Υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία της Δωδεκανήσου

Υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία της Δωδεκανήσου

Υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 825 ΦΟΡΕΣ

Αναμένεται όμως ότι θα καλυφθούν μέσα στις επόμενες μέρες

Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα σε όλα τα σχολεία και της περιοχής μας, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας χρονιάς.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονταν πυρετωδώς, προκειμένου η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρει όσο το δυνατόν λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας!

Όπως είναι γνωστό, έχει προηγηθεί η πρόσληψη αναπληρωτών σε πρώτη φάση, ενώ τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία. Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 τη Δευτεροβάθμια.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου κ. Γιώργος Τέντας επιβεβαίωσε πως πράγματι στην περιοχή μας προσελήφθησαν 675 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικότητες).
Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα κενά ήταν περισσότερα από 800 και παρόλο που ήταν μία πολύ μεγάλη «φάση» πρόσληψης των αναπληρωτών, τόνισε πως θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν κενά στα σχολεία της Δωδεκανήσου γιατί δεν επαρκούν οι αναπληρωτές που ήρθαν να καλύψουν όλες αυτές τις κενές θέσεις στον νομό μας.

Ο κ. Τέντας πρόσθεσε πως «θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, αλλά πάντα υπάρχει μία χρονική απόσταση μεταξύ των δύο φάσεων.

Όλο αυτό δείχνει την επιτακτική ανάγκη για πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών επειδή στην εποχή μας η έννοια του αναπληρωτή έχει χάσει το νόημα της. Ο αναπληρωτής ήταν πάντα ένας εκπαιδευτικός που καλούνταν να καλύψει την προσωρινή ανάγκη κάποιου συναδέλφου του, ενώ τώρα βλέπουμε πάρα πολλοί αναπληρωτές να στελεχώνουν κάθε χρόνο τις ίδιες ακριβώς θέσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του κ. Τέντα στη «Ροδιακή», «η πλειοψηφία των σχολείων θα λειτουργήσει κανονικά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Αυτή τη στιγμή στο νησί της Ρόδου έχουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας στο σχολείο της Λάρδου, καθώς από τα 10 κενά δασκάλων εκπαιδευτικών καλύφθηκαν μόνο τα τρία. Βέβαια αυτό είναι συμπτωματικό, έτυχε να μην το επιλέξουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί».

Ο κ. Τέντας επεσήμανε επίσης πως «είναι αλήθεια ότι έγινε μία τεράστια φάση προσλήψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην εκπαίδευση”.
Και κατέληξε: «Θέλω να ευχηθώ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά»!
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», υπήρχαν περί τα 150 κενά, αριθμός που δεν έχει καλυφθεί πλήρως κάτι που ωστόσο αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, ευχήθηκε «η νέα σχολική χρονιά να πάει όπως και η προηγούμενη, αλλά και υγεία στα παιδιά, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς»!
Όπως είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης «η χρονιά ξεκινάει καλά, γιατί έγιναν κάποιοι διορισμοί, έγιναν τοποθετήσεις προχθές και όπως με διαβεβαίωσαν από το υπουργείο μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουν καλυφθεί και τα υπόλοιπα κενά. Εμείς θα είμαστε πάντα ανήσυχοι μέχρι να καλυφθεί και το τελευταίο κενό στο τελευταίο νησί.
Αλλά διαβεβαιώνουμε ότι όλα θα πάνε καλά υπάρχει ευαισθητοποίηση από όλους τους φορείς με γνώμονα το καλό των παιδιών μας.
Καλή σχολική χρονιά και υγεία» κατέληξε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αγιασμοί και σχολικά προγράμματα
Όπως έγινε γνωστό από τους Συλλόγους των καθηγητών του Γυμνασίου και Λυκείου του «Βενετοκλείου» η τελετή του Αγιασμού με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους θα γίνει σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί.
Επίσης, έγινε γνωστό πως στο συγκρότημα της Ακαδημίας η τελετή του Αγιασμού θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα (δηλαδή σήμερα) στις 8.30 το πρωί. Μετά το πέρας του αγιασμού οι μαθητές θα μεταβούν στις τάξεις τους προκειμένου να παραλάβουν τα νέα τους βιβλία και προσωρινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Στο σχολικό συγκρότημα της Καπνοβιομηχανίας (1ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Ρόδου) ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-20 θα γίνει στον αύλειο χώρο του σχολείου σήμερα στις 9:00 π.μ.

Μετά το πέρας της τελετής θα διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου.
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρόδου, αύριο Πέμπτη 12/09 θα έρθουν στο σχολείο στις 08.00 , θα μοιραστούν σε τμήματα , θα μπουν στις τάξεις για παρουσίες και ενημέρωση του κανονισμού του σχολείου και θα πάρουν τα βιβλία τους.

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα στυλό και ένα σημειωματάριο και οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης μία τσάντα για τη μεταφορά των βιβλίων. Στους μαθητές της Α’ τάξης θα δοθούν σε οικολογική τσάντα προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Όλοι οι μαθητές θα σχολάσουν στις 11.00.

Στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει στις 9.15 σήμερα το πρωί με τον καθιερωμένο Αγιασμό, και στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου (Καζούλλειο) στις 9.30 το πρωί.

Αύριο Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο στις 8 το πρωί για την παραλαβή των βιβλίων τους, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη άσκηση σεισμού του σχολείου, με σκοπό την εξάσκηση στην ασφαλή και γρήγορη εκκένωση του σχολείου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ο ετήσιος Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 6ο Γυμνάσιο Ρόδου (Οικοκυρική), θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί.

Συμβουλές οδικής ασφάλειας και έλεγχοι
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου (σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019), αστυνομικοί θα διανείμουν σε δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο για μαθητές, όσο και για γονείς.

Στη Ρόδο η δράση αυτή θα γίνει έξω από το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας στο κέντρο της πόλης μας και στην Κω στο 1ο και 7ο δημοτικό σχολείο του νησιού.

Επίσης, το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου θα πραγματοποιεί στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που στοχεύει στην ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση γονιών και μαθητών σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πώς να κυκλοφορούν στον δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Τι αλλάζει
Όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων στα μέσα του καλοκαιριού, οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στο δημοτικό, δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της την περασμένη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένει στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:
- Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
- Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:
- Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
- Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία.
- Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern