιες όπως η τηλεπισκόπηση, ενώ έμαθαν πολλά για τη μεγάλη χρησιμότητα των πληροφοριών που μας στέλνουν οι δορυφόροι και την αξιοποίησή τους για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την προστασία του πλανήτη μας.

Η ημέρα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του πυραύλου Vega. Την συναρμολόγηση του πυραύλου την τοποθέτηση του ωφέλιμου φορτίου, τη διαδικασία εκτόξευσης και τα στάδια μέχρι την τοποθέτηση του δορυφόρου σε τροχιά.

Ποια είναι η διαφορά πυραύλου και δορυφόρου; Ποιος είναι ο χρόνος ζωής ενός δορυφόρου; Γιατί οι δορυφόροι δεν πέφτουν στη Γη εξαιτίας της βαρυτικής έλξης; Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση των ανενεργών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά; Ποιος είναι ο λόγος που δεν υπάρχει βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευρώπη; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα των μαθητών που βρήκαν απάντηση από τους επιστήμονες.

Η πιο δυνατή ανάμνηση όλων από την επίσκεψη στο ESRIN ήταν το εντυπωσιακό τρισδιάστατο θέαμα με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις. Μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν με αμέριστο ενδιαφέρον την 3D προσομοίωση της κίνησης των δορυφόρων γύρω από τη Γη και τις εικόνες των γεωμορφολογικών δεδομένων όπως απεικονίζονται από αυτούς.

Επισκεφθήκαμε το Tivoli και ξεναγηθήκαμε στη Villad Este.
Βρεθήκαμε ανάμεσα σε ιστορικά εκθέματα από όλη την παγκόσμια κληρονομία στα μουσεία του Βατικανού όπου και ξεναγηθήκαμε και θαυμάσαμε τον μεγαλύτερο ναό της Ευρώπης τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου και έγιναν τα ψώνια στο εκπτωτικό χωριό Castelli Romani.

“Τα ταξίδια μέσα από καινοτόμες δράσεις μπορούν να δώσουν στους μαθητές πάρα πολλά πράγματα και να αναβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης όπως αυτή λαμβάνεται σήμερα. Θεωρούμε ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν αυτές τις 5 ημέρες οι μαθητές θα είναι πολύτιμες για τον σχηματισμό μίας πιο ολοκληρωμένης και πολύπλευρης προσωπικότητας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδρομή ήταν:

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ-ΟΥΣΕΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ΡΩΜΗ 5-9 ΜΑΪΟΥ 2019)
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΡΕΝΤΙΤΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΩΤΗΣ
ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΑΛΑΕΝΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΡ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΚΑΛΛΟΥΔΑ ΓΙΩΡΓΗ
ΧΑΜΟΥΖΑΣ ΤΑΣΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΟΥΡΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΙΒΑΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΟΠΑΛΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΡΑΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
ΦΥΛΤΖΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΧΡΥΣΑΦΙΝΑΣ ΘΑΡΡΕΝΟΣ

ΤΣΙΜΠΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΤΣΟΥΛΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΖΩΓΡΑΦΗ ΡΑΦΑΕΛΑ
ΜΠΑΣΤΙΑΛΗ ΙΖΛΑΛ

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕΛΙΤΑ
ΡΑΧΑΝΙΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΡΕΙΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΖΙΜΠΟΥΛΗ ΗΛΙΑΝΑ
ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΜΥΡΣΙΝΗ
ΚΕΦΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΧΡΥΣΑΛΕΝΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΕΓΓΛΕΖΟΥ ΙΩΑΝΝΑ.

Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο κ. Ρούσος Μιχάλης (Φυσικός) και συνοδοί καθηγητές ήταν η κ. Κουσκουλή Μπέττυ (Φυσικός) και ο κ. Ρούσος Ιωάννης (Μαθηματικός).

Στο ΕSRIN
Στο ΕSRIN

Στο Κολοσσαίο
Στο Κολοσσαίο

Στην Πομπηία
Στην Πομπηία

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ