Ρόδος: Άσκηση υψηλού επιπέδου στους πυροσβέστες με τον εντυπωσιακό προσομοιωτή “fire dragon”!

Ρόδος: Άσκηση υψηλού επιπέδου στους πυροσβέστες με τον εντυπωσιακό προσομοιωτή “fire dragon”!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2272 ΦΟΡΕΣ

Το αξιόμαχο των πυροσβεστών της Ρόδου επιβεβαιώθηκε κατά την εκπαίδευση που είχαν την περασμένη εβδομάδα από ειδικό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ που ήρθε από την Αθήνα, φέρνοντας μαζί του τον εντυπωσιακό προσομοιωτή «fire dragon»!

Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της τοπικής υπηρεσίας και δόθηκε η δυνατότητα να εκπαιδευτούν 120 πυροσβέστες από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, κάτω από δύσκολες συνθήκες και σενάρια που έπρεπε να φέρουν εις πέρας.

O επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός της 1ης ΕΜΑΚ (αριστερά στη φωτο)  με τον Διοικητή της ΠΥΡ, πύραρχο, Γιάννη Τσιτσικά
O επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός της 1ης ΕΜΑΚ (αριστερά στη φωτο) με τον Διοικητή της ΠΥΡ, πύραρχο, Γιάννη Τσιτσικά

Ο τόπος πραγματοποίησης της εκπαίδευσης ήταν ο πίσω αύλειος χώρος του Νοσοκομείου της Ρόδου που παραχωρήθηκε από τη Διοίκηση, καθώς πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στη «Ρ» μίλησε, καταρχήν, ο υπεύθυνος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο Επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός από την 1η ΕΜΑΚ, επικεφαλής του κλιμακίου επτά ατόμων που ήρθε από την Αθήνα και πραγματοποίησε την εξάσκηση σε κατάσβεση πυρκαγιών σε κλειστούς διαμερισματοποιημένους χώρους.

Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περίοδος και η Ρόδος για να γίνει η εκπαίδευση, ο κ. Κολοβός είπε, καταρχήν, ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια που κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου και σε συνεργασία με τον Διοικητή, τον Πύραρχο κ. Γιάννη Τσιτσικά, πραγματοποιείται αυτή η εκπαίδευση, η οποία αφορά τους πυροσβέστες της Ρόδου. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν με ασφάλεια πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους, σε διαμερίσματα, σε υπόγεια, και, όπως λέει ο επικεφαλής, μπορούν να τα κάνουν με άνεση, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και χωρίς να διακινδυνεύουν την ακεραιότητά τους όπως σε ένα πραγματικό συμβάν που είναι εν εξελίξει. Είπε συγκεκριμένα:

O εντυπωσιακός προσομοιωτής “fire dragon”
O εντυπωσιακός προσομοιωτής “fire dragon”

«Εδώ έχουμε την ικανότητα, σε ελεγμένο περιβάλλον, με όλα τα αυτοποιημένα συστήματα και διατάξεις ασφαλείας, να προσφέρουμε μία εκπαίδευση και να έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών αλλά και να τους επισημαίνουμε σημεία τα οποία κάνουν πιο αποτελεσματικό το έργο τους».

Όπως λέει ακόμα ο επικεφαλής, η εκπαίδευση είναι ένα επίπονο έργο και χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκινούν στις 8:00 το πρωί και τελειώνουν στις 8:00 το βράδυ. Και σ’ αυτή την πενθήμερη εκπαίδευση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και τελείωσε την Παρασκευή, είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν 120 άτομα από την ΠΥΡ.

Σύμφωνα με τον Επιπυραγό, το επίπεδο των πυροσβεστών της Ρόδου είναι πολύ καλό και αξιόμαχο, η τοπική υπηρεσία διαθέτει έμπειρο προσωπικό και καλή πυροσβεστική Διοίκηση, η οποία επιδεικνύει πολύ ενδιαφέρον στα θέματα της εκπαίδευσης, τα προωθεί και γι’ αυτό τον λόγο βρέθηκαν εδώ ενώ έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. και σε συμβάντα αλλά και στο πλαίσιο εκπαιδεύσεων.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι αυτό που καταδεικνύεται είναι όφελος για την τοπική κοινωνία, δηλαδή όλες αυτές οι ενέργειες και τα έξοδα που γίνονται, επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία γιατί ανεβάζουν το επίπεδο ανταπόκρισης του Έλληνα πυροσβέστη.

Ο προσομοιωτής ήρθε ακτοπλοϊκώς από την Αθήνα και στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο κοντέινερ που έχει διαμορφωθεί με ειδικό τρόπο, το οποίο καταναλώνει υγραέριο ως καύσιμη ύλη και στο εσωτερικό του υπάρχουν έξι σταθμοί πυρκαγιάς όπου οι πυροσβέστες υλοποιούν πλήθος σεναρίων.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΠΥΡ, κ. Τσιτσικάς, μιλώντας στη «Ρ», είπε ότι η τοπική υπηρεσία ζήτησε να έρθει ο προσομοιωτής πυρκαγιάς κλειστών χώρων, ο «fire dragon» και όλες τις ημέρες, οι πυροσβέστες έκαναν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση με μεγάλη διάρκεια. Προηγείται η θεωρία και στη συνέχεια οι πυροσβέστες, 24 άτομα περίπου κάθε μέρα και σε ομάδες των δύο ατόμων, εισέρχονται στον προσομοιωτή μέσα στον οποίο υλοποιούνται διάφορα σενάρια πυρκαγιάς με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, με μεγάλες θερμοκρασίες, καπνό, φλόγες κτλ.

Εκείνο που θέλουν να διαπιστώσουν Διοίκηση και εκπαιδευτές είναι πως ανταποκρίνονται οι πυροσβέστες της Ρόδου σε τέτοιου είδους συμβάντα.

Όπως είπε, το επίπεδο είναι υψηλό αλλά υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και ευχαρίστησε το κλιμάκιο που όλες αυτές τις ημέρες έδειξε μεγάλο ζήλο στην εκπαίδευση των πυροσβεστών και ευχήθηκε να ξανάρθει σε ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο