Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/01 22:50

sevastianos 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, που ίδρυσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός, αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2020 σ' εκείνον (25 χρόνια μετά την κοίμησή του).

Με φωτογραφίες, αποσπάσματα από ομιλίες του Σεβαστιανού και κείμενα ζωντανεύει η παρουσία του μακαριστού Επισκόπου και θερμαίνεται ο σεβασμός προς την εκλεκτή, πρωτοποριακή και πολυκεντρικά σωτήρια μορφή του και σε ανθρώπους, που δεν τον γνώρισαν.

Ο «σταυραετός» της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού Σεβαστιανός, με το φωτεινό πέρασμά του κέρδισε «το βασίλειον της ευπρεπείας και το διάδημα του κάλλους εκ χειρός Κυρίου».

Στην εξαϋλωμένη μορφή του ενσάρκωνε το αγιασμένο ράσο, το ασίγαστο καριοφίλι και το επαναστατικό κήρυγμα.

Με τη σωφροσύνη του, την ψυχική αρχοντιά του και την ακλόνητη πίστη του υψώθηκε ως σύμβολο ηθικής.

Όπως σημειώνεται στο καλαίσθητο ημερολόγιο από τους νέους της ΣΦΕΒΑ «ότι είμαστε σήμερα, ότι πιστεύουμε, ότι πονάμε και αγαπάμε, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη θερμουργό πνοή του ακατάβλητου Ιεράρχη, που διασταύρωσε τα σταθερά βήματά του με τα πρώτα βήματα της νεανικής μας ζωής, σμιλεύοντας χαρακτήρες».

Και πραγματικά ο Σεβαστιανός είναι και τώρα παρών. Ενεργητικά παρών, έστω και αν είναι θαμμένος στη Μολυβδοσκέπαστη. Τον εσωτερικό θησαυρό του δεν τον άγγιξαν ο θάνατος και ο χρόνος. Τουναντίον τον φανέρωσαν και τον μεγέθυναν.

T' όνομά του ξέφυγε από την αρμοδιότητα της τόσο τέλειας ταπεινοφροσύνης του. Ανήκει στην Εκκλησία. Ανήκει στην Πατρίδα. Ανήκει σε όλους μας.

ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΨΑΛΛΟΥΝ ΣΕ CD ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΙΩΑΝΝΗ

Εξάλλου μουσικό δίσκο (cd), όπου μαθητές της περιοχής ψάλλουν τον παρακλητικό κανόνα στο νεομάρτυρα Ιωάννη τον εκ Κονίτσης, αλλά και 8 τροπάρια προσόμοια προς τιμή του, κυκλοφόρησε η Μητρόπολη Κονίτσης.

Η παιδική χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως αποδίδει θαυμάσια τον παρακλητικό κανόνα στον άγιο, που είναι ποίημα του αείμνηστου υμνογράφου Γεράσιμου Μοναχού Μικραγιαννανίτη.

Αυτό, που εντυπωσιάζει, είναι πως παιδιά υμνολογούν το νεομάρτυρα τον καταγόμενο από τον τόπο τους όχι τυπικά, αλλά εμπνευσμένα.

Ο τρόπος της ψαλμωδίας τους δείχνει ότι έχουν συσσωρευμένη αυτοσυνειδησία του πνεύματος του αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης, που και αν ήταν Τούρκος, έγινε Χριστιανός.

Και δεν περιορίστηκε στη μεταστροφή. Προχώρησε και στη θυσία για το Χριστό.

Γίνεται φανερό από τη μελωδία, ότι στα παιδιά δεν περνά απαρατήρητη η ποιότητα πίστης του νεομάρτυρα Ιωάννη. Και αυτή την ποιότητα, που πηγάζει από την Ορθοδοξία και ταιριάζει σ' αυτά, τη χρειάζονται στη ζωή τους.

Κρατούν, μέσω της ψαλμωδίας, που έχει τεχνική, συναίσθημα, ωριμότητα και αρτιότητα, τη μαρτυρία και το μαρτύριο του αγίου Ιωάννη του εκ Κονίτσης ζωντανή.

Στο τευχίδιο, που συνοδεύει το cd, o Mητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας αναφέρει ότι «το μοσχομύριστο κρίνο, ο άγιος Ιωάννης, προστέθηκε στο χορό των Νεομαρτύρων στις 23 Σεπτεμβρίου 1814 και αποτελεί τιμή και καύχημα για τη γενέτειρά του, και ιδιαίτερα των νέων. Για τον λόγο αυτό και οι νέοι της Κόνιτσας έφτιαξαν σε μουσικό δίσκο τον παρακλητικό κανόνα».

sevastianos 2

sevastianos 2

sevastianos 2

sevastianos 2

sevastianos 2

sevastianos 2

Εμφανίσεις: 307505
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: