Σε στάση αναμονής οι ξενοδόχοι της Ρόδου

Σε στάση αναμονής οι ξενοδόχοι της Ρόδου

Σε στάση αναμονής οι ξενοδόχοι της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1890 ΦΟΡΕΣ

«Έχουμε την πρόθεση να ανοίξουμε όλοι», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαν. Μαρκόπουλος • Οι πληρότητες των πρώτων πτήσεων τσάρτερ θα είναι καθοριστικές για το τι θα γίνει

Τις πληρότητες των πρώτων πτήσεων τσάρτερ που θα ανοίξουν την τουριστική περίοδο του 2020 και τις τάσεις που θα διαμορφωθούν τον επόμενο μήνα στις ευρωπαϊκές χώρες για τις διακοπές του καλοκαιριού περιμένουν με αγωνία οι ξενοδόχοι της Ρόδου, για να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν φέτος τις μονάδες τους, αφού φυσικά συνυπολογίσουν και τα οφέλη από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στον κλάδο.

Ο ξενοδοχειακός κόσμος του νησιού μας περιμένει να κάνει τους... υπολογισμούς του όταν θα έχει στα χέρια του μία ξεκάθαρη εικόνα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αν και διαπιστώνουν την επιθυμία πρακτορείων και αεροπορικών εταιρειών να αρχίσουν τα προγράμματα των διακοπών για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση οι ξενοδόχοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα καταγράψουν απώλειες φέτος αλλά παρ’ όλα αυτά πολλοί είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν αν αυτές οι απώλειες δεν θέσουν σε κίνδυνο τις μονάδες τους και αν στηριχτούν ουσιαστικά από το κράτος.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) Μανώλης Μαρκόπουλος, μιλώντας στη «Ροδιακή» τονίζει ότι πρώτα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πληρότητες στις πρώτες πτήσεις που θα γίνουν και τι ανταπόκριση θα υπάρχει από τους τουρίστες για ταξίδια και μετά να εφαρμοστούν μέτρα στήριξης, αφού η πρώτη προϋπόθεση είναι μονόδρομος για την τελική τους απόφαση.

Είπε επίσης ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα μέχρι να ξεκαθαριστεί από τους Ευρωπαίους αν θα κάνουν διακοπές ή όχι εκτός της χώρας τους, προσθέτοντας ότι αν δεν μπούμε στον Ιούνιο, δεν θα έχουμε καμία εικόνα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος, η Ρόδος έχει πελάτες από πολλές αγορές. Εκτός από δύο αγορές που συγκεντρώνουν περίπου το 20% (Γερμανία, Αγγλία) δέχεται τουρίστες από περίπου άλλες είκοσι χώρες σε ποσοστό από 3% έως 6%. Από αυτές η καθεμία δε διαμορφώνει την κατάσταση ούτε μπορεί από μόνη της να αλλάξει το προσκήνιο. Άρα, όπως είπε, το τι θα αποφασίσουν αυτές οι δύο ως πρώτες με το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών είναι καθοριστικό.

«Το σημαντικό είναι η ζήτηση»
«Για εμένα οι πρώτες πτήσεις που θα μπουν γύρω στις 25 του μήνα, αυτές θα δείξουν αν θα έχουμε σεζόν. Το σημαντικό είναι η ζήτηση, αυτή θα τα καθορίσει όλα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΡ μεταφέροντας τον προβληματισμό των τουριστών για τους αναγκαστικούς περιορισμούς που θα ισχύσουν κατά τις διακοπές τους και οι οποίοι θα έχουν βαρύτητα στην απόφασή τους να ταξιδέψουν ή όχι.

Αν λοιπόν ο τουρίστας εκτιμήσει ότι θα πληρώσει χρήματα για να πάει διακοπές που στην ουσία δεν θα τις απολαύσει γιατί θα πρέπει να ακολουθεί μέτρα και περιορισμούς, τότε η εξέλιξη δεν θα είναι αυτή που ελπίζουμε. «Γιατί να πληρώσει χρήματα λοιπόν κάποιος για να κάνει τέτοιες διακοπές και γιατί να ανοίξει ένα ξενοδοχείο; Αν υπάρχει κόσμος που θα θέλει να ταξιδέψει παρ’ όλους τους περιορισμούς, όλοι μας θα βρούμε τον τρόπο» κατέληξε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης που αναμένονται επίσης με ενδιαφέρον από τον κλάδο δήλωσε ότι «τα μέτρα χωρίς ζήτηση είναι άχρηστα», ενώ σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων υπογράμμισε ότι όσο αργεί η έκδοσή τους τόσο πιο εύκολα θα εφαρμοστούν αφού η κατάσταση ομαλοποιείται μέρα με τη μέρα και οι οδηγίες των επιστημόνων χαλαρώνουν.

Από την άλλη ίσως να οδηγήσουν ώστε περισσότερα ξενοδοχεία να αποφασίσουν να ανοίξουν, αφού θα δίνουν και λιγότερο την αίσθηση του… νοσοκομείου στον πελάτη. Άλλωστε οι ξενοδόχοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουν εκ των πραγμάτων τι θα τους ζητηθεί να εφαρμοστεί και πώς θα γίνει και έτσι κανένας δε βιάζεται…

«Έχουμε την πρόθεση να ανοίξουμε όλοι»
Ο κ. Μαρκόπουλος που εκτιμά ότι στις αρχές Ιουνίου θα έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα και μία πρώτη σοβαρή εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, τονίζει ότι όλοι οι συνάδελφοί του επιθυμούν να λειτουργήσουν φέτος. «Έχουμε την πρόθεση να ανοίξουμε όλοι μας. Δεν υπάρχει ξενοδόχος που δεν έχει την πρόθεση να ανοίξει. Ακόμα και ο πιο διστακτικός αν δει ότι τα πράγματα πάνε καλά, θα ανοίξει, ακόμα και αν «μπει μέσα». Το ξέρει ότι θα μπει μέσα... Εδώ λοιπόν περιμένουμε τα μέτρα.

Αυτή είναι η απάντηση στο γιατί θα το κάνει. Τα μέτρα που περιμένουμε είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον. Θέση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου είναι ότι για εμάς, κάτι που το μεταφέραμε και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα τα μέτρα για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να συνδεθούν με το 2021» δήλωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση:

«Επειδή είναι ανέφικτο κάποιος να μην «μπει μέσα» το 2020 όσο καλά και αν είναι αυτά τα μέτρα νομίζουμε ότι κάτι πρέπει να μας... δίνουν το 2021. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι θα είναι μία καλή χρονιά μετά την κατάσταση που έζησαν οι Ευρωπαίοι φέτος, και αν έχει λήξει το θέμα με τον ιό, εκτιμούμε ότι έτσι θα είναι.

Για παράδειγμα, αν μας δοθεί κάποιο ποσό στις εισφορές όσο και να πάρουμε φέτος μπορεί να είναι τόσο λίγη η ζήτηση που δεν θα έχει όφελος αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τουρίστες για διακοπές. Όμως ακόμα και έτσι, δηλαδή ακόμα και αν «μπούμε μέσα», του χρόνου θα λειτουργήσει προς όφελός μας το μέτρο αφού θα περιμένουμε ότι θα καλύψουμε τις απώλειες. Οπότε για τους εργαζόμενούς μας, για τη Ρόδο και για το ίδιο το ξενοδοχείο μας θα το αποφασίσουμε».

«Το 80% του μυαλού μας είναι στο προσωπικό μας»
Παράλληλα υπογράμμισε ότι τον ξενοδοχειακό κόσμο του νησιού απασχολεί κυρίως η εργασία του προσωπικού των μονάδων καθώς επίσης και το γεγονός ότι από τους τουρίστες που έρχονται τροφοδοτείται και μεγάλος αριθμός επαγγελματιών στο νησί.

«Αυτή τη στιγμή εκτιμώ ότι το μυαλό του ξενοδόχου είναι σε ποσοστό 80% στο προσωπικό του και στις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από τους πελάτες του και βρίσκουν ψωμί και το υπόλοιπο 20% στους παλιούς πελάτες και στο marketing του ξενοδοχείου. Γι’ αυτό ζητάμε κίνητρα και μέτρα που θα μπορούμε να... εξαργυρώσουμε το 2021 έτσι ώστε να αποδεχτούμε ότι φέτος θα χάσουμε από τη σεζόν. Θα μπορούμε να πούμε ότι για μία χρονιά δεν πειράζει θα έχουμε μείωση αλλά του χρόνου θα κερδίσουμε κάτι. Ενώ αν δοθούν κίνητρα, μόνο για φέτος θα έχουν ελάχιστο όφελος».

Πάντως ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι λόγω της κατάστασης δεν έχει πληγεί περισσότερο άλλος κλάδος από τον τουρισμό, γι’ αυτό πρέπει το κράτος να τον στηρίξει με μέτρα. Όπως είπε, το ξενοδοχείο φέρνοντας τουρίστες φέρνει χρήμα στον τόπο και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, αφού τα χρήματα αυτά πολλαπλασιάζονται στην οικονομία.

«Θα ανοίξει το ξενοδοχείο, θα έρθει κόσμος, οι πελάτες μας θα ξοδέψουν και θα ωφεληθεί το κράτος και η τοπική κοινωνία. Όσα θα δώσει θα τα πάρει πίσω τρεις φορές περισσότερα. Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να ξέραμε εκ των προτέρων ότι θα δουλέψουμε και θα «μπούμε μέσα» σε μικρό ποσοστό, δεν θα το σκεφτόμασταν καθόλου. Εμείς φοβόμαστε μην μπούμε πολύ μέσα και μετά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να σηκώσουμε κεφάλι.

Από την άλλη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας θα παραπονιούνται βλέποντας ότι εξασφάλισαν μεν φέτος κάποιους λίγους μισθούς κουτσουρεμένους αλλά ότι η επιχείρηση δεν έμεινε τελικά υγιής».

«Σε τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε»
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ εκτιμά ότι χρειάζονται ακόμα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να δούμε, όπως είπε, τι τάση θα επικρατήσει στο εξωτερικό. Τα συστήματα των πρακτορείων είναι ανοιχτά, ενώ, όπως έκανε γνωστό, ένα πρακτορείο «πουλά» τη Ρόδο από 4 Ιουλίου. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας είναι οι αεροπορικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό τόνισε ότι εμείς ως προορισμός μπορεί να μην έχουμε Έλληνες τουρίστες, αλλά έχουμε έναν ισχυρότατο Σεπτέμβρη που... μετρά σαν Αύγουστος και έτσι αν ανοίξουμε τον Ιούλιο έχουμε δύο μήνες μπροστά μας, όπως είπε.

Διαβάστε ακόμη

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη

Γ. Χατζημάρκος: Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό