Φάκελος ΙΚΑ Ρόδου: Έτσι εμπαίζουν τους Ροδίτες 28 ολόκληρα χρόνια

Φάκελος ΙΚΑ Ρόδου: Έτσι εμπαίζουν τους Ροδίτες 28 ολόκληρα χρόνια

Φάκελος ΙΚΑ Ρόδου: Έτσι εμπαίζουν τους Ροδίτες 28 ολόκληρα χρόνια

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2890 ΦΟΡΕΣ

Μια έρευνα που φανερώνει πως οι... Μανόληδες με τα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια

Δεν έχουν τον Θεό τους και με το θέμα του ΙΚΑ στη Ρόδο οι διατελέσαντες υπουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και «διοικητάδες» του ΙΚΑ, καθώς εδώ και 28 χρόνια που εμπαίζουν ασύστολα το ροδιακό λαό για το θέμα του κτηριακού συγκροτήματος, έχουν μεταστεγάσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ καμιά δεκαπενταριά φορές τουλάχιστον!

Αναζητήσαμε στα αρχεία μας, τις διαχρονικές δηλώσεις που έχουν γίνει, τις συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν, τις εξαγγελίες που έγιναν και οι οποίες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια... τρύπα στο νερό.

Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς τα όσα είχαν επίσημα δηλώσει, η ΡΟΔΟΣ μας θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον 6 ιδιόκτητα και υπερσύγχρονα υποκαταστήματα ΙΚΑ σε ολόκληρο το νησί, τα οποία θα εξυπηρετούσαν τις χιλιάδες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με τρόπο υποδειγματικό.

Αντίθετα όμως, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι υποσχέσεις έμειναν μόνο υποσχέσεις και ότι ένα ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα σε μια περιοχή-«φιλέτο» στην πόλη της Ρόδου το οποίο ανήκε στον ελληνικό λαό και στους ασφαλισμένους του, έγινε κουφάρι και ρήμαξε στον χρόνο αναξιοποίητο.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό Δημόσιο, αναγκάζεται και πληρώνει τεράστια ποσά για να ενοικιάζει ιδιωτικούς χώρους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργοδότες του μεγαλύτερου πλέον ασφαλιστικού φορέα της χώρας (ΕΦΚΑ). Το σύνολο που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ετησίως!

Με τα χρήματα αυτά που πληρώνονται επί 28 ολόκληρα χρόνια, θα είχαν κατασκευαστεί τα πιο υπερσύγχρονα κτήρια σε ολόκληρη τη χώρα! Δυστυχώς, η υπόθεση παραμένει βαλτωμένη μέχρι και σήμερα, αφού είναι γνωστό ότι... λεφτά υπάρχουν σε αυτή τη χώρα για να σπαταλά το Δημόσιο σε ενοίκια. Την ίδια ώρα που οι συντάξεις περικόπτονται.

Το χρονικό του εμπαιγμού

Στις 10 Μαρτίου 1992, με επίσημη ανακοίνωσή του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο τότε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Σιούφας, ανακοίνωνε τη δήθεν αναβάθμιση του ΙΚΑ στο νησί μας.
Στο τηλεγράφημα αναφέρονταν:

Σε νέες μισθωμένες εγκαταστάσεις του ΙΚΑ στη Ρόδο θα μεταφερθούν όλες οι διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος, που βρίσκονται στο νησί και θα συναφθούν συμβάσεις με ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια καθώς και το νοσοκομείο της Ρόδου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Μάλιστα ο κ. Σιούφας, με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ροδο μίλησε για την αναβάθμιση του ΙΚΑ, για την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού στις ειδικότητες παθολόγου, παιδιάτρου και γυναικολόγου και εξήγγειλε την πλήρωση 8 θέσεων γιατρών στη Ρόδο και 4 στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Το εσωτερικό του ιδιόκτητου κτηρίου του ΙΚΑ στη Ρόδο,  όπως είχε καταντήσει λίγα χρόνια αργότερα
Το εσωτερικό του ιδιόκτητου κτηρίου του ΙΚΑ στη Ρόδο, όπως είχε καταντήσει λίγα χρόνια αργότερα

Ο ίδιος εξήγγειλε ταυτόχρονα και μεταστέγαση του τότε ΤΕΒΕ και ΤΑΞΥ σε πιο κατάλληλους χώρους. Το τηλεγράφημα κατέληξε ως εξής: «Ο κ. Σιούφας, σε ομιλία του προς τους τοπικούς, κρατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, επισήμανε ότι το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ότι οι οδηγίες του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν η εξυγίανση του θεσμού και ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας του».

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος
το «μεταστέγασε» στο Παλιό
Νοσοκομείο Ρόδου

Στις 26 Μαρτίου 2005 σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρονταν συγκεκριμένα:
«Θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του εξέτασε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, οι βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Καραμάριος, Βασίλης Χρύσης και Γιάννης Παρασκευάς, ο νομάρχης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, δήμαρχοι, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και υπηρεσιακά στελέχη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πάρθηκαν για μια σειρά από τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως η μεταφορά των υπηρεσιών του ΙΚΑ στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Ρόδου, που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των παραγόντων της Δωδεκανήσου. Η μεταφορά αυτή θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που, παράλληλα, υποσχέθηκε τη στελέχωση του ΙΚΑ Ρόδου και Καλύμνου με γιατρούς και εξήγγειλε λύσεις σε μια σειρά άλλα ζητήματα για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ.α.»

Ανακοίνωση για... άμεση μεταστέγαση
είχε κάνει και ο Αρ. Παυλίδης

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου 2005, ο τότε υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης, είχε ανακοινώσει επίσημα τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου. Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρονταν συγκεριμένα:

«Τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρόδου στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου ανακοίνωσαν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη στη Ρόδο ο υπουργός Αιγαίου, κ. Αριστοτέλης Παυλίδης και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου, ικανοποιώντας το αίτημα των τοπικών φορέων που έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν το παλιό Νοσοκομείο στην πόλη της Ρόδου, σε υγειονομικό πάρκο, συγκεντρώνοντας εκεί υπηρεσίες υγείας και ασφαλιστικά ταμεία.

«Οι χώροι του παλιού νοσοκομείου είναι κατάλληλοι» τόνισε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρόδο, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Π. Παναγιωτόπουλο, που είχε ασχοληθεί με το θέμα στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο νησί.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, οι εργασίες μεταφοράς των υπηρεσιών του ΙΚΑ θα ολοκληρωθούν σε 1,5 χρόνο, ενώ με το θέμα θα ασχοληθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ στη συνεδρίασή του, την προσεχή Πέμπτη.
Το μεσημέρι ο υπουργός Αιγαίου και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ αναχώρησαν για την Κω, για να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος στο Βόρειο συγκρότημα του νομού”.

Έστειλαν και κλιμάκια
για να κάνουν επιμετρήσεις!

Στις (7 Μαΐου του 2005) με εντολή του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου, αναχώρησε για τη Ρόδο κλιμάκιο στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Οργανισμού κύριο Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Στο τηλεγράφημα αναφέρονταν: “Ο κ. Αμπατζόγλου και τα στελέχη του ΙΚΑ, από νωρίς το πρωί αύριο, Παρασκευή 8/4/2005, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης:

• Θα επισκεφθούν τα κτήρια του παλαιού Νοσοκομείου της Ρόδου. Και θα προχωρήσουν στην επιμέτρηση των εργασιών που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης για τη μεταφορά των υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρόδου στο συγκεκριμένο χώρο.

• Θα επισκεφθούν τα σημερινά γραφεία των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ για να εξετάσουν ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία τους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

• Θα επισκεφθούν το παλαιό, εγκαταλελειμμένο κτήριο του ΙΚΑ Ρόδου, προκειμένου να αποτυπώσουν τη σημερινή κατάσταση και να συλλέξουν τ’ απαραίτητα στοιχεία για να αποφασίσει η διοίκηση του Ιδρύματος τη μελλοντική τύχη του κτηρίου.

Η μετεγκατάσταση που «έκανε»
και ο Μαγγίνας

Στις 3 Αυγούστου 2007 επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλειος Μαγγίνας συνοδευόμενος από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Μέργο και τον υποδιοικητή του ιδρύματος κ. Βλάχο.

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο χώρο του παλιού νοσοκομείου της Ρόδου. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις στο κτηριακό συγκρότημα, και για το λόγο αυτό πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΙΚΑ και του Δήμου Ρόδου

Aπό την επίσκεψη του τότε υφυπουργού Βασίλη Μαγγίνα στο ΙΚΑ της Ρόδου
Aπό την επίσκεψη του τότε υφυπουργού Βασίλη Μαγγίνα στο ΙΚΑ της Ρόδου

Στο τηλεγράφημα αναφέρονταν:
“Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλειος Μαγγίνας συνοδευόμενος από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Μέργο και τον υποδιοικητή του ιδρύματος κ. Βλάχο. Στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε συνεργασία με τοπικούς φορείς και παράγοντες αναφορικά με ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν το νομό Δωδεκανήσου και εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αναστάσιος Καραμάριος, ο βουλευτής Βασίλης Χρύσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου Χατζής Χατζηευθυμίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο χώρο του παλιού νοσοκομείου της Ρόδου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις στο κτηριακό συγκρότημα, και για τον λόγο αυτό πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΙΚΑ και του Δήμου Ρόδου.
Το μεσημέρι ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επισκέφθηκε τις υπηρεσίες του ΙΚΑ Ρόδου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν και που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της περιοχής.»

Οικόπεδο στις 7 Βαγιές είχε
προτείνει ο Γιάννης Βαληνάκης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δωδεκανήσου κος Γιάννης Βαληνάκης, είχε προτείνει το 2007 ως εναλλακτική λύση την ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος για το ΙΚΑ της Ρόδου, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας επικουρικού ταμείου συνεταιριστικών υπαλλήλων (δεσμευμένου από την Αρχαιολογία όμως) έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν με το καλύτερο τρόπο οι χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Η πρόταση δεν προχώρησε ποτέ αφού και μέχρι σήμερα ακόμη οι αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύσκεψη στο ΙΚΑ της Ρόδου με τον διοικητή Γρηγόρη Σολωμό
Σύσκεψη στο ΙΚΑ της Ρόδου με τον διοικητή Γρηγόρη Σολωμό

Την 1η Δεκεμβρίου 2008 το νησί της Ρόδου επισκέφθηκε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Νίκος Χουντής ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου
Αργά το μεσημέρι, επισκέφθηκε και το ΙΚΑ Ρόδου όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και ειδικά για το κτηριακό ζήτημα, διατυπώνοντας την άποψή του ότι το ΙΚΑ έπρεπε ήδη να έχει μεταστεγαστεί σε δικό του κτήριο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε
εκφράσει την αγανάκτησή του

Στις 31 Ιουλίου 2013 περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποίησε και ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και βουλευτές της Δωδεκανήσου.

Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρονταν:
«Ο κ. Γεωργιάδης έφτασε νωρίς το πρωί στη Ρόδο και αμέσως επισκέφτηκε το κτήριο του παλιού νοσοκομείου της πόλης το οποίο είχε εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σχεδόν σε ερείπιο. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο για την αξιοποίηση του κτηρίου.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το ΙΚΑ Ρόδου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Το απόγευμα ο κ. Γεωργιάδης επέστρεψε στη Ρόδο από το Καστελλόριζο και προήδρευσε σε σύσκεψη που θα γίνει στο νοσοκομείο της πόλης, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Ο ίδιος διαβάζοντας προφανώς την... ιστορία των προκατόχων του, δεν δεσμεύτηκε για κάποια μεταστέγαση.»

Ο Μπακαλέξης επί ΣΥΡΙΖΑ
έκανε μελέτες ... στατικής ενίσχυσης

Στις 22 Ιουνίου 2017 ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης έδωσε το πράσινο φως για τη στατική ενίσχυση του ΙΚΑ της Ρόδου (ιδιόκτητο επί της Μεγάλου Κωνσταντίνου).

Το ρεπορτάζ ανέφερε:
«Πιο συγκεκριμένα, εκταμίευσε ποσό της τάξης των 73.780 ευρώ, για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την στατική ενίσχυση του κτηριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ Ρόδου που βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου εξαιτίας στατικών προβλημάτων που παρουσίαζε.

Η μελέτη αυτή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Δημήτρης Γάκης, είχε ξεκινήσει μια σειρά παρεμβάσεων πριν από μερικούς μήνες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν άρχισαν να αποδίδουν. Επί της ουσίας, ο στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που απαιτούνται, να γίνουν οι εξειδικευμένες παρεμβάσεις και να επιστρέψουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (διοικητικές και οικονομικές) στο κτηριακό αυτό συγκρότημα.

Ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα, έχει ήδη ζητήσει και έχει λάβει, αναλυτική αναφορά με τις υπηρεσίες που στεγάζει σήμερα ο ΕΦΚΑ στο ενοικιασμένο κτήριο που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της Ρόδου – Λίνδου προκειμένου να αναθέσει σε εξειδικευμένη υπηρεσία και αρμόδιους επιστήμονες την κατανομή και τοποθέτησή τους, στο ιδιόκτητο συγκρότημα. Το συγκεκριμένο ακίνητο, αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει χώρους συνολικής επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών μέτρων οι οποίοι επαρκούν για να στεγάσουν όλες τις υπηρεσίες.»

Τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη στέγαση σε ιδιόκτητο κτίριο (!) για τις 4 δομές του ΕΦΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες) και είχαν κατατεθεί δύο προσφορές. Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι οι ιατρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ κ.λπ.) θα μεταφερθούν σε άλλο κτήριο κοντά στην πόλη της Ρόδου(!) έναντι 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Αναμένονται τα... κλιμάκια των υπουργών που θα ανακοινώσουν και πάλι και πολλές άλλες μεταστεγάσεις για να σώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, όπως και οι προηγούμενοι, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρα μας από περιττά έξοδα.

Διαβάστε ακόμη

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο