Μανώλης Μαρκόπουλος: «Η Ρόδος έχει πολλά να εκμεταλλευτεί και να προβάλει»

Μανώλης Μαρκόπουλος: «Η Ρόδος έχει πολλά να εκμεταλλευτεί και να προβάλει»

Μανώλης Μαρκόπουλος: «Η Ρόδος έχει πολλά να εκμεταλλευτεί και να προβάλει»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2575 ΦΟΡΕΣ

Ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος της ΕΞΡ Μανώλης Μαρκόπουλος μιλά στη «Ροδιακή» για τις εκλογές που τον ανέδειξαν, για τους συνεργάτες του και τα σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει

Στα 35 του μόλις χρόνια, ο Μανώλης Μαρκόπουλος είναι ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Η νωπή εντολή των μελών και η ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό του είναι η εφαλτήρια δύναμη για να οδηγήσει τον κλάδο μέσα από τις σημερινές … συμπληγάδες.

Εκείνος ως καπετάνιος και έχοντας συνοδοιπόρους και συναγωνιστές τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, καλείται να περάσει το καράβι της ΕΞΡ μέσα από τις φουρτούνες των καιρών και να το κατευθύνει σε ασφαλές λιμάνι.
Με δεδομένο ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται πλέον χαμένοι μήνες λόγω… κορωνοϊού συστήνει ψυχραιμία και υπομονή. Εκτιμά ότι η Ρόδος μπορεί και να βγει τελικά κερδισμένη από αυτό και πιστεύει με βεβαιότητα ότι το νησί μας μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πλούτο που διαθέτει.

Να κάνουμε το ξεκίνημά μας αναγκαστικά από τον κορωνοϊό καθώς είναι το μείζον θέμα των τελευταίων ημερών. Λοιπόν κ. Μαρκόπουλε, τι πιστεύετε; Θα μας επηρεάσει ως Ρόδος; Θα υπάρχουν επιπτώσεις στην αρχή της σεζόν, σε όλη τη σεζόν; Τι πιστεύετε;
Νομίζω ότι στο ξεκίνημα σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση και εννοούμε και τον πρώτο μήνα Απρίλιο αλλά και τον Μάιο, όσο και αν εξομαλυνθούν τα πράγματα εκτιμώ ότι θα χαθεί έδαφος στις αφίξεις. Τώρα για την υπόλοιπη σεζόν εξαρτάται από την περίοδο για την οποία θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε στο ερώτημα, αυτά τα γνωρίζουν οι ειδικοί. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση που έχει να κάνει με την… τουριστική διάθεση.

Το ελληνικό ή το ροδίτικο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή αδυνατεί να κάνει κάτι. Ακόμα και να δώσεις μία έκπτωση δεν έχει νόημα… Και δωρεάν να του πεις κάποιου να έρθει να κάνει διακοπές δεν θα έρθει… Δεν είναι θέμα τιμής, ούτε ενεργειών που θα κάνουμε για να τους παρακινήσουμε να έρθουν. Νιώθω ότι σε τοπικό επίπεδο, ναι, είμαστε θωρακισμένοι. Όσο για τις επιπτώσεις, μπορεί να είναι μεγάλες και αρνητικές όμως μπορεί και τον Αύγουστο να μην το θυμόμαστε. Ο Απρίλιος και ο Μάιος σίγουρα θα επηρεαστούν, μετά δε ξέρουμε τι θα γίνει …

Πιέσεις έχουν δεχτεί οι ξενοδόχοι για μειώσεις στις τιμές;
Πιέσεις δέχονται πάντα οι ξενοδόχοι σε τέτοια θέματα. Πάντα όταν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αστάθεια στην τουριστική δραστηριότητα αμέσως μας ζητούν προσφορές. Το θέμα είναι να καταλάβουμε από μόνοι μας, ότι δεν θα αλλάξει κάτι αν δώσουμε μία έκπτωση. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την πλευρά μου.

Άρα η συμβουλή σας προς τα μέλη ποια είναι; Υπομονή; Ψυχραιμία;
Αυτή τη στιγμή μόνο ψυχραιμία. Εδώ θα είμαστε, σε δύο εβδομάδες – ένα μήνα θα έχουμε καλύτερη εικόνα, όχι κινήσεις πανικού.

Τα γενικότερα μηνύματα από τη σεζόν ποια είναι;
Ο ρυθμός των κρατήσεων πήγαινε καλά. Τις τελευταίες όμως εβδομάδες παρατηρήθηκε μία πολύ μεγάλη υστέρηση κρατήσεων. Δεν υπάρχει... «κύμα ακυρώσεων», υπάρχουν λίγες ακυρώσεις που δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι λόγω κορωνοϊού.

Κορωνοϊός από τη μία λοιπόν κ. Μαρκόπουλε, προσφυγικό-μεταναστευτικό από την άλλη που διογκώνεται. Πολλοί λένε ότι αυτό, εμάς δε μας αγγίζει, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούμε τελικά;
Βλέπουμε ότι πλέον και στα νησιά μας υπάρχει μία διαφορετική αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στο θέμα του μεταναστευτικού, θωρακίζονται περισσότερο. Σίγουρα η θωράκιση αυτή των νησιών έπρεπε να γίνει. Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα θα τα καταφέρουμε και θα το διαχειριστούμε καλά, τουλάχιστον για τη Ρόδο. Μπορεί όμως να υπάρχουν νησιά που θα έχουν προβλήματα.

Άρα λοιπόν το μεταναστευτικό μπορεί να μην μας αγγίξει ή να μη μας κάνει μεγάλη ζημιά...
Εξαρτάται σε τι βαθμό θα υπάρχει το πρόβλημα. Αν αληθεύουν τα νούμερα για 1,5 εκατομμύριο μετανάστες που ετοιμάζονται να έρθουν, θα επηρεάσει, αλλά αν οι ροές είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια, έχει αποδειχτεί ότι είναι διαχειρίσιμες.

Από τις συζητήσεις που κάνετε εσείς ως Ένωση Ξενοδόχων με τους συνεργάτες σας στο εξωτερικό, υπάρχει στη συζήτηση και στην κουβέντα σας κάποια ανησυχία και κάποια αναφορά στο θέμα;
Όχι, αυτή τη στιγμή καμία. Για τη Ρόδο δεν υπάρχει...

Κορωνοϊός, προσφυγικό και διάφορα άλλα σοβαρά ζητήματα... Από νωρίς στα δύσκολα, κ. Μαρκόπουλε, με την ανάληψη της προεδρίας από εσάς μόλις ενάμιση μήνα μετά. Έχετε όμως κοντά σας νέους ανθρώπους σε ηλικία, αλλά και νέους όσον αφορά την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Τι λέτε για τη νέα αυτή διοίκηση και γι’ αυτό το μείγμα συνεργασίας; ας μη ξεχνάμε όμως ότι συμμετέχουν και παλιά στελέχη της ένωσης…
Στις εκλογές του Γενάρη υπήρχε μία ανανέωση στο Δ.Σ. έχουν έρθει πολλά νέα μέλη, όλοι όσοι όμως απαρτίζουν το νέο συμβούλιο έχουν όρεξη για δουλειά, έχουν ξεκινήσει πολύ δυναμικά, κάτι που εύχομαι να συνεχιστεί. Στο συμβούλιο συμμετέχουν και παλιά μέλη που η πείρα τους για εμάς είναι πολύτιμη και απαραίτητη. Το ελληνικό επιχειρείν την τελευταία δεκαετία έχει να διαχειριστεί συνέχεια κρίσεις. Πρέπει να βλέπεις όμως, πώς μέσα από την κρίση θα βρεις την ευκαιρία και πώς θα επιβιώσεις. Η ελληνική επιχειρηματική σκηνή δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα.

Άρα είναι και μία πρόκληση για εσάς τους νέους;
Σίγουρα το πώς θα τα διαχειριστείς είναι μία πρόκληση, νομίζω όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι πραγματικά ενθαρρυντική η δύναμη που παίρνω από τους συνεργάτες μου στο συμβούλιο καθώς ο ένας παρακινεί τον άλλον με ακόμα περισσότερη ενέργεια και δράσεις. Επιπροσθέτως βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα συλλογικά όργανα αυξάνεται. Και το έζησα αυτό στις τελευταίες εκλογές.
Το ότι αυτοί οι επιχειρηματίες, νέοι, δεύτερης γενιάς ή κάποιοι που δεν ασχολούνταν μέχρι τώρα, αποφασίζουν να προσφέρουν συλλογικά και να βγουν μέσα από το γραφείο της επιχείρησής τους και να αφιερώσουν χρόνο σε κοινή προσπάθεια, αυτό είναι δείγμα ότι η νοοτροπία αλλάζει. Αν όλα ήταν ρόδινα, μπορεί να μην είχαμε αυτό το ενδιαφέρον. Κάποιες φορές τα προβλήματα και η διαχείρισή τους σε παρακινούν να συμμετέχεις στα συλλογικά όργανα. Πλέον καταλαβαίνουμε ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει κάτι… Μόνο με συνέργειες και συνεργασίες φορέων μπορούμε να πετύχουμε, κάτι που οι νέες γενιές το κατανοούν ακόμα περισσότερο…

Τι θέλετε να χαρακτηρίσει τη θητεία σας στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου;
Εξωστρέφεια, Ενότητα, Ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και βελτίωση του επιπέδου της τουριστικής εκπαίδευσης και της στάσης της κοινωνίας ως προς αυτήν.

Είναι νομίζω και οι προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα διοίκηση. Έχει ξεκινήσει να τα υλοποιεί αυτά τα πράγματα;
Βεβαίως. Γίνονται πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση π.χ. στο πώς τα ξενοδοχεία μας θα αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, αλλά και σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση γίνεται σημαντική δουλειά, και ως προς τις δημόσιες και τις ιδιωτικές σχολές, αλλά κυρίως με το να εμπνεύσουμε νέα άτομα και τη νέα γενιά, να ασχοληθούν με τον τουριστικό κλάδο. Βιώσαμε για δεκαετίες την αποστροφή των νέων από τα τουριστικά επαγγέλματα, η ελληνική κοινωνία δυστυχώς υποτίμησε οτιδήποτε ήταν «εκτός γραφείου» ή χειρωνακτικό. Επίσης η ελληνική πολιτεία δε συσχέτισε την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την πραγματική αγορά εργασίας, για πάνω από 40 χρόνια. Δημιουργήσαμε σχολές που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά εργασίας και τώρα το πληρώνουμε. Επενδύσαμε σε πτυχία και ειδικότητες που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική ζήτηση

Θα ήθελα να μου πείτε, κ. Μαρκόπουλε, πώς σας αντιμετωπίζουν οι φορείς και η κοινωνία μας. Νέος σε ηλικία πρόεδρος αλλά όχι άπειρος. Γιατί στη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου έχετε πολλά χρόνια δίπλα στον μέχρι πρότινος πρόεδρο Αντώνη Καμπουράκη.
Πράγματι για την Ελληνική νοοτροπία 35 ετών θεωρείσαι μικρός σε ηλικία για μια τέτοια θέση, Τυγχάνει να είμαι και μικρός σε ηλικία και μικρός σε κλίνες... Ειδικά το πρώτο τρίμηνο που η εκλογή μου δεν είχε περάσει μέσα από διαδικασία γενικής συνέλευσης μπορώ να πω ότι υπήρχε η... σκιά του μεταβατικού προέδρου.
Όμως αυτή είναι και η πρόκληση. Αυτό απαντήθηκε από τις εκλογές που έγιναν το Γενάρη. Μαζική συμμετοχή, πολύ καλό κλίμα, υποψήφιοι που θέλησαν να στρατευθούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια με εμένα στη θέση του προέδρου και σε προσωπικό επίπεδο μεγάλη αποδοχή από τους συναδέλφους μου. Οπότε όλα αυτά μου έδωσαν κουράγιο να μπω σε μία νέα τριετία και πραγματικά νιώθω πολύ καλύτερα…

Ακόμη συζητιέται πάντως η απόφαση για τις πρόωρες εκλογές. Ήταν μία αιφνιδιαστική κίνηση, πολύς κόσμος δεν το περίμενε ειδικά αμέσως μετά τις γιορτές… Αλήθεια τι σας οδήγησε σε αυτήν;
Ούτως ή άλλως οι εκλογές έπρεπε να γίνουν μέσα στο 2020. Δε θα μπορούσα να πάρω την ευθύνη να προχωρήσω στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία είναι τόσο σημαντική για τον κλάδο και τις μονάδες που εκπροσωπούμε, έχοντας αυτή τη σκιά του μεταβατικού προέδρου…

Άρα αυτή η απόφασή σας συσχετίζεται με τη σύμβαση εργασίας…
Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Επίσης αν η διαδικασία γινόταν μέσα στη σεζόν δεν θα μπορούσα να θυσιάσω τόσο πολύ προσωπικό χρόνο και το λέω αυτό με ειλικρίνεια, για να δώσω τη σημασία που χρειάζεται σε αυτή τη διαδικασία. Και δεν είναι σημαντικό μόνο να σε ψηφίσουν αλλά πιο σημαντικό είναι να φέρεις άτομα στο συμβούλιο που λείπουν ή που θεωρείς ότι μπορούν να έρθουν και να προσφέρουν συλλογικά. Αν αυτό γινόταν το Σεπτέμβριο για παράδειγμα, δεν θα είχα αυτό το χρόνο.

Όπως είπατε και πριν λίγο, ο Μανώλης Μαρκόπουλος προσφέρει και προσωπική εργασία στις επιχειρήσεις του. Θα συνεχίσει να το κάνει αυτό και στο μέλλον ως πρόεδρος; Έχει χρόνο;
Η ένωση μού παίρνει πολύ χρόνο, οπότε πρώτον προσπαθώ να διεκπεραιώνω τις «δικές μου» μου υποχρεώσεις πιο γρήγορα και δεύτερον είμαι ευτυχής που έχει αναπτυχθεί πολύ ο ρόλος του αδερφού μου και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω, γιατί έχει πλέον περισσότερες αρμοδιότητες στις επιχειρήσεις μας. Δυστυχώς αυτό που συμπιέζεται στο τέλος της ημέρας είναι ο προσωπικός χρόνος. Όμως η φύση των επιχειρήσεών μας είναι τέτοια που δεν μπορούν να με στερηθούν.

Επειδή μιλήσατε λίγο πριν και για τη σύμβαση εργασίας, ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που έχετε να διαχειριστείτε, πού βρισκόμαστε; Είμαστε σε καλό δρόμο για την υπογραφή της;
Σε πανελλήνιο επίπεδο υπάρχουν πλέον... σημεία επαφής τα οποία πριν 20 μέρες δεν υπήρχαν. Σε τοπικό επίπεδο δεν είμαστε μακριά. Πιθανότατα αυτές οι συγκυρίες έχουν καθυστερήσει τις συζητήσεις, όμως θα ήθελα να πω ότι η σύμβαση εργασίας δεν είναι ένα στείρο ποσοστό αύξησης ή μείωσης των μισθών. Με την τοπική σύμβαση εργασίας ρυθμίζεται ένα πλήθος παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου.

Πριν από τη λήξη της μετενέργειας στο τέλος Μαρτίου να περιμένουμε την υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας;
Νομίζω, ναι. Εκτιμώ ότι αν όλοι σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτό που εκπροσωπούμε θα έχουμε νέα σύμβαση και μάλιστα σύντομα.

Να ρωτήσω λοιπόν αν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πάρουν αύξηση; Οδεύουμε προς τα εκεί;
Τι ακριβώς θα πάρουν θα το δούμε, γιατί μιλάμε για τριετία, οπότε λογικά μία αύξηση θα υπάρξει. Θα υπάρξει συγκεκριμένα η αύξηση την οποία μπορεί να σηκώσει το ροδιακό ξενοδοχείο και βλέπουμε ότι δυστυχώς οι συγκυρίες δε συνηγορούν σε αυτό το πράγμα. Ο Απρίλιος και ο Μάιος για το 2020 θεωρούνται πλέον χαμένοι μήνες.

Και κάτι τελευταίο, σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν της Ρόδου. πρέπει να γίνει επανακαθορισμός, επανατοποθέτησή του; Το αποδέχεστε αυτό εσείς; Μπορούμε να αλλάξουμε το Brand name και να απαγκιστρωθούμε από τον μαζικό τουρισμό και από τους τουρ οπερέιτορς;
Η Ρόδος είναι ένας ώριμος τουριστικός προορισμός πολύ ευλογημένος από τον Θεό, τη φύση και τους προγόνους μας, που έχει πολλά να εκμεταλλευτεί και να προβάλει. Αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο είναι ότι υπάρχουν πολύ καλές μονάδες πρώτης γραμμής με βάση τα σύγχρονα δεδομένα που θα μπορούσαν να σταθούν σε οποιοδήποτε τουριστικό προορισμό και αυτό που υστερεί είναι το γύρω περιβάλλον. Όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος