Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του Πολιτιστικού και Τουριστικού Αποθέματος της Σύμης

Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του Πολιτιστικού και Τουριστικού Αποθέματος της Σύμης

Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του Πολιτιστικού και Τουριστικού Αποθέματος της Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 520 ΦΟΡΕΣ

Εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», πρόταση υλοποίησης έργου του Δήμου Σύμης με τίτλο “Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Σύμης” προϋπολογισμού 85.000 ευρώ. Η πρόταση είχε υποβληθεί στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. ΝΑΙΓ51/2039/10-07-2017 Πρόσκληση του Προγράμματος (“Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτιστμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας”).

Στόχος του έργου αυτού είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ψηφιακή ξενάγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και για την ψηφιακή προβολή πολιτιστικών δρώμενων/εκδηλώσεων της Σύμης.
Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, με στόχο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες του νησιού μαθαίνουν και βιώνουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη των παρακάτω εφαρμογών:

1. Εφαρμογή προώθησης, προβολής και ανάδειξης σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Σύμης (Μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, παραλία Νανού, Καλή Στράτα, κ.α.) με χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας. H συγκεκριμένη εφαρμογή θα χρησιμοποιεί την εικονική περιήγηση σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις επιλεγμένων σημείων ενδιαφέροντος και διαδρομών στη Σύμη.

2. Εφαρμογή προώθησης, προβολής και ανάδειξης σημείων ενδιαφέροντος (π.χ. Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, κ.α.) της Σύμης με χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Η εφαρμογή αυτή (Symi AR) θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μια βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης χωρίς τη βοήθεια ξεναγού.
Επικεντρώνοντας τη συσκευή του σε ένα αξιοθέατο ή χώρο/περιοχή ενδιαφέροντος, θα μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει πληροφορίες (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα τεκμηρίωσης, μουσική) για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις / δρώμενα του νησιού (πανηγύρια, φεστιβάλ, κ.α.).

Η ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του Δήμου Σύμης, αλλά και στην επίτευξη των ειδικών θεματικών και ειδικών στόχων, τόσο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο, όσο και των τιθέμενων στόχων για εκσυγχρονισμό και παροχή ολοκληρωμένων e-υπηρεσιών προς τους πολίτες, της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής “A digital Agenda for Europe” και της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021”.

Η Εικονική και η Επαυξημένη Πραγματικότητα αποτελούν μια νέα πρόκληση για την τουριστική, ιστορική και πολιτιστική προβολή των Δήμων σε όλη τη χώρα. Τους δίνουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να απευθυνθούν σ’ ένα μεγαλύτερο, πιο δυναμικό και με μεγαλύτερες απαιτήσεις κοινό, ενώ παράλληλα αξιοποιούν νέα κανάλια επικοινωνίας και προβολής με εκατομμύρια δυνητικούς επισκέπτες.

Ειδικά, ο Δήμος Σύμης στοχεύει στην εκμετάλλευση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Σύμης στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού και στη δημιουργία νέων e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα.

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο