Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από το πέρασμα του «Γηρυόνη» στη Ρόδο

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από  το πέρασμα του «Γηρυόνη» στη Ρόδο

Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από το πέρασμα του «Γηρυόνη» στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 715 ΦΟΡΕΣ

Σοβαρότατες οι ζημιές στα δίκτυα, μεγάλες καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Διάσπαρτες σε όλο το σώμα του νησιού της Ρόδου είναι οι πληγές που άφησε η προχθεσινή κακοκαιρία, όπως περιέγραψαν χθες, εμφανώς προβληματισμένοι, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, κατά την οποία εξέθεσαν τα νέα δεδομένα της «επόμενης ημέρας» και έκαναν γνωστές τις προτεραιότητες που θέτουν.

Με την κούραση της προηγούμενης νύχτας αλλά και το βάρος της ευθύνης διαχείρισης της κρίσης, να διαγράφεται στα πρόσωπά τους, Δήμαρχος και Περιφερειάρχης χθες, καταρχάς, εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό της 74χρονης συμπολίτισσάς μας στην Ιαλυσό και έδωσαν τα συλλυπητήρια στους οικείους της. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι Δήμος και Περιφέρεια ενεργούν από κοινού προκειμένου να δώσουν λύσεις στα μικρότερα αλλά πιο επείγοντα προβλήματα αλλά και να σχεδιάσουν πιο μακροπρόθεσμες και μεγαλύτερες εμβέλειας παρεμβάσεις. Αναλυτικά:

Η «επόμενη μέρα»
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του φαινομένου που έκανε ο Περιφερειάρχης: «Το νησί δοκιμάστηκε πάρα πολύ σκληρά χθες (σ.σ. προχθές). Οι πληγές που έχουν μείνει από τη χθεσινή μέρα στη Ρόδο είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι σε όλο το σώμα του νησιού, σε όλο το μήκος και σε όλο το πλάτος. Σχεδόν σε όλα τα χωριά επιπτώσεις που πρέπει να διαχειριστούμε: Είτε είναι βλάβες σε δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, οδικό δίκτυο πάρα πολλές καταστροφές, κατολισθήσεις σε πάρα πολλά σημεία και πολλές καταστροφές επίσης σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά».

Της απόφασής του να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία χθες και προχθές υπεραμύνθηκε ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι τους συμβούλευαν να μην κλείσουν και χθες γιατί ο καιρός θα βελτιωνόταν από το απόγευμα. Όμως, τελικά αποφάσισαν το αντίθετο. Μάλιστα, ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε ότι δεν ένιωσαν ότι κινδυνεύει κάποιος στα σχολεία, ωστόσο ήταν σημαντική η απόφασή αυτή για να είναι ελεύθεροι οι οδικοί άξονες ώστε να κινηθούν η κρατική μηχανή και τα τοπικά συνεργεία.

Στο σημείο αυτό, εξήρε τις προσπάθειες των υπαλλήλων και είπε ότι κάποιοι μπορεί να παραπονέθηκαν ότι έπαιρναν τηλέφωνο αλλά το νερό που έπεσε προχθές είναι το περισσότερο τα τελευταία σαράντα χρόνια αφού μέσα σε μιάμιση ώρα έριξε νερό που πέφτει περίπου σε έξι μήνες και οκτώ μήνες για την πόλη! Περιγράφοντας, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος πώς βρήκε το νησί η χθεσινή ημέρα, ανέφερε ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές. Επέμεινε στο ότι δεν θα πρέπει να γίνεται υπέρβαση στο ρίσκο που παίρνουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους αφού πλημμύρισαν και διαμερίσματα που βρίσκονται ακόμη και στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας! Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη γέφυρα Μάκκαρη που έπεσε λέγοντας: «Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι την ώρα εκείνη προτάχθηκε το δημόσιο συμφέρον και η ζωή από το πολιτικό κόστος, όπως αυτό και αν ερμηνεύεται», είπε και ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και τα στελέχη της, όπως και όλα τα συνεργεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου.

Ακόμη, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι κατά την προχθεσινή ημέρα αρκετές φορές επικοινώνησαν μαζί τους κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος δύο φορές και ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

«Ανακούφιση» από τον Δήμο
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν χρεώσεις για τις ημέρες αυτές για το νερό το οποίο χρησιμοποιούν οι πολίτες για να καθαρίσουν τους χώρους τους και να αποκαταστήσουν τις ζημιές, που είναι πάρα πολλές. Δεν παρέλειψε, ακόμη να πει ότι αλλιώς είχαν πληροφορηθεί τα πράγματα και αλλιώς τα βρίσκουν. Για το συμπέρασμα της προχθεσινής τους εμπειρίας είπε ότι είναι «μία διαρκής διαχείριση κρίσης διότι σε πολλά σημεία του νησιού έχουμε κληρονομήσει καταστάσεις οι οποίες σίγουρα δεν θεραπεύονται με χάδια και με υποσχέσεις».

Για τη γέφυρα Μάκκαρη
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκος επιβεβαίωσε και εκείνος ότι η επικοινωνία τους με τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές της περιοχής μας είναι συνεχής. Ακόμη, από το πρωί χθες συγκροτούνταν τα συνεργεία για τις παρεμβάσεις και επρόκειτο να πιάσουν δουλειά από το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι, σε ό,τι αφορά νοικοκυριά η εποπτεία είναι του Δήμου και για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Για την κατάσταση που αποτύπωσαν (σ.σ. μέχρι χθες το πρωί τουλάχιστον) μία ημέρα μετά, ο κ. Χατζημάρκος είπε χαρακτηριστικά ότι νέα δεδομένα προέκυψαν προχθές αφού καταστράφηκε σχεδόν η ιρλανδική διάβαση που είναι στο Χαράκι, ανάμεσα στο δρόμο που συνδέει από την εθνική οδό που κατεβαίνει Χαράκι και ξανανεβαίνει, τη διασταύρωση της Μαλώνας μέχρι τη διασταύρωση των Μασσάρων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι δεν θέλει ούτε καν να φανταστεί αν η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη έπεφτε ενώ βρισκόταν σε λειτουργία. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι, πριν από μερικές ημέρες, εισήχθη στο περιφερειακό συμβούλιο που προεδρεύει ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός έργου που μελετούν σχεδόν τέσσερα χρόνια και είναι μία δίδυμη γέφυρα, παράλληλη σ’ αυτήν που έπεσε. Πριν από μέρες μόνο συνεδρίασε το ΠΕΣΠΑ και δεν πήραν την περιβαλλοντική αδειοδότηση γιατί μία κρατική λειτουργός έκανε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι έκανε λάθος παρ’ όλο που τους το έλεγαν. Και προχθές το βράδυ του είπαν θα δουν εάν το αλλάξουν.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι του τηλεφώνησε και ο Υπουργός στις 6:00 το πρωί στον οποίο και είπε ότι δεν θέλουμε προϋπολογισμό αλλά τη δυνατότητα να υλοποιήσουν και ότι αν θέλουν να διαθέσουν χρήματα να πάνε όλα στους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιές, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γιατί οι Επιτροπές θα τα αποτυπώσουν όλα και μετά από πολύ κόπο οι φάκελοι θα πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου εκεί μπορούν να μείνουν…για χρόνια. Έτσι, η παρέμβασή τους είναι προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών.

Ακόμη, εξήρε τη δουλειά των εργαζομένων στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας γιατί, όπως είπε, είναι πολύ λίγοι και κάνουν τη δουλειά τους με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα ενώ αρκετά βοήθησε και η απόφαση του Δημάρχου για κλείσιμο των σχολείων. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι, από χθες τα ξημερώματα βρίσκονται επιτόπου δύο κλιμάκια στο δρόμο ε.ο.-κόμβος Χαράκι-Μαλώνα-Μάσσαρι-ε.ο. και ελέγχουν το οδικό δίκτυο μια και έχουν ρίξει πολύ βάρος σ’ αυτό το δρόμο.

Για την Κρεμαστή
Ο δρόμος που είναι παράλληλος με το ποτάμι της Κρεμαστής επίσης καταστράφηκε σε ένα σημείο του και είναι απροσπέλαστος, ενώ και αυτός είναι κλειστός. Η ιρλανδική διάβαση στη γέφυρα της Κρεμαστής από χθες το πρωί είναι σφραγισμένη, όπως ήταν προγραμματισμένο ούτως ή άλλως με προηγούμενη απόφαση του Συντονιστικού. Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος, επειδή όπως είπε τον ρώτησαν πολλοί συμπολίτες μας αν αυτή η ρύθμιση θα είναι μόνο για το χειμώνα και αν θα ξαναδοθεί σε κυκλοφορία το καλοκαίρι, θέλησε να ξεκαθαρίσει: «Η ιρλανδική διάβαση στην Κρεμαστή δεν θα ξανανοίξει ποτέ. Τουλάχιστον όσο εγώ μπορώ να επηρεάσω αυτή την απόφαση, δεν θα ξανανοίξει ποτέ». Όπως εξήγησε, τώρα η κυκλοφορία διεξάγεται εκεί, για όσους πηγαίνουν προς το αεροδρόμιο κανονικά μέσα από την Κρεμαστή και από τη γέφυρα, και για όσους επιστρέφουν μόνο μέσα από το δρόμο Τσαΐρι-αεροδρόμιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ο κ. Χατζημάρκος: «Καμία γέφυρα δεν κλείσαμε στην Κρεμαστή. Κλείσαμε μία παράνομη διάβαση ενός ποταμού», και τόνισε ότι η συζήτηση στην Κρεμαστή είναι πολύ μεγάλη. Μιλώντας για τις «αμαρτίες» στη χώρα από το 1975 και μετά, άλεσε όποιον θέλει να δοκιμάσει με ικανότερο μοντέλο διοίκησης, να αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά τα έργα στους ποταμούς, «ας πάει να το κάνει».

Σχετικά με την ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν οι κάτοικοι της περιοχής, ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε επίσης ότι, πρωτίστως, έχουν να προστατέψουν ζωές και είναι δευτερεύουσας σημασίας να πάει κάποιος στο χωράφι του. Δεν παρέλειψε επίσης να πει ότι το πρόβλημα της σύνδεσης με τη Νότια Ρόδο είναι απείρως μεγαλύτερο και αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο έχει ασφαλέστατη πρόσβαση από το δρόμο Τσαίρι-αεροδρόμιο που συνδέει με την ε.ο. και μπορείς να πας και να φύγεις με ασφαλέστατο τρόπο, έστω και αν είναι κάποια λεπτά παραπάνω.

Το πρώτο που θα κάνουν τα συνεργεία, πάντως, είναι να ελέγξουν τις γέφυρες σε όλο το νησί και κατά προτεραιότητα τις τρεις γέφυρες που είναι στον οδικό άξονα διασταύρωση Μαλώνας με ε.ο., Μαλώνα-Μάσσαρι-ε.ο.
Σχετικά με τις συχνές βλάβες στα φανάρια, ο Δήμαρχος είπε ότι στόχος τους να ξεκινήσουν την αντικατάστασή τους όσο γίνεται πιο σύντομα. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης θύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε τη σύμβαση για τη συντήρησή τους που είναι ευθύνη της ΠΝΑΙ, ύψους 173 χιλιάδων ευρώ, ενώ το έργο αυτό δημοπρατήθηκε στις 30 Μαΐου του 2017, άρα η κοινωνία δικαίως είχε αγανακτήσει. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι συμφώνησαν με τον Δήμαρχο να πάνε σε κοινές προδιαγραφές με τον Δήμο ούτως ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα στο νησί, το πιο σύγχρονο τεχνολογικά.

Για το ποτάμι της Ιαλυσού
Καταρχήν, για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν λύσεις αν είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις το κόστος που πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ σκληρό. Όπως είπε, αν εκείνη την εποχή υπήρχε χαλαρότητα για το πού χτίζονταν τα σπίτια, σήμερα υπάρχουν 10-12 χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές στο νησί και οι Τεχνικές Υπηρεσίες με την πολεοδομία έχουν μετρήσει περίπου 62 εκατ. ευρώ πρόστιμα που η νέα Δημοτική Αρχή καλείται να αιτηθεί χωρίς να το γνωρίζει!

Αναρωτήθηκε, λοιπόν, ο Δήμαρχος αν η κοινωνία είναι σύμφωνη να ληφθούν αποφάσεις που θα πρέπει να ρίξουμε όλοι νερό στο κρασί μας.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, έσπασε το ποτάμι που…συνήθως σπάει εκεί και δίνει τις καταστροφές, ενώ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι το προχθεσινό φαινόμενο το βρήκε πεντακάθαρο, όχι μόνο τον ποταμό αλλά και όλο το εγκιβωτισμένο κομμάτι κάτω από το δρόμο της Ιαλυσού. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι η αλήθεια είναι ότι αυτό το ποτάμι θα ξαναδώσει καταστροφή καθώς η διατομή του δεν μπορεί να σηκώσει τη ροή όταν τα φαινόμενα είναι από ένα ύψος και πάνω.

«Δύσκολη περίοδος»
«Έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη περίοδο», είπε στη συνέχεια ο κ. Χατζημάρκος γιατί όλες αυτές οι επιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ δύσκολες και μεγάλες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι έχουν δεχθεί πολλές προσφορές βοήθειας από χθες το πρωί, και από την κυβέρνηση για χρήματα. Είπε, όμως, ότι εκείνο που λείπει δεν είναι τα χρήματα, αλλά η νομοθεσία που δεν τους επιτρέπει να παρέμβουν. «Ζούμε στη χώρα που δεν έχει αντανακλαστικά», ανέφερε και τόνισε ότι έχουν πάρα πολλά σχέδια αλλά δεν υπάρχει νομοθεσία για να τα υλοποιήσουν.

Είπε, ακόμη, ότι βρίσκονται σε μία διαρκή συνεργασία με τον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου και ξεπερνούν θέματα αρμοδιοτήτων αλλά βλέπουν ποια είναι και η συντομότερη λύση. Ευχαρίστησε και εκείνος τον Δήμαρχο και είπε ότι σε σχέση με την ένταση του φαινομένου οι συνεχείς παρεμβάσεις έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις που το νησί καλείται να διαχειριστεί.
Όσο γι’ αυτό που έχουμε μπροστά μας να διαχειριστούμε, ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη νομοθεσία που έχουμε, τουλάχιστον στο χρόνο που έχουμε ανάγκη τις λύσεις. Αύριο προγραμματίζονται κάποιες συναντήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο στην Αθήνα και αναζητούν κάποιες λύσεις πιο αποτελεσματικές τις οποίες έχουν ήδη αποτυπώσει ως σενάρια μαζί με τον Δήμαρχο, που όμως η νομοθεσία δεν τα επιτρέπει και εδώ πρέπει να δουν πως θα κινηθούν.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο