Ανακοίνωση των συνταξιούχων της Ρόδου για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα

Ανακοίνωση των συνταξιούχων της Ρόδου για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα

Ανακοίνωση των συνταξιούχων της Ρόδου για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 588 ΦΟΡΕΣ

Από το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου και τον σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφορικά με τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Με αφορμή την κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου και ο Σύνδεσμος Συνταξ. Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων απευθύνονται στα μέλη τους και όλους τους εργαζόμενους του νησιού μας. Η ανακοίνωσή μας αφορά κυρίως τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και όχι τα εργαστήρια όπου απασχολούνται ένας ή δύο εργαζόμενοι.

Παρά την προσωρινή αναστολή της κινητοποίησης που αποφασίστηκε από τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων στις 13/6/2019 δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων που χρειάζονται στον δημόσιο τομέα και αναγκάζονται να τις χρυσοπληρώσουν, για να τις κάνουν στις αλυσίδες της ιδιωτικής Υγείας.

Γι’ αυτή την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας ολόκληρη την ευθύνη έχει η πολιτική που ακολούθησαν στον τομέα της υγείας οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική αυτή έχει γιγαντώσει τις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες πιέζουν για παραπέρα αύξηση των κερδών τους.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων είναι χαρακτηριστικές:

1. «Επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», η οποία όπως αναφέρεται «θα καθιστά το σύστημα βιώσιμο». Τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα» ορίζουν πότε, πού και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.), με κριτήριο όμως όχι τις ανάγκες των ασθενών και των ασφαλισμένων, αλλά τη «βιωσιμότητα» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών».

Παράδειγμα: γιατρός που έχει ενδείξεις για σοβαρή πάθηση ασθενούς, υποχρεώνεται βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων να παραπέμψει τον ασθενή για ακτινογραφία (είναι πιο φθηνή) και όχι για αξονική τομογραφία που πιθανόν να οδηγούσε σε ταχύτερη διάγνωση. Αντικειμενικά πρόκειται για αντιεπιστημονικό εργαλείο περικοπών, που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο και μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στους ασθενείς.

2. Η δεύτερη πρόταση κάνει λόγο για «αλλαγή του τακτικού προϋπολογισμού με ανακατανομή εσωτερικών κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ». Δηλαδή, αντί να αυξήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση θα πάρει κονδύλια από τον έναν κωδικό του Οργανισμού που προορίζεται για συγκεκριμένες παροχές προς ασφαλισμένους και θα τα μεταφέρει σε άλλον κωδικό. Στόχος λοιπόν είναι το μέτρο να έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος,

Η λύση που προβάλλει με εγκύκλιο η κυβέρνηση είναι η κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων εκτός ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Κι αυτό όταν τα ραντεβού διαμορφώνονται με κριτήριο τις δυνατότητες των δομών σε προσωπικό και μηχανήματα, οι λίστες αναμονής στα Εργαστήρια έχουν φρακάρει, ενώ εδώ και 7 μέρες επικρατεί συνωστισμός και χάος στα εξωτερικά ιατρεία και στα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων

«Είναι αναγκαίες οι συμβάσεις με τους ιδιώτες, γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες», διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός.

Επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν... φυσικό φαινόμενο το γεγονός ότι το 70% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα και όχι ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων σε εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό, όχι ως αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα,

Οι συνταξιούχοι, όλοι οι εργαζόμενοι απαιτούμε και διεκδικούμε: αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου και δωρεάν περίθαλψη και Υγεία, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, να γίνουν οι χιλιάδες αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα.

Στη Ρόδο να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου, Έμπωνα και το Πολυδύναμο Ιατρείο στο Γεννάδι

Για το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου
Η Πρόεδρος
Γ. Φαρμακίδου – Ανδρουλιδάκη

Για το Σύνδεσμο Συνταξ. Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων
Ο Πρόεδρος
Νικ. Παπαεμμανουήλ”

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη