Από φέτος και στη Ρόδο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Από φέτος και στη Ρόδο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Από φέτος και στη Ρόδο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2631 ΦΟΡΕΣ

Ύστερα από παρεμβάσεις του υφυπουργού Τουρισμού Μ. Κόνσολα , των βουλευτών και του νέου δημάρχου Ρόδου Αντ. Καμπουράκη

«Δεν ήταν υπαιτιότητα της κυβέρνησης η ανακοίνωση της για την έκδοση της τροποποίησης της ΚΥΑ, όπου εξαιρούνται η Ρόδος και η Κως από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Όμως τελικά δεν θα ισχύσει, αφού μετά τη Ρόδο και η Κως θα δώσει το πράσινο φως για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

O υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου είπε πως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου θα έπρεπε να είχαν λειτουργήσει τα τμήματα. Προφανώς στη Ρόδο και Κω δεν υπήρχε η σχετική διαβεβαίωση. Τελικά δρομολογήθηκε μια βιώσιμη λύση αφού βρέθηκαν ο εξοπλισμός και τα κτήρια και έτσι θα λειτουργήσουν τα τμήματα με το διορισμό των εκπαιδευτικών. «Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί ούτε στην αυτοδιοίκηση ούτε στην Κυβέρνηση».

*Να μην ανησυχούν οι γονείς των 250 προνηπίων για την ένταξη των παιδιών τους στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, γιατί είμαστε έτοιμοι σαν δήμος, δήλωσε ο πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του δήμου Κω Μανόλης Ζερβός.
«Εναλλακτικά και μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός έχουμε αίθουσες που αγόρασε ο δήμος, καινούργιες, τις οποίες άμεσα μπορεί να τοποθετήσει και έχει ήδη σταλεί η πρόταση στη Α/ ΘΜΙΑ Εκπαίδευση και στο υπουργείο» εξήγησε ο κ Ζερβός.
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για τρεις αίθουσες στη πόλη της Κω, δύο στο Ζηπάρι ,στο πρώην χώρο του Λυκείου ,που θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο καθώς και κατάλληλο χώρο για να καλυφθούν οι προσχολικές ανάγκες στο Πυλί.

Δήλωση του Β. Υψηλάντη
«Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα αποστερήσει αντιθέτως θα δώσει την ευχέρεια στους δήμους Ρόδου και Κω να εφαρμόσουν και φέτος την δίχρονη προσχολική αγωγή», αναφέρει ο βουλευτής κ. Β. Υψηλάντη τονίζοντας τα εξής:
«Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα αποκλείσει αντιθέτως θα δώσει την ευχέρεια στους δήμους Ρόδου και Κω να εφαρμόσουν και φέτος τη δίχρονη προσχολική αγωγή.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε κατά την συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο παιδείας η κ. Αναστασία Γκίκα στον Α’ Κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντης.
Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Δωδεκανήσου συζήτησε με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη η οποία παρακολουθεί θετικά την πορεία του ζητήματος».

Θα εφαρμοστεί στη Ρόδο
Κανονικά θα εφαρμοσθεί στη Ρόδο το μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης όπως δήλωσε χθες στον Sky Ρόδου η Γενική Γραμματέας ¨Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα.
Η κ. Γκίκα μίλησε για τον αγώνα που έκανε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας με την παρότρυνση του νέου δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη για να μην εξαιρεθεί η Ρόδος από το μέτρο.
«Με βάση τα έγγραφα που είχαμε στη διάθεση μας δεν ήταν δυνατό να εφαρμοσθεί το μέτρο στη Ρόδο. Χάρη στον αγώνα που έγινε όμως δόθηκαν λύσεις», δήλωσε η κ. Γκίκα.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αποκάλυψε πως υπήρχαν ελλείψεις στη Ρόδο σε υποδομές και εξοπλισμό.

«Η εξαίρεση δεν είχε την έννοια η οποία δόθηκε. Δεν αποκλείσαμε κανένα. Θελήσαμε απλά, να δώσουμε την ευελιξία στους δήμους που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη στέγασης των νηπίων σε δημόσια νηπιαγωγεία για να καλύψουν τις ελλείψεις. Από τα έγγραφα που μας είχαν αποστείλει οι αρμόδιοι φορείς της Ρόδου και οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπιστώσαμε ότι δεν επαρκούσε ο εξοπλισμός για όλα τα νήπια που θα έπρεπε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα», δήλωσε η κ. Γκίκα και πρόσθεσε πως με την εξαίρεση δόθηκε στο Δήμο Ρόδου, η ευελιξία ώστε να μην βρεθεί στη δεινή θέση να χρησιμοποιήσει μόνο τα δημόσια νηπιαγωγεία για την εφαρμογή του μέτρου αλλά να βρει και άλλους χώρους.
Όμως με τον αγώνα και την προσπάθεια του υφυπουργού Τουρισμού κ, Μάνου Κόνσολα αλλά και τη στήριξη και το ενδιαφέρον του νέου δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη όπως είπε η κ. Γκίκα τα προβλήματα έχουν αρθεί.

«Τώρα έχετε όλη την ευχέρεια να εφαρμόσετε το μέτρο κανονικά και χωρίς προβλήματα. Εμείς δείξαμε ευαισθησία για να μην δυσκολευθεί η Ρόδος. Η απόφαση που ελήφθη δεν είχε την έννοια του αποκλεισμού του νησιού. Προς τιμή της η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε άμεσα και είχε αποτέλεσμα. Μακάρι να είχαμε άμεσες συντονισμένες και στοχευμένες αντιδράσεις και από άλλους δήμους στην Ελλάδα. Είμαι εντυπωσιασμένη από την επικοινωνία που είχα με τον κ. Κόνσολα αλλά και με το νέο δήμαρχο με τον οποίο συνομιλήσαμε πάρα πολλές φορές », τόνισε η κ. Γκίκα
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Δυσκολίες στην Κω
Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου και στην Κω η κ. Γκίκα δήλωσε:
«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η προετοιμασία στην Κω. Από τα έγγραφα που έχω μπροστά μου προκύπτει ότι υπάρχουν δυσκολίες. Θα ήταν σημαντικό για την κοινωνία του νησιού να εφαρμοσθεί και εκεί. Είναι σημαντικό να κινητοποιούνται οι τοπικοί παράγοντες και να εξελίσσονται γρήγορα τα πράγματα».

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης