Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε τον Μάιο η τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε  τον Μάιο η τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε τον Μάιο η τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3189 ΦΟΡΕΣ

Γ. Κλούβας: O χειρότερος Μάιος των τελευταίων δέκα ετών

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η τουριστική κίνηση στο νησί μας το μήνα που πέρασε, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού στη Ρόδο.

Κατά κοινή ομολογία, ο Μάιος δεν απέδωσε, αν και αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, καθώς από αρκετό διάστημα πριν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μία σεζόν που θα τη χαρακτήριζε η υστέρηση σε αφίξεις και έσοδα. Ο Μάιος λοιπόν δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικός αφού μετά την εκτίναξη της κίνησης τον Απρίλιο, αυτή γνώρισε μεγάλη καθίζηση ένα μήνα μετά σε σημείο να γίνεται λόγος για πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» φαίνεται ότι τουρ οπερέιτορς, τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, εστιάτορες, οδηγοί ταξί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, βενζινάδικα, αποτυπώνουν όλοι την ίδια άποψη: ότι ο Μάιος δεν πήγε καθόλου καλά φέτος και κατέγραψε μείωση συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Εκ μέρους του συλλόγου Διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου ο πρόεδρος Γιώργος Ματσίγκος που ρωτήθηκε χτες από τη «Ροδιακή» για την πορεία του Μαΐου, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για την πτωτική κίνηση που κατέγραψε, λέγοντας ότι σύμφωνα με τη δική του άποψη, η κίνηση του μήνα που πέρασε θα είναι μειωμένη σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Αυτό ήταν αναμενόμενο και το περιμέναμε, άλλωστε εγώ είχα πει από αρκετούς μήνες πριν ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είχε δυσκολίες και θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι» δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο κυριότερος λόγος που παρατηρείται αυτή η κάμψη είναι το άνοιγμα αγορών που ήταν «κλειστές» όπως της Τουρκίας, αλλά και των αγορών της Τυνησίας και της Αιγύπτου που επίσης μπήκαν φέτος δυναμικά στο παιχνίδι των διακοπών.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκος η πτώχευση πολλών αεροπορικών εταιρειών και η μη αναπλήρωση όλων των αεροπορικών τους θέσεων, συνέβαλε στο να συρρικνωθούν οι θέσεις για προορισμούς όπως η Ρόδος, που είναι ακριβότερος προορισμός σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ο πρόεδρος των Διευθυντών δεν παραλείπει να επισημάνει ότι λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί η τουριστική περίοδος του 2019 δεν αποκλείεται να καταγράψει μείωση την οποία ο ίδιος ανεβάζει σε 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται με ενδιαφέρον και τα στοιχεία της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Ρόδου από τη Fraport Greece, ώστε να δούμε και επισήμως τι κατέγραψε για το φετινό Μάιο που σίγουρα θα διαφοροποιηθεί από τους προηγούμενους των δύο τελευταίων ετών οι οποίοι μάλλον είχαν καλύτερες επιδόσεις. Πάντως ο Ιούνιος φαίνεται ότι θα είναι καλύτερος μήνας από το Μάιο, όμως κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα γύρω από τα ακριβή στοιχεία που θα αποτυπωθούν.

Γ. Κλούβας: Ο χειρότερος Μάιος των τελευταίων δέκα ετών
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Eστιατόρων της περιοχής Γιάννης Κλούβας, δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων δέκα ετών κατά τη δική του εκτίμηση. Όπως είπε μετά τον Απρίλιο που και λόγω Πάσχα πήγε καλά και είχαμε αύξηση στις αφίξεις, ο επόμενος μήνας παρουσίασε μία… κοιλιά υπολογίζοντας τη μείωση σε ποσοστό 50%.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα εστιατόρια έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες επιχειρήσεις στο νησί, καθώς σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, πολλές δραστηριότητες πλέον πραγματοποιούνται μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες και δε χρειάζεται ο τουρίστες να βγει έξω.

Τα ξενοδοχεία, όπως είπε, έχουν γίνει και εστιατόρια, και καφετέριες και νυχτερινά κέντρα και spa και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και παρέχουν διάφορες άλλες υπηρεσίες στερώντας έργο από τις μεμονωμένες επιχειρήσεις στο υπόλοιπο νησί. Παρεμπιπτόντως έφερε ως παράδειγμα ξενοδοχείο το οποίο μία φορά την εβδομάδα καλεί και τους ντόπιους να διασκεδάσουν στην ελληνική βραδιά που διοργανώνει με φαγητό και ποτό και απεριόριστη κατανάλωση σε επιδόρπιο, με μόνο 10 ευρώ το άτομο.

Πρόκειται για ζητήματα που, όπως είπε, προκαλούν προβληματισμό σε περιόδους που όλοι βιώνουν κρίση και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ο κλάδος πάντως αναμένει ότι ίσως να υπάρξει μία μικρή κίνηση το Σαββατοκύριακο που έρχεται καθώς θα έχουμε στη Ρόδο μεγάλο αριθμό Ισραηλινών τουριστών που προγραμματίζουν διακοπές συνδυάζοντάς τες με θρησκευτική γιορτή της χώρας τους. Αυτό σε συνδυασμό με τον κατάπλου το Σάββατο κρουαζιεροπλοίου που επίσης φέρνει στη Ρόδο Ισραηλινούς τουρίστες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιος τζίρος στα καταστήματα του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ