Ρόδος: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για τις ανυπολόγιστες ζημιές

Ρόδος: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για τις ανυπολόγιστες ζημιές

Ρόδος: Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για τις ανυπολόγιστες ζημιές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3681 ΦΟΡΕΣ

Κυριάρχησε το θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί της Ρόδου η σφοδρή κακοκαιρία της 25ης Νοεμβρίου, όπως τις περιέγραψαν, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ, οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής, δίχως να λείψουν οι μικροεντάσεις με τους συναδέλφους τους της μειοψηφίας ενώ εκείνο που αναδείχθηκε στο τέλος είναι η ομοψυχία του Σώματος σ’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως στην αρχή της συνεδρίασης καθώς όλοι ήθελαν να τοποθετηθούν αλλά και να ενημερωθούν για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών. Σημειώνεται ότι, στη συνεδρίαση, απόντος του Δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, λόγω σοβαρού κωλύματος, δημαρχεύων ήταν ο ορισθείς από τον ίδιο Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Τριάντος.

Ετοιμόρροπα γεφύρια, δρόμοι που…εξαφανίστηκαν, αγροτική οδοποιία κατεστραμμένη, ρέματα που μπήκαν…μέσα σε σπίτια, υποδομές που έπαθαν σημαντικές ζημιές, πεζοδρόμια που διαλύθηκαν και γενικά μία εικόνα εκτεταμένης καταστροφής ήταν αυτή που περιγράφηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση.

Η συζήτηση
Ο κ. Χατζηδιάκος

Ειδικότερα, την ενημέρωση αυτή ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να θέσουν τις προτεραιότητες. Μάλιστα, είπε ότι θα πρέπει να δουν με ποιες διαδικασίες μπορούν να αποκατασταθεί στα χωριά η αγροτική οδοποιία, μια και βρισκόμαστε και στην ελαιοκομική περίοδο και δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους οι συμπολίτες μας, και από εκεί και πέρα να γίνει μία πρώτη προεκτίμηση για τις ζημιές, πριν από εκείνη που θα γίνει από τις επιτροπές.

Ο κ. Κρητικός
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός, αναφέρθηκε στο θέμα της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη, λέγοντας καταρχήν: «Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και αυτό είναι το θετικό. Αλλά αυτός είναι ο στόχος; Δηλαδή, να παρατηρούμε την κάθε γέφυρα πότε είναι έτοιμη να καταρρεύσει και να παρεμβαίνουμε και να επεμβαίνουμε παραμονές κατάρρευσής της; Για μένα αποτελεί ήττα αυτό. Αποτυχία». Όπως είπε, εκτός του ότι θα ταλαιπωρήσει αφάνταστα τους κατοίκους των γύρω περιοχών και ήδη τους ταλαιπωρεί, διότι και η ιρλανδική διάβαση έχει κλείσει τώρα από το Χαράκι, μας υποβαθμίζει και σαν τουριστικό προορισμό. Συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε το αρνητικό της γέφυρας της Κρεμαστής όπου χάθηκαν άνθρωποι, έχουμε τα ερείπια άλλων γεφυρών οι οποίες κατέρρευσαν όπως ο Λουτάνης το 2011 και τώρα του

Μάκκαρη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, και του Γαδουρά έχει παρόμοια πρόβλημα και πόσες άλλες ακόμα. Ο μεγάλος κίνδυνος-συνέχισ-όπως λένε οι ειδικοί, προέρχεται από την ανεπάρκεια σε φέρουσα ικανότητα οφειλόμενη αφενός στα διαρκώς αυξανόμενα φορτία και αφετέρου στη γήρανση, τις αμμοληψίες που γίνονται κτλ. Στη συνέχεια καυτηρίασε το φαινόμενο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, της σύγχυσης αρμοδιοτήτων, έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, πλημμελών επιθεωρήσεων και όλα αυτά είναι οι αιτίες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο για τις γέφυρές μας αλλά για ολόκληρο το οδικό δίκτυο.

Ακόμη, κατέθεσε την πρόταση η ευθύνη για τους οδικούς άξονες να περάσει στο Δήμο και η Περιφέρεια να συνεπικουρεί αφού άλλος είναι ο ρόλος της. Το κυκλοφοριακό, όπως είπε, πρέπει να περάσει σε αυτόνομο φορέα, να υπάρχει Δ.Σ., με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με έσοδα, να έχει δημοτική αστυνομία, τεχνική και οικονομική υπηρεσία που να είναι υπεύθυνος για όλους τους οδικούς άξονες. Για τη γέφυρα της Κρεμαστής είπε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθεί φανάρι.

Ο Πρόεδρος του δ.σ.
Στις παρεμβάσεις του, ο Πρόεδρος του δ.σ., κ. Μιχάλης Σοκορέλος τόνισε ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος φρόντισαν να κλείσει η γέφυρα του Μάκκαρη και έκαναν ό,τι μπορούσαν. Μάλιστα, υπήρξαν παράπονα όταν έκλεισε όπως και για την Κρεμαστή αλλά η απόφαση ήταν ορθή και δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ο κ. Πότσος
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος είπε ότι ο τίτλος είναι «στο ίδιο έργο θεατές» αφού κατά την άποψή τους δεν άλλαξε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη. Όπως είπε, κάποιες περιοχές, όπως η Ιαλυσός, ο Αρχάγγελος, η Λάρδος, χωριά στην Καλλιθέα, στη γέφυρα της Κρεμαστής, η Μαλώνα, η Νότια Ρόδος κτλ., κάθε φορά…πνίγονται. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι η καταγραφή των ζημιών αλλά δεν είναι το μόνο αφού το βασικότερο είναι το τι θα γίνει μετά αφού άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα μέσα στα σπίτια τους. Το βασικό ερώτημα κατά τον ίδιο είναι αν θα υπάρξει πραγματική εκτίμηση των ζημιών ή θα μπει ένα εικονικό ποσό και από εκεί και πέρα ένα μέρος τους θα πάει για να βαφτίσουμε αντιπλημμυρικά έργα ορισμένα…μικρομερεμέτια.

Ο κ. Καρατζιάς
Στην τοποθέτησή του το μέλος της μείζονος, πρώην Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρης Καρατζιάς, είπε ότι τα φρεάτια στην πόλη δεν ήταν καθαρισμένα, σε αντίθεση με τη Μεσαιωνική Πόλη ενώ το βράδυ εκείνο της κακοκαιρίας δεν είδε συνεργεία στους δρόμους.

Ο κ. Ζαννετούλης
Το μέλος της μείζονος κ. Ζαννετούλης ρώτησε ποια είναι η λύση που θα προταχθεί για τη γέφυρα Μάκκαρη και αναρωτήθηκε αν αντέχουν οι δύο γέφυρες εκεί το κυκλοφοριακό φορτίο που θα δημιουργηθεί ειδικά το καλοκαίρι, παρ’ όλο που έχει ανοίξει η κυκλοφορία κάτω από το Χαράκι. Ρώτησε, ακόμα, αν έχουν ελεγχθεί οι γέφυρες στο νησί και αν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση των υποδομών.

Ο κ. Δράκος
Απαντώντας στον κ. Καρατζιά ο Αντιδήμαρχος Μνημείων και Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος είπε χαρακτηριστικά «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι» και είπε ότι η Παλιά Πόλη πλημμύριζε από…ακαθαρσίες τα τελευταία πέντε χρόνια, ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν πλημμύρισε και υπήρξε σχεδιασμός γι’ αυτό. Είπε, ακόμη, ότι ούτε απών ήταν ο Δήμος αφού προνόησε ενάμιση μήνα πριν να καθαρίσει όλα τα φρεάτια της Παλιάς Πόλης. Αυτή τη στιγμή δεν έχει τελειώσει καμία καταγραφή των ζημιών για να σταλεί το κόστος στο Υπουργείο και έχουν βγει έξω όλοι μηχανικοί και τις καταγράφουν.

Ενημέρωση
Στη συνέχεια, ο κ. Τριάντος ζήτησε να γίνει ενημέρωση από τον κάθε Αντιδήμαρχος ξεχωριστά και είπε ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό αφού έπληξε όλο τον ησί. Όπως ανέφερε, ήδη από τη δεύτερη ημέρα ο Δήμος άρχισε να καταρτίζει τις επιτροπές απογραφής, επίσης τη δεύτερη ημέρα των πλημμυρών αμέσως απεστάλησαν στις ενότητες όλα τα δικαιολογητικά για το πώς θα γίνει η διαδικασία. Εκείνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι το ανώτερο που μπορεί να αποζημιωθεί ένα νοικοκυριό είναι τα 6000 ευρώ και αυτό υπό προϋποθέσεις και το κατώτερο είναι 1900 ευρώ. Όσο αφορά στα αιτήματα προς τα Υπουργεία, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, αν δεν έχουμε μία πλήρη εικόνα ή τουλάχιστον μία σχετική πόσο είναι το ύψος των ζημιών δεν μπορούμε να συζητήσουμε.

Ο κ. Σπανός
Ο Αντιδήμαρχος Αφάντου και Πεταλούδων, κ. Τάσος Σπανός, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι από την πρώτη στιγμή κινήθηκαν και ήταν παρόντες παρ’ όλο που ήταν πενιχρά τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Περιγράφοντας την κατάσταση που άφησε πίσω της η θεομηνία στις περιοχές ευθύνης του, χαρακτήρισε «κρανίου τόπο» την Αρχίπολη που υπέστη και τις μεγαλύτερες ζημιές. Όπως είπε, τα ρέματα μπήκαν μέσα στα σπίτια, το γήπεδο είναι διαλυμένο ενώ ζημιές έχουν υποστεί το οδικό δίκτυο, υποδομές, γεφύρια, ιρλανδικές διαβάσεις και αγροτικές επιχειρήσεις.

Στ’ Αφάντου είπε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα για το ρέμα του Πρασσιανού αλλά και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δρόμοι στην περιοχή…δεν υπάρχουν πλέον αφού έχουν χαθεί και οι πολίτες δεν μπορούν να πάνε ούτε καν στα χωράφια τους! Στον Κολύμπια, το πλέον τουριστικό μέρος της ενότητας, η ιρλανδική διάβαση καταστράφηκε, μία πεζογέφυρα μεταλλική που κατασκεύασαν επαγγελματίες της περιοχής έχει χαθεί, τα πεζοδρόμια στην Ευκαλύπτων έπαθαν ζημιές, όπως και το οδόστρωμα, κάτι που συνέβη σε όλη την περιοχή. «Δεν μπορεί να ανοίξει η σεζόν αν δεν αποκατασταθούν όλα αυτά», τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Κολύμπια έχουν κοπεί στη μέση και χρειάζεται να γίνει εκεί μία μεταλλική γέφυρα.
Για τις Πεταλούδες είπε ότι η μεγαλύτερη ζημιά την έχει πάθει η δ.κ. Παστίδας αφού όλοι οι δρόμοι, τα γεφύρια και υποδομές είναι κατεστραμμένες. Σπίτια αποκλείστηκαν ενώ απεγκλώβισαν άμεσα όλους τους ανθρώπους δημιουργώντας πρόχειρες διαβάσεις.

Ο κ. Καραμαρίτης
Μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Λίνδου και Νότιας Ρόδου, κ. Νίκος Καραμαρίτης, ανέφερε ότι Λάρδος, Λάερμα, Ίστριος, Απολακκιά, ήταν τα χωριά που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού. Είπε ακόμη ότι συγκρότησαν συνεργεία και πήγαιναν από χωριό σε χωριό ανοίγοντας τους δρόμους, τα οποία βρίσκονται ακόμα εκεί για ν’ αποκαταστήσουν την αγροτική οδοποιία.

Ο κ. Φλοσκάκης
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης, ο οποίος έχει και μία εικόνα για όλο το νησί, είπε ότι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις περισσότερες ζημιές έχει υποστεί η δυτική πλευρά του νησιού. Αυτή τη φορά η ένταση ήταν τεράστια για το νησί, τόνισε και ανέφερε ότι, από την πρώτη στιγμή, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο ίδιος, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευστρατίου, με το που σταμάτησαν τα φαινόμενα, κινητοποιήθηκαν άμεσα. Έδωσε ακόμη συγχαρητήρια στα συνεργεία που βγήκαν αμέσως έξω και τους χειριστές των μηχανημάτων.

Ο κ. Πατσάης
Ο Αντιδήμαρχος Ιαλυσού, Αρχαγγέλου, Καλλιθέας κ. Γιώργος Πατσάης τόνισε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί αντιπλημμυρικό σχέδιο στην Ιαλυσό και τον Αρχάγγελο. Ζημιές υπέστησαν οι περιοχές στην οδοποιία, σε τοιχώματα στα γεφύρια, ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις στα Στεγνά. Άμεση ήταν η κινητοποίηση και η συνεργασία των τριών δημοτικών ενοτήτων ενώ ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους εθελοντές και τους κατοίκους για τη συνδρομή τους.

Ο κ. Καραταπάνης
Ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Νίκος Καραταπάνης, ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει επισκεφθεί ήδη το νησί και έχει κάνει την πρώτη αποτίμηση των ζημιών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Μέσα στην εβδομάδα θα ξαναέρθει για να δει εάν έχουν συγκεντρωθεί αιτήσεις, να διενεργήσει έλεγχο και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μανέττας
Ατυχή χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Καρατζιά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας αφού, όπως είπε, η παρουσία της Επιχείρησης την ημέρα της θεομηνίας ήταν αισθητή και ρώτησε γιατί έπρεπε να είναι στην Παλιά Πόλη. Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και καιρό μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο είχαν αποφράξει όλα τα φρεάτια. Εκείνη την ημέρα βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τους χωρικούς και εκτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και επιχειρούσαν όπως χρειαζόταν ενώ μέχρι σήμερα επιχειρούν τα συνεργεία και όπου κληθεί η ΔΕΥΑΡ ανταποκρίνεται στον βαθμό που μπορεί και με τα μέσα που έχει.

Ο κ. Παπαοικονόμου
Για συγκοινωνιακό θέμα που υπάρχει στην Κρεμαστή, μετά το κλείσιμο της ιρλανδικής διάβασης και μετά τη θεομηνία αφού βγήκε εκτός και ο παραποτάμιος, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Παπαοικονόμου. Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το λεωφορείο δεν περνάει μέσα από το χωριό και κάποιοι συμπολίτες αναγκάζονται να περπατάνε ένα χιλιόμετρο μέχρι τη στάση. Είπε και εκείνος ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν φανάρια.

Ο κ. Κωνσταντίνου
Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Δώρος Κωνσταντίνου, εστίασε στην ομοψυχία του δ.σ. και αναρωτήθηκε γιατί σε όλο το Νότιο Αιγαίο εντάχθηκε ένα μόνο αντιπλημμυρικό έργο στο Φαληράκι.Τέλος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι το θέμα έπρεπε να έρθει μόνο του σε συνεδρίαση κάτι που πιθανότατα να γίνει το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη