Θωρακίζεται η Ρόδος με τον ορισμό εκπροσώπου

Θωρακίζεται η Ρόδος  με τον ορισμό εκπροσώπου

Θωρακίζεται η Ρόδος με τον ορισμό εκπροσώπου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1181 ΦΟΡΕΣ

Εξελίσσονται καλά τα πράγματα, όπως ανακοίνωσαν χθες δήμαρχος και περιφερειάρχης

Το «πρόσωπο της Ρόδου» και των νησιών μας στο εξωτερικό, την κα Γιοχάνα Στραντ (Johanna Strand) η οποία θα είναι επικεφαλής της ομάδας που θα έχει την επικοινωνιακή διαχείριση του προορισμού μας σε σχέση με την πανδημία, παρουσίασαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παρουσία των εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, παρόντες ήταν από πλευράς των εταίρων της όλης προσπάθειας: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κώστας Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Νίκος Τριπολίτης, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Κωστάκης κ.α.

Ακόμη, παρόντες ήταν: Ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου και Τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης, οι Αντιδήμαρχοι Τουριστικής Ανάπτυξης-Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς, Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος, ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.

Καταρχάς, εκείνο που τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου είναι ότι: «Σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουρισμός επανεκκινείται, είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία του προορισμού από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) που αφορούν την πανδημία, που ενισχύουν το φόβο και την ανασφάλεια των δυνητικών επισκεπτών και λειτουργούν καταστροφικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, με ό,τι αυτό σημαίνει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Επίσης, δόθηκε έμφαση στο ότι «η όλη πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από ένα υψηλότατο επίπεδο συγκρότησης και οργάνωσης, με την υποστηρικτική ομάδα που θα βρίσκεται πίσω από την κα Στραντ να αποτελείται από εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Δρ Γιάννη Φώτη».

Η Γιοχάνα Στραντ, με καταγωγή από τη Σουηδία, έχει πίσω της μεγάλη εμπειρία στον χώρο του τουρισμού, καθώς έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο και σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επί 10ετία-μάλιστα έχει ζήσει και στη Ρόδο-ενώ αξιοσημείωτη είναι η εμπειρία της στη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα το τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 και η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη νότια Ισλανδία το 2010, που καθήλωσε τις διεθνείς πτήσεις και άλλες.

Δήμαρχος: «Είναι ένα τοπικό συμβόλαιο επιτυχίας»
«Ανοίγοντας» τη συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Ρόδου, ως οικοδεσπότης, δήλωσε:
«Ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο έκανε σήμερα μια παγκόσμια δήλωση, ότι είμαστε εδώ, με σοβαρότητα, σε αυτήν την τόσο κρίσιμη, για ολόκληρο τον πλανήτη, συγκυρία. Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι εδώ για ένα τοπικό συμβόλαιο επιτυχίας.

Είμαστε αισιόδοξοι. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Το διάστημα που προηγήθηκε και ο επιτυχημένος τρόπος διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας και στον τόπο μας, είναι η εγγύηση για όσα θα ακολουθήσουν. Τα πρώτα μηνύματα που θα φύγουν στο εξωτερικό τις ημέρες αυτές, θα καθορίσουν την επόμενη χρονιά.

Όλοι μαζί πρέπει να επικεντρωθούμε στην προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας έτσι εισόδημα για την κάθε οικογένεια. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτόν εργαζόμαστε αθόρυβα και σοβαρά, βάζοντας τον τόπο μας πάνω από τις προσωπικές μας φιλοδοξίες.

Η προσωπική μας ευθύνη είναι πολύ σημαντική. Έχει μεγάλη σημασία τι εκπέμπουμε όσον αφορά την εικόνα της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου. Η εικόνα πρέπει να είναι ενιαία προς όλους. Μια εικόνα σοβαρού και ασφαλούς τουριστικού προορισμού που σέβεται πρωτόκολλα και προδιαγραφές».

Ο Περιφερειάρχης
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Η σημερινή εικόνα της Ρόδου, είναι μια εικόνα αισιοδοξίας. Σήμερα κάνουμε ένα βήμα που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Ρόδου αλλά ούτε και σε επίπεδο χώρας: Να βγαίνει ο τουριστικός προορισμός με ενιαίο πρόσωπο και ενιαία φωνή στο εξωτερικό, στις χώρες και στις αγορές από όπου αντλεί επισκέπτες.

Το μήνυμα που φεύγει σήμερα από τη Ρόδο, από το Νότιο Αιγαίο, προς όλα τα ΜΜΕ της Ευρώπης είναι το πιο υπέροχο, το πιο αισιόδοξο μήνυμα αυτού του τόπου και των εκπροσώπων αυτού του κομματιού της κοινωνίας, που με απόλυτο αίσθημα ευθύνης λέει ότι είμαστε εδώ, σοβαροί, οργανωμένοι, συγκροτημένοι και παραμερίζοντας εγωισμούς και διαφορές, εργαζόμαστε για τον κοινό στόχο, προτάσσουμε το κοινό μας μέλλον, το καλύτερο αύριο που αξίζουμε και που μπορούμε να το κερδίσουμε μόνο με σκληρή δουλειά».
»Χαίρομαι παρά πολύ που επιτέλους σήμερα, μετά από δεκαετίες συζήτησης, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Όλοι εμείς θα φροντίσουμε να μην είμαστε παραφωνία σε αυτό και ζητώ και από εκείνους που δεν βρίσκονται σήμερα εδώ και έχουν δημόσιο αξίωμα, να αγκαλιάσουν αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, την πρωτοφανή για την ιστορία του τόπου».

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης θέλησε να αναφερθεί και στα τοπικά, όπως είπε, λέγοντας ότι, εάν κάποιος επισκέπτης θελήσει να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει εδώ και μπει στο διαδίκτυο, τότε θα δει «μία εικόνα γκρίνιας, απίστευτης καταγγελίας, απίστευτων αρνητικών μηνυμάτων, μία διαρκή υπονόμευση του προορισμού και θα πιστέψει ότι μάλλον προσγειώθηκε σε μία χώρα η οποία είχε χιλιάδες νεκρούς ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, ανίκανο να διαχειριστεί το οτιδήποτε, έναν τόπο εγκαταλειμμένο».

«Ντροπή, ντροπή ντροπή!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος και συμπλήρωσε: «Είμαι ένας από αυτούς που είναι στο στόχαστρο αυτής της απίθανης ομάδας ανθρώπων, με τα πιο ταπεινά κίνητρα. Δεν μ’ ενδιαφέρει αλλά πλέον είναι εξαιρετικά ενυτοπωσιακή η προσπάθειά τους να καταστρέψουν τον τόπο».

«Πως πάνε τα πράγματα;»
Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκαν σχετικά με το ερώτημα «πώς πάνε τα πράγματα στη Ρόδο;». Όπως είπε, μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος, «σύμφωνα με τα media τα στημένα, τραγικά αλλά σύμφωνα με τη ζωή εξαιρετικά» αφού η πανδημία έχει βάλει στον πάγο όλο τον πλανήτη.
Σχετικά με το άνοιγμα της σεζόν είπε ότι πάει καλά και έκανε γνωστό ότι, μέχρι στιγμής, έχουμε 118 πτήσεις αυτό το διάστημα μόνο στη Ρόδο με 14.873 επιβάτες και όλα τα μοριακά τεστ που έχουν γίνει και στο αεροδρόμιο της Ρόδου και αυτό της Κω είναι αρνητικά.

Στη συνέχεια, θέλησε να σχολιάσει τι θα γίνει όταν θα έχουμε το πρώτο κρούσμα, λέγοντας: «Λοιπόν, να φροντίσουνε όλοι αυτοί οι ξεφρενιασμένοι σήμερα συμπατριώτες μας να…το διαδώσουν σε όλο τον πλανήτη, να σπείρουν τον πανικό, να πουν πόσο άχρηστοι είναι όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα έχουν διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία την κρίση-εξαιρώ εμένα και την Περιφέρεια»!

Είπε, ακόμη, ότι τα μηνύματα που έχουν είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ανέβει και άλλο η κίνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα περιμένουμε αύξηση, η αγορά σιγά-σιγά ανοίγει και όλοι καταλαβαίνουν ότι το στοίχημα φέτος είναι να δείξουμε το πιο ζεστό χαμόγελο που έχουμε σ’ αυτούς που πήραν την απόφαση και επέλεξαν τη Ρόδο και τα νησιά μας για τις διακοπές τους.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε κάτι που του μετέφερε η κα Στραντ, ότι κάποια ΜΜΕ στη Σουηδία έκαναν μία απόπειρα να παρουσιάσουν ότι το φαγητό σήμερα στα ξενοδοχεία που λειτουργούν στη Ρόδο ήταν λίγο και η ίδια το διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ ως πλεονέκτημα, αφού την επομένη μετέδωσαν «μπράβο στους Έλληνες, στους ροδίτες, που παίρνουν όλα τα μέτρα που πρέπει με τον περιορισμό του μπουφέ και όλους τους κανόνες της υγειονομικής θωράκισης των επισκεπτών και μπράβο σε αυτούς που μέσα σ’ αυτή την περίοδο λειτούργησαν τα ξενοδοχεία τους και το προσωπικό τους με τον πολύ μεγάλο του αγώνα».
Αναμφισβήτητα-συνέχισε ο Περιφερειάρχης-το διάστημα που έχουμε μπροστά μας θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, όσο δηλαδή ανεβαίνει η κίνηση.

Όπως είπε, θα ανοίξουν και άλλες χώρες, και η εκτίμηση σήμερα είναι ότι και η αγορά της Αγγλίας σε δέκα ημέρες περίπου μπορεί να είναι ανοιχτή, μία μεγάλη αγορά για τη Ρόδο, επίσης η αγορά του Ισραήλ τα σημερινά δεδομένα λένε ότι ενδέχεται να ανοίξει στις 2 Αυγούστου και όπως σε όλα τα νησιά έτσι και εδώ η προσπάθεια είναι να κερδίσουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας και εισόδημα μπορούμε και όσο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς μπορούμε να πάρουμε από τη σημερινή πίτα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου τουρισμού.
Είπε, ακόμη, ότι θα υπάρξει αντίστοιχη εκπροσώπηση του προορισμού μας και για τα ελληνικά ΜΜΕ και αυτές τις ημέρες οριστικοποιούν τον μηχανισμό.

Ακόμη, χθες, επρόκειτο να σταλεί σχετική ανακοίνωση στο εξωτερικό, στα αγγλικά, και με τα σήματα όλων των φορέων που συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος ο οποίος βεβαίως γνωρίζει άριστα την τουριστική αγορά, είπε ότι ο επισκέπτης μπορεί να έχει κάποιους ενδοιασμούς να έρθει και γι’ αυτό είναι σημαντική η προσωπική ευθύνη, να είμαστε όσο γίνεται πιο δοτικοί με τους επισκέπτες μας. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι μεγάλο μέρος των επισκεπτών που έρχονται στην αρχή είναι άνθρωποι που έχουν ξανάρθει και γνωρίζουν ότι πάνε σε σοβαρούς ανθρώπους.

Το μήνυμα, κατά τον κ. Καμπουράκη, πρέπει να είναι ότι φεύγοντας οι επισκέπτες μας από το νησί αποκόμισαν μία καλή εικόνα, δεν ένιωσαν ανασφάλεια, δεν είδαν επικίνδυνες συμπεριφορές και είναι χαρούμενοι με τα πρωτόκολλα που τηρούνται στις επιχειρήσεις και αυτό θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε.
Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμησή του για το πώς πάνε τα πράγματα, ο Δήμαρχος καταρχάς ανέφερε ότι όταν ολόκληρη η Τουρκία είναι κλειστή για τη Γερμανία, τη μεγάλη της αγορά, αυτό σημαίνει ότι εμείς σε ένα ποσοστό 10-15% είμαστε καλά συγκριτικά αλλά θα πρέπει να προσέξουμε το υγειονομικό κομμάτι, να είμαστε προετοιμασμένοι και να προτάξουμε τη σοβαρότητα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι 80-90 ξενοδοχεία στο νησί έχουν ανοίξει ή έχουν ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό θα γίνει με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες από πλευράς των εργαζομένων που έχουν πληγεί βαριά από αυτή την κρίση. Όπως είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, αρχίζει δειλά μεν αλλά σταθερά να προχωράει το άνοιγμα της σεζόν, μαζί με τα εστιατόρια και τα μπαρ, φθάνει να μην επαναπαυθούμε σε ό,τι έχει να κάνει με το υγειονομικό κομμάτι και να μη χαλαρώσουμε με τα μέτρα.

Αυτές οι 15-20 ημέρες του Ιουλίου θα είναι το κρίσιμο διάστημα, όπως είπε, και επέστησε την προσοχή. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να ευχαριστήσει όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας της περιοχής μας και είπε ότι το μήνυμα που στέλνει όλο το Νότιο Αιγαίο στον κόσμο είναι ότι εδώ αντιμετωπίζουμε τα θέματα σοβαρά. «Είναι ένα συμβόλαιο τοπικό επιτυχίας. Όλοι μαζί πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως, προστατεύοντας την υγεία, διασφαλίζουμε το μεγαλύτερο δυνατό εισόδημα για την κάθε οικογένεια», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η κα Στραντ
Τριάντα χρόνια έχει που εργάζεται στον τουρισμό η κα Στραντ ενώ έμεινε και κάποια χρόνια στη Ρόδο δουλεύοντας με έναν μεγάλο tour-operator ενώ έχει δουλέψει και στις τρεις αγορές που μας ενδιαφέρουν, Σκανδιναβία, Αγγλία και Γερμανία.

Επίσης, ξέρει τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εργαστεί ως διευθύντρια για τη διαχείριση κρίσεων (σ.σ. σεισμοί, εκκενώσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις κτλ.). Για αυτή την κρίση της πανδημίας, η ίδια θα «σκανάρει» τι γράψουν τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλες τις αγορές που μας ενδιαφέρουν και το μήνυμα που πρέπει να περνάει είναι θετικό ενώ δήλωσε ότι είναι τιμή της και είναι περήφανη που αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά.

Στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι να εκπέμψουμε το μήνυμα της ασφάλειας, της σοβαρότητας και να λέμε την αλήθεια γιατί αυτό θέλει ο επισκέπτης. Επίσης, ως μεγαλύτερη πρόκληση για την ίδια θεωρεί το να αισθάνονται ασφαλείς οι τουρίστες γιατί τώρα είναι λίγο φοβισμένοι. Μάλιστα, δήλωσε εντυπωσιασμένη με τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Διαβάστε ακόμη

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη