ECOsmART souvenirs από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

ECOsmART souvenirs από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

ECOsmART souvenirs από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1063 ΦΟΡΕΣ

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Ρόδου τα απασχόλησε η αξιοποίηση του ψηφιακού εξοπλισμού του σχολείου τους και ειδικότερα η χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή (3d printer).

Ένα καινούριο μηχάνημα που αρχικά κανένας δεν ήξερε πώς να το χρησιμοποιήσει. Τα παιδιά ανέτρεξαν στο διαδίκτυο και βρήκαν ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση, χρησιμοποιείται για να εκτυπώνονται από αυτοκίνητα, σκάφη, έπιπλα, μέχρι ρομποτικά προσθετικά μέλη και ανθρώπινοι ιστοί με βιομελάνι.

Πληροφορηθήκαν ότι μπορεί να εκτυπώνονται εξαρτήματα μηχανών, εργαλεία και πρωτότυπα προϊόντων (prototypes) πριν παραχθούν μαζικά αλλά μπορεί επίσης και κρέπες, πίτσες και σοκολάτες σε διάφορα σχήματα. Τα υλικά εκτύπωσης είναι πολλά και διαφορετικά.

Έτσι παιδιά και των τριών τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ρόδου, στον ελεύθερο χρόνο τους αρχικά, πειραματίζονταν με τη σχεδίαση τρισδιάστατων μοντέλων, τα οποία κατόπιν προσπαθούσαν να εκτυπώσουν. Οι πειραματισμοί, οι δοκιμές, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες ήταν ο μόνος τρόπος για να μάθουν μια τόσο νέα τεχνολογία.

Η ΙΔΕΑ
Στη συνέχεια θέλησαν να αξιοποιήσουν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή με τρόπο που να σχετίζεται με τον τόπο τους. Συνδύασαν αυτή την επιθυμία τους, με τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας και το γεγονός ότι ζουν στη Ρόδο, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Έτσι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα αναμνηστικά, επειδή ο όρος ελληνικό σουβενίρ, φέρνει στο μυαλό τσολιαδάκια, μπλούζες, κούπες, μαγνητάκια με την λέξη Rhodes ή Athens ή Greece κ.λπ., δηλαδή φθηνά, κακόγουστα προϊόντα που δεν διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο.

Είναι γεγονός ότι καλόγουστα και πρωτότυπα αναμνηστικά, που να εμπνέονται από τον τόπο μας, είναι δυσεύρετα. Τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία και δεν έχουν αισθητική αντίστοιχη με τη συναισθηματική αξία που τα συνοδεύει.
Τα παιδιά απασχόλησε λοιπόν το ερώτημα: "Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ροδίτικο σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στη χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό;"

Σε μια εποχή που ο τουρισμός προβάλλεται ως μια από τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της χώρας, τα σουβενίρ δεν μπορούν να παραμένουν οι μαζικές, κακόγουστες κυρίως εισαγωγές από την Κίνα.
Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα ECOsmART, και αποφάσισαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα αναμνηστικά με ταυτότητα, από οικολογικό υλικό, με σύγχρονη αισθητική, έχοντας ως γνώμονα αντικείμενα που θα αγόραζαν τα ίδια τα παιδιά σε ένα ταξίδι.

Εμπνευστήκαν από τα αναγνωρίσιμα τοπόσημα και τα σύμβολα του νησιού μας και επιλέξανε τρία από αυτά. Το ελάφι, που αποτελεί κομμάτι του φυσικού πλούτου και ιστορικό σύμβολο του νησιού. Την πεταλούδα, που συναντά κανείς στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς του νησιού που απολαμβάνουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και τον Κολοσσό, το τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα του θεού Απόλλωνα, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Αρχικά σχεδίαζαν τις ιδέες τους σε χαρτί. Μετά τα μετέφεραν στον υπολογιστή και έτσι περνούσαν από τη δισδιάστατη σχεδίαση στη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων. Στη συνέχεια μέσω ενός άλλου προγράμματος, μετέτρεπαν τα τρισδιάστατα μοντέλα σε τέτοια μορφή, που να μπορεί να τα εκτυπώσει ο τρισδιάστατος εκτυπωτής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό με το οποίο εκτυπώνουν είναι το PLA, που παράγεται από το άμυλο του καλαμποκιού και τα υποπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου. Είναι βιοπλαστικό, το μόνο από το είδος του που παράγεται μαζικά και έχει θερμοπλαστικές ιδιότητες.

Μοιάζει με το συμβατικό πλαστικό, αλλά είναι 100% βιοδιασπώμενο και κομποστοποιήσιμο. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού ή του ζαχαροκάλαμου είναι ανανεώσιμη, γι’αυτό και τα πλαστικά από καλαμπόκι ή ζαχαροκάλαμο είναι πολύ φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα συμβατικά, τα οποία κατασκευάζονται από πετρέλαιο. Το υλικό αυτό, το "νήμα" όπως λέγεται, φορτώνεται στον εκτυπωτή, θερμαίνεται κατάλληλα, λιώνει και τυπώνει το αντικείμενο που σχεδιάσαμε με πολύ λεπτές στρώσεις. Η μια στρώση προστίθεται πάνω στην άλλη και έτσι "χτίζεται" το αντικείμενό μας. Η καινοτομία δεν σταματά, όταν τα εργαλεία που παρέχει η τεχνολογία είναι τόσα πολλά!

Πρόσθεσαν σε κάθε σουβενίρ, στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Δηλαδή ο παραλήπτης του σουβενίρ, με ένα κλικ στο κινητό του, θα μπορεί να δει στην οθόνη του εικόνες, βίντεο και ιστότοπους που τον πληροφορούν για το τοπόσημο από το οποίο είναι εμπνευσμένο το αντικείμενο που κρατά.

Η ΟΜΑΔΑ
Τα παιδιά αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στην αρχή, καθώς κάποιες από τις ιδέες τους και τα πρώτα σχέδια, ξεπερνούσαν τις δυνατότητες τους. Μάθημα με την κλασική έννοια δεν υπήρχε. Ο ένας μάθαινε από τον άλλον. Τα προβλήματα οδηγούσαν σε πειραματισμούς. Οι πειραματισμοί σε αποτυχίες. Οι αποτυχίες σε επανασχεδιασμό και πάλι από την αρχή.
Μπορεί τα εμπόδια οι δυσκολίες και οι προκλήσεις για τα παιδιά να ήταν πολλές, όμως η δημιουργικότητα, η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, η αλληλοβοήθεια και οι προτάσεις για καινοτομία δεν σταματούσαν.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ

Με αφαιρετική διάθεση και σύγχρονη αισθητική, δημιούργησαν νέα, απρόβλεπτα, καλαίσθητα και λειτουργικά αναμνηστικά από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, που δεν θα χαίρονται μόνο οι ξένοι. Ενθύμια που δεν θα λειτουργούν μόνο σαν μικροαντικείμενα αλλά και σαν πολιτισμικά δώρα. Ένα stand για κινητό, μια μολυβοθήκη, ένα earphone holder, μια θήκη για τα USB φλασάκια, ένας σελιδοδείκτης ή ένα μπρελόκ, είναι όχι μόνο αναμνηστικά αλλά ικανοποιούν και κάποια χρηστική ανάγκη.

Αν και στην κοινωνία μας κυριαρχεί η άποψη ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σε εργασίες των μεγάλων, με αυτό το έργο αποδεικνύουν ότι έχουν πρόταση προς την τοπική κοινωνία. Πρόταση που αφορά τον τουρισμό και την παραγωγή, διαψεύδοντας την παραπάνω άποψη.

Το μεγαλύτερο όμως κέρδος από όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα που αφορούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και αποκόμισαν εμπειρίες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Επιπλέον το πιο σημαντικό μήνυμα που στέλνουν τέτοιες προσπάθειες είναι ότι οι ιδέες μπορούν να γίνουν πράξη με συνεργασία, ομαδικό πνεύμα και πολλή δουλειά. Κανένας δεν περισσεύει. Η επιτυχία δεν είναι δουλειά ενός. Η επιτυχία είναι δουλειά και συνεργασία πολλών.

Στην ομάδα ECOsmART συμμετέχουν: Μιχάλης Γρίβας, Κατερίνα Τσιρίμπη, Σταματία Χατζή, Νεφέλη Μίχαλου, Πάρης Βαρδέλης, Ελευθερία Παπαγιαννοπούλου, Ιωάννα Σεϊμένη, Θεοχάρης Σεϊμένης, Ηλιάννα Παπαθεοδωράκη, Θεοδώρα Κοκκόνα, Άννα Παπαγιάννη, Ευαγγελία Χατζηδάκη, Δήμητρα Τσαγκάρη, Δημήτρης Γιωργαράς, Ιλάειρα Μπεζντόλνι.

Το έργο συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί, κ. Αγγελική Νικολάου, Αρχιτέκτων και Μαριέτα Βογιατζή, Οικονομολόγος.

Στο instagram είναι στο ecosmart_souvenirs.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)