Κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της παραλίας Αφάντου

Κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της παραλίας Αφάντου

Κίνδυνος ιδιωτικοποίησης της παραλίας Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2782 ΦΟΡΕΣ

Tον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της παραλίας Αφάντου μέσω της παραποίησης χάρτων επισημαίνει ο βουλευτής του MέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και ειδικότερα αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

“Το σύνθετο τουριστικό ακίνητο της Αφάντου βρίσκεται 20 χλμ. νότια της πόλης της Ρόδου, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μονάδα που προβλέπεται να έχει γήπεδο γκολφ και κτηριακές εγκαταστάσεις προς εξυπηρέτηση των πελατών-παικτών, σε παραλιακή έκταση εμβαδού περίπου 1.500 στρεμμάτων.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια στο “Golf-Βόρειο Αφάντου’, που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση και περιλαμβάνει και την έκταση του γηπέδου γκολφ, και στο “Golf-Νότιο Αφάντου. Το βόρειο έχει ήδη πωληθεί στον ομογενή εξ Αμερικής τον κ. Μεργούριο Αγγελιάδη, ενώ το νότιο κομμάτι πρόκειται να πωληθεί στον κύπριο κ. Νικολή Νικολαΐδη.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε δει τα φώτα της δημοσιότητας ήδη από το 2012, όταν το ΤΕΕ Δωδεκανήσου με τον τότε πρόεδρο κ. Ιάκωβο Γρύλλη είχε κάνει παρέμβαση σχετικά με την αλλοίωση δορυφορικών χαρτών στην περιοχη του Γκολφ από την “Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Το 2016, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), βάσει της επικαιροποιημένης ΣΜΠΕ, με το οποίο αποδίδονται χρήσεις γης και όροι δόμησης στο ενιαίο ακίνητο “Βόρειο και Νότιο”.

Σήμερα, υπάρχουν καταγγελίες «Ροδιακή», 30.09.2019) ότι παρότι από το 2012 έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια, αντί η κατάσταση με τους χάρτες να βελτιωθεί, έχει χειροτερεύσει δραματικά.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι χάρτες στην ιστοσελίδα της “Ελληνικό Κτηματολόγιο” αποτυπώνουν τη μισή αλήθεια - και αυτό με επιφύλαξη- ενώ στους χάρτες του ΕΣΧΑΔΑ παραλείπονται κομμάτια ασφαλτοστρωμένων δρόμων που υπάρχουν όμως στους χάρτες της ΣΜΠΕ. Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που οδηγούν στην παραλία έχουν αφαιρεθεί, γεγονός που αφήνει υπόνοιες ότι μπορεί η μονάδα να εμποδίσει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, ιδιωτικοποιώντας την παραλία.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια επιλογή τουριστικής επένδυσης που είναι εντελώς ακατάλληλη εξαιτίας της τεράστιας κλίμακάς της, του άνυδρου χαρακτήρα της περιοχής. Τέλος, επισημαίνεται ότι θα δημιουργηθεί μια μόνιμη, καινούργια πόλη σε ένα νησί υπερκορεσμένο από ήδη υφιστάμενες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Δεσμεύεται ότι θα διορθώσει τους χάρτες του ΕΣΧΑΔΑ και να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Αφάντου».

2. Δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε πειθαρχική διερεύνηση των ευθυνών για την παραποίηση των χαρτών του ΕΣΧΑΔΑ.

Ο ερωτών βουλευτής
Κρίτων Αρσένης”

Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου