“Ξηλώθηκε” μέρος του δρόμου από την παραλία Αφάντου στα Κολύμπια

“Ξηλώθηκε” μέρος του δρόμου από την παραλία Αφάντου στα Κολύμπια

“Ξηλώθηκε” μέρος του δρόμου από την παραλία Αφάντου στα Κολύμπια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1749 ΦΟΡΕΣ

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Λουτάνη κατά τις πρόσφατες κακοκαιρίες με αποτέλεσμα να «ξηλωθεί» κομμάτι του δρόμου που συνδέει την παραλία Αφάντου με τα Κολύμπια!

Την ίδια ώρα η αυξημένη ποσότητα νερού που έχει «κατεβάσει» το ποτάμι έχει μεταφέρει μεγάλο όγκο από χαλίκι στο μέσο του και έτσι η ροή του ύδατος έχει αλλάξει κατεύθυνση και κυλάει κοντά στις όχθες του ποταμού.

Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» μεγάλες εκτάσεις (ακόμη και δέκα μέτρα) από χωράφια που βρίσκονταν δίπλα από τον Λουτάνη, και στα οποία υπήρχαν ελαιόδεντρα ή ακόμη και γεωργικά μηχανήματα (φρέζες κ.α.).

Η ορμή του νερού ήταν τέτοια που παρέσυρε στο πέρασμά της και τις όποιες παρεμβάσεις είχαν γίνει στα πλαϊνά του ποταμού αλλά και μέρος του οδοστρώματος που συνδέει την παραλία Αφάντου με τα Κολύμπια! Από τη συγκεκριμένη οδό είναι πλέον αδύνατον να περάσει ακόμη και αγροτικό όχημα, πόσω μάλλον συμβατικό Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη “Ροδιακή” ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφάντου Γιώργος Μπακίρης, «πριν την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου είχαν γίνει παρεμβάσεις από το Δήμο, με μηχανήματα τα οποία άνοιξαν την Ιρλανδική διάβαση που υπάρχει εκεί, μπαζώθηκε ο δρόμος και «άλλαξαν» τη ροή του νερού ώστε να πηγαίνει στο κέντρο και όχι στα πλαϊνά αλλά δυστυχώς, με τη νέα κακοκαιρία όλα αυτά καταστράφηκαν».

Ως εκ τούτου για να γίνουν εκ νέου παρεμβάσεις θα πρέπει να σταματήσουν οι βροχές, ενώ σημειώνεται πως οι ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί από κλιμάκιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Άξιο αναφοράς είναι πάντως ότι ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί βασικό οδικό άξονα για την περιοχή καθώς, ειδικά τους θερινούς μήνες χρησιμοποιείται από όλους τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων αλλά και από το ΚΤΕΛ στο δρομολόγιο που πραγματοποιεί από Λίνδο προς Ρόδο (περνάει δια μέσου της οδού από τα Κολύμπια στην παραλία Αφάντου και εν συνεχεία μέσω Ρόδου – Λίνδου επιστρέφει στη Ρόδο).

Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, και σίγουρα πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, οπότε θα πρέπει ο δρόμος να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Επισημαίνεται δε πως από την Ιρλανδική αυτή διάβαση περνούν εκατοντάδες επισκέπτες που διαμένουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε ξενοδοχεία της γύρω περιοχής και θέλουν να επισκεφθούν τα καταστήματα στα Κολύμπια.

Και επειδή ακριβώς ακόμη και το καλοκαίρι ο ποταμός «κατεβάζει» νερό, οι καταστηματάρχες είχαν τοποθετήσει προσωρινά μία αυτοσχέδια μικρή γέφυρα ώστε να μην χρειάζεται οι τουρίστες να περνούν μέσα από τα νερά του ποταμού για να διασχίσουν το οδόστρωμα, η οποία ωστόσο δεν είναι η αρμόζουσα για την περιοχή και το νησί μας γενικότερα.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη