Χιλιάδες επισκέπτες και φέτος στις φάτνες της Ρόδου

Χιλιάδες επισκέπτες και φέτος στις φάτνες της Ρόδου

Χιλιάδες επισκέπτες και φέτος στις φάτνες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 616 ΦΟΡΕΣ

Αυξημένη επισκεψιμότητα καταγράφηκε φέτος σε όλες σχεδόν τις φάτνες του νησιού μας, ενώ η ημέρα κατά την οποία σημειώθηκε μεγαλύτερη κίνηση, ήταν η επομένη των Χριστουγέννων!

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων σε Σάλακο, Μαριτσά αλλά και Παραδείσι όπου λειτούργησαν και φέτος οι φάτνες, καθώς, όπως δήλωσαν, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!

Όπως διευκρινίστηκε, παρά το γεγονός ότι ο καιρός τις γιορτές δεν ήταν και ο ιδανικός, εντούτοις ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του, αψηφώντας πολλές φορές τη βροχή και το κρύο, και επισκέφθηκε τις φάτνες.

Η ημέρα δε κατά την οποία σε όλες τις φάτνες σημειώθηκε το αδιαχώρητο καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ήταν η 26η Δεκεμβρίου, η επομένη των Χριστουγέννων!

Η φάτνη της Σαλάκου
Για 37η χρονιά λειτούργησε και φέτος η ζωντανή φάτνη στη Νύμφη Σαλάκου και χιλιάδες κόσμου την επισκέφθηκε από τις 24 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε τη λειτουργία της έως και προχθές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο» Παναγιώτης Εγγλέζος, «η αγάπη του κόσμου ήταν τέτοια που φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και 37 χρόνια»!


Σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο, η ημέρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη φάτνη ήταν η 26η Δεκεμβρίου καθώς σε σύγκριση με την αντίστοιχη πέρυσι καταγράφηκε αύξηση της τάξης των 3000 επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος, οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν βάσει των ποτηριών που δίδονται με τσάι στους επισκέπτες. Έτσι πέρυσι υπολογίζεται ότι δόθηκαν την επομένη των Χριστουγέννων 6.500 ποτήρια με τσάι και φέτος ξεπέρασαν τις 9.500!

Με δεδομένο ότι δεν πίνει όλος ο κόσμος τσάι, ο κ. Εγγλέζος υπολογίζει ότι μόνο σε μία ημέρα επισκέφθηκαν τη φάτνη Σαλάκου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι!


«Από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα γίνονταν το αδιαχώρητο από τον κόσμο για αυτό και ζητάμε συγγνώμη αν υπήρξε κάποια ταλαιπωρία αλλά ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούμε οι δέκα άνθρωποι που ασχολούμαστε με το σύλλογο σε όλον αυτόν τον όγκο του κόσμου. Αλλά πιστεύω ότι αποσπάσαμε θετικά σχόλια για άλλη μία φορά και αυτό είναι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα» είπε ο κ. Εγγλέζος.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο, τον διευθυντή και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ για το τρενάκι που διέθεσαν και το οποίο πραγματοποιούσε συνεχή δρομολόγια από το χωριό της Σαλάκου μέχρι τη φάτνη.

«Ήταν μία τεράστια εξυπηρέτηση στη φάτνη λόγω του ότι δεν υπήρχε όλο αυτό το μποτιλιάρισμα. Χρησιμοποιήθηκε ο χώρος στάθμευσης στο κέντρο του χωριού και από εκεί με το τρενάκι ερχόταν ο κόσμος στη φάτνη. Ήταν μία πολύ μεγάλη βοήθεια, θερμές ευχαριστίες από όλο το χωριό προς την επιχείρηση, γιατί όχι μόνο εξυπηρέτησε τον κόσμο αλλά και γιατί υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν μπει ποτέ στη ζωή τους στο τρενάκι και απόλαυσαν αυτή τη μαγευτική βόλτα μέσα από το χωριό» είπε ο κ. Εγγλέζος καταλήγοντας: «Οι Ροδίτες βγήκαν από τα σπίτια τους και αυτός είναι ο σκοπός όλων εμάς που ασχολούμαστε με τον πολιτισμό».


Η φάτνη στα Μαριτσά
Τους 20.000 επισκέπτες δέχτηκε συνολικά τις ημέρες της λειτουργίας της φέτος η ζωντανή φάτνη στη Μονή του Σωτήρα (ψηλά στην Κουμούλη) στα Μαριτσά!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης» κ. Λάζαρο Κασέκα, «με υψηλό φρόνημα παρά τον άσχημο καιρό που είχε τις περισσότερες ημέρες, με αυθόρμητο εθελοντισμό πολλοί άνθρωποι σε κάθε χωριό όπου υπήρχε φάτνη δουλέψαμε για να ικανοποιήσουμε και τον πιο δύσκολο επισκέπτη. Αν και ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός, εντούτοις η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη».


Όπως τόνισε ο κ. Κασέκας, «η καλύτερη ημέρα κάθε χρόνο παραδοσιακά είναι η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή της Παναγίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου συνήθως έχουμε τη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, πραγματικά κοσμοσυρροή. Φέτος είχαμε χιλιάδες αυτοκίνητα αλλά ήμασταν καλά προετοιμασμένοι, είχαμε παρκαδόρους οι οποίοι βοηθούσαν τον κόσμο ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Σε αριθμούς να σας πω ότι φέτος τη φάτνη στα Μαριτσά και τις 9 ημέρες λειτουργίας της επισκέφθηκαν περίπου 20.000 επισκέπτες από τους οποίους οι περίπου 14.000 είχαν έρθει της Παναγίας, δηλαδή την επομένη των Χριστουγέννων. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και ευχαριστώ τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του» κατέληξε ο κ. Κασέκας.


Η φάτνη στο Παραδείσι
Στο επίκεντρο των γιορτινών εξορμήσεων των κατοίκων του νησιού μας βρέθηκε και η φάτνη στο Παραδείσι η οποία λειτούργησε παραπλεύρως του Ναϋδρίου Αγίου Φανουρίου, στο παλιό «Πετροκοπιό», σε μία τοποθεσία με πανοραμική θέα στο Παραδείσι και το αεροδρόμιο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού «Βιλλανόβα».


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννης Περάκης, υπήρξε πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου και στη φάτνη στο Παραδείσι.

«Οι κόποι μας χρόνων επιβραβεύονται σήμερα διότι αυτό που έχει γίνει στο Παραδείσι, πραγματικά είναι το κάτι άλλο. Χιλιάδες κόσμου ήρθαν να δουν τη φάτνη μας η οποία είναι κάτι διαφορετικό, τους «ταξιδεύει» σε ένα διαφορετικό κόσμο για να καταλάβουν πώς ήταν η ζωή την εποχή εκείνη. Όπως δημιουργήσαμε τη φάτνη αυτή, φτιάξαμε τη Βηθλεέμ, την πόλη των Αγγέλων, και από εκεί δημιουργήσαμε την αγροτική ζωή, τους ελαιώνες κ.α. Όπως το αστέρι άναψε και έδωσε φως η ανθρωπότητα προχώρησε, ο χριστιανισμός μεγάλωσε και φθάσαμε σε ένα σημείο που προσθέσαμε στη φάτνη μας μέσα ένα φανταστικό, ένα από τα καλύτερα που είναι η Παναγία Σουμελά που αφιερώσαμε για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων».


Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Περάκης, «σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών ήταν πενταπλάσιος. Δηλαδή, από ένα πρόχειρο υπολογισμό που έχουμε κάνει, αν τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν 3.000-4.000 κόσμος τις ημέρες εκείνες, φέτος έχουν έρθει πανταπλάσιος αριθμός. Ήταν πάρα πολύς ο κόσμος»!

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ημέρες που είχε περισσότερο κόσμο ήταν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και τη δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Περάκης τόνισε πως η μεγάλη προσέλευση του κόσμου είναι αυτό που τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν για αυτό και του χρόνου θα προσθέσουν και άλλα πράγματα στη φάτνη. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του «προς το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βιλλανόβα», τον κόσμο που δούλεψε τις ημέρες αυτές πάνω στο βουνό και το έκανε με πολύ μεράκι και αγάπη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαβάστε ακόμη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μπαζάρ Μεταχειρισμένου Βιβλίου στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Ρόδου

Τα ήθη και τα έθιμά τους γιόρτασαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Ρόδου

Αρχαιολογική διάλεξη με τίτλο "Ταφικό συγκρότημα των κλασικών χρόνων στη Ρόδο"

Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Πειραϊκό Σύνδεσμο από την ΑΧΕΠΑ

Ημερίδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με θέμα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Εκδήλωση για τη σχολική βία από το Ίδρυμα Υποτροφιών Σταματίου

Πανελλήνιο Βραβείο Λογοτεχνίας στον Ξεναγό Θεοφάνη Μπογιάννο