Υπήρχαν σχεδιασμοί για καταυλισμό στη Σύμη

Υπήρχαν σχεδιασμοί για καταυλισμό στη Σύμη

Υπήρχαν σχεδιασμοί για καταυλισμό στη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1263 ΦΟΡΕΣ

Το ομολόγησε με δηλώσεις του στην “Καθημερινή” ο ειδικός γραμματέας Μ. Λογοθέτης

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του δήμου Σύμης, ότι υπήρχαν σχεδιασμοί για τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο νησί!

Όπως πράγματι προκύπτει από χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”,κυβερνητικοί παράγοντες εξέταζαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι σχεδιασμοί “χρεώνονται” στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ύστερα και από χθεσινή επικοινωνία του δημάρχου Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, οι σχεδιασμοί αυτοί ματαιώνονται.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού γραμματέα πρώτης υποδοχής κ. Μάνου Λογοθέτη, το υπουργείο σχεδίαζε “να δημιουργήσει έναν χώρο στο νησί όπου θα στηθούν σκηνές και τουαλέτες, ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν να μπορούν να φιλοξενούνται αξιοπρεπώς για λίγες μέρες και να μην κοιμούνται στο δρόμο” (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες γινόταν λόγος για το γήπεδο).

Τα σχέδια αυτά, κατάφεραν πράγματι να τα αποτρέψουν οι Συμιακοί, αφού ως γνωστόν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το νησί με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Ευθέως πάντως ως “συνενόχους” στους σχεδιασμούς αυτούς ο δήμος Σύμης κατηγόρησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιδήμαρχος κ. Νικήτας Γρύλλης.

Για την ανακοίνωση αυτή, δεν υπήρξε απάντηση ή διάψευση από την Περιφέρεια πλην του γεγονότος ότι το γραφείο Τύπου, υπό μορφή σχολιασμού με μία ακατανόητη ανακοίνωση επιτέθηκε στη “Ροδιακή”, επειδή δημοσίευσε την ανακοίνωση του αντιδημάρχου Σύμης (σ.σ. το γεγονός ότι την ανακοίνωση του κ. Γρύλλη δημοσίευσε το σύνολο των τοπικών μέσων εημέρωσης φαίνεται ότι δεν το πρόσεξαν, απορροφημένοι στο να παρακαλουθούν επισταμένως το τι γράφει η “Ροδιακή”).

Στην ανακοίνωση αυτή (αν καταλάβαμε καλά διότι εμπεριέχει ...υψηλά νοήματα και συμβολισμούς) κατηγορείται η “Ροδιακή” ότι συκοφάντησε την Περιφέρεια, επειδή δημοσίευσε τις δηλώσεις του αντιδημάρχου, άρα ο κ. Γρύλλης είναι συκοφάντης (σ.σ. αποδεικνύεται πάντως ότι ο αντιδήμαρχος Σύμης ήξερε τι έλεγε για το προσωρινό κέντρο κράτησης).

Για να μην υπάρχει αμφιβολία, δημοσιεύουμε και σήμερα τις δηλώσεις του κ. Γρύλλη, που στο επίμαχο σημείο τους αναφέρουν τα εξής:

«“Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ευστρατίου, ξέσπασε σε παραλήρημα άνευ προηγουμένου κατά του Δημάρχου Σύμης, προφανώς γιατί χάλασαν τα σχέδιά τους να δημιουργηθεί hot spot στο νησί μας. Τον κ. Ευστρατίου ακολούθησε ο κ. Κρητικός, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, ο οποίος ανερυθρίαστα μάς έθεσε το δίλημμα: "έχετε μπροστά σας δύο δρόμους, της Μόριας και της Κω".

Τους απαντάμε: Ούτε Μόρια ούτε Κω. Τα σχέδιά σας για τα σπίτια σας. Όχι για το νησί μας. Αν θέλετε να μας μετατρέψετε σε hot spot, ματαιοπονείτε!!!»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΚΑΛΟΔΟΥΚΑ ΜΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Με το ενδεχόμενο δημιουργίας hot spot στη Σύμη, δεν ασχολήθηκε χθες μόνο η «Ροδιακή», αλλά και η «Καθημερινή», καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο προέκυψε μέσα από το ρεπορτάζ και κυρίως από την ανακοίνωση του αντιδημάρχου του νησιού κ. Νικήτα Γρύλλη.

Παράλληλα στο σχετικό δημοσίευμα της πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδας, υπήρχαν μάλιστα δηλώσεις και του ειδικού γραμματέα πρώτης υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Μάνου Λογοθέτη.

Ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας διαβάζοντας χθες το πρωί τα σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό και αθηναϊκό Τύπο, επικοινώνησε μέσω μηνυμάτων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πάντως διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα ακολούθησε η εξής στιχομυθία:
Λ. Παπακαλοδούκας: -Υπουργέ μου καλημέρα, κάτι γράφει η “Καθημερινή”, πιστεύω ότι δεν ισχύει.
Μ. Χρυσοχοΐδης: -Δήμαρχε καλημέρα τι λέει η εφημερίδα;
Λ. Παπακαλοδούκας: -Προσωρινό κέντρο κράτησης στη Σύμη.
Μ. Χρυσοχοΐδης: -Όχι δήμαρχέ μου!! Ποτέ! Θα σε πάρω αργότερα.

Ο υπουργός λόγω φόρτου εργασίας υποθέτουμε, δεν επικοινώνησε τηλεφωνικά τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το απόγευμα με τον κ. Παπακαλοδούκα, το έπραξε όμως ο κ. Λογοθέτης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρέθηκε τελικά λύση για τη μεταφορά των μεταναστών από τη Σύμη και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Το δημσοσίευμα της "Καθημερινής"
Διαβάστε αναλυτικά τι ανέφερε στο χθεσινό της δημοσίευμα για το θέμα, η "Καθημερινή":

Oι συζητήσεις που διεξάγονται σε διπλωματικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πρότασης στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο, οι μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν αυξημένες.

Από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας έως και χθες το μεσημέρι είχαν φτάσει στα νησιά του Αιγαίου 809 άτομα από την Τουρκία.

Την προηγούμενη Δευτέρα, 700 άτομα μεταφέρθηκαν συνολικά από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης.

Πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν κριθεί ευάλωτα και άρα είχαν δικαίωμα να φύγουν από τα νησιά. Χθες το πρωί, εξάλλου, 389 άτομα έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τη Σύμη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού από το νησί.

«Οσοι μεταφέρθηκαν από τη Σύμη έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα καταγραφούν επισήμως και θα καταθέσουν αίτημα ασύλου από κινητή μονάδα που θα μεταβεί στα camp όπου μεταφέρθηκαν», τονίζει ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Συγκεκριμένα, διανεμήθηκαν σε έξι camp: στην Κόρινθο, στη Θήβα, στα Δολιανά, στη Φιλιππιάδα, στον Σκαραμαγκά και στο Κουτσόχερο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα άτομα που παρευρέθησαν στη μεταφορά, οι περισσότεροι δεν διέθεταν κανένα χαρτί αναγνώρισης στοιχείων, ισχυριζόμενοι ότι έχασαν τα πάντα στο ταξίδι τους.

Η απευθείας μεταφορά ατόμων στην ενδοχώρα από τη Σύμη που έχει πραγματοποιηθεί δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση των αφίξεων στο νησί, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι η Σύμη είναι ένας τρόπος να προωθούνται άνθρωποι στην ενδοχώρα πέραν όσων ορίζει η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ο κ. Λογοθέτης τονίζει ότι ορισμένα σημεία της κοινής δήλωσης θα τεθούν ξανά υπό συζήτηση, δεδομένου ότι και η συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση. «Ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οποιος δεν επιστρέφεται στην Τουρκία δεν σημαίνει ότι απαραίτητα παραμένει στην Ελλάδα», διευκρινίζει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον οι ροές από την Τουρκία προς τη Σύμη έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα χώρο στο νησί όπου θα στηθούν σκηνές και τουαλέτες, ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν να μπορούν να φιλοξενούνται αξιοπρεπώς για λίγες ημέρες και να μην κοιμούνται στον δρόμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο ζητάει τη συνεργασία του δημάρχου, προκειμένου να μην πληγεί η τουριστική κίνηση στο νησί, όπως ο ίδιος έχει πολλές φορές υποστηρίξει. Στο εξής, πάντως, σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, όσοι φτάνουν στη Σύμη θα μεταφέρονται εντός λίγων ημερών στα νησιά όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές καταγραφής και ταυτοποίησης.

Χθες ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος δήμος, ο οποίος επιπλέον το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο