Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/02 12:29

agios xaralampis 7

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και εφέτος εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού.

Στο χωριό Ελαιώνας Φωκίδας, κατά τα τελευταία χρόνια, ο καταγόμενος από αυτό, ιεροκήρυκας Φωκίδος π. Νεκτάριος Καλύβας φροντίζει η πνευματική παρουσία του πολιούχου του χωριού να συνδυάζεται και με την αισθητή, διά των Αγίων του Λειψάνων.

Έτσι, μεταφέρθηκαν στο χωριό από πολλά μέρη τα φυλασσόμενα μέρη του Αγίου.

Εφέτος, με την άδεια και ευλογία του επιχωρίου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, και την επευλόγηση του οικείου επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, μεταφέρθηκε στον Ελαιώνα λειψανοθήκη του 1849, με σπόνδυλο του Αγίου, προς ευλογία και αγιασμό του λαού του Θεού.

Το άγιο λείψανο το υποδέχθηκαν οι ιερείς του χωριού, ενώ στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος.

Σε έναν υπερπλήρη ναό, με εξαιρετκή ψαλμωδία, και με μεγάλη λαϊκή ευλάβεια προς τον Άγιο Χαραλάμπη, τελέστηκε η Ακολουθία, διαβάστηκε η Αρτοκλασία και ακολούθησε εόρτιο κήρυγμα από τον συνοδό του Αγίου Λειψάνου, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας, Αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο Προδρομίτη.

Μετά τις Ακολουθίες, επακολούθησε πλούσιο κέρασμα προς τους επισήμους και στον λαό.

Την κυριώνυμο, Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, τελέστηκε ο Αναστάσιμος Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον π. Πορφύριο, τον π. Νεκτάριο Καλύβα και τον π. Αθανάσιο, εφημέριο του χωριού. Το Εσπέρας τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο.

Το χωριό Ελαιώνας διασώθηκε θαυματουργικά από τον Άγιο, και προς τιμήν του, ο Ναός του Αγίου Συμεών μετωνομάστηκε στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους. Οι Ιταλοί δεν κατάφεραν να το κάψουν ακριβώς από την θαυματουργική παρουσία του Αγίου.

Το εσπέρας της Κυριακής, το Τίμιο Λείψανο μεταφέρθηκε στον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Ιτέα, όπου τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου, ενώ την επομένη τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Φωκίδος.

Ο Συνοδός του Αγίου Λειψάνου, στην Ομιλία του αναφέρθηκε στην Νεότητα και στους λόγους απομακρύνσεώς της από την Εκκλησία.

Ο Γέροντας Πορφύριος με συνοδό τον Ηγουμενοσύμβουλο π. Παντελεήμονα επέστρεψαν στην έδρα τους αργά το απόγευμα, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, γεμάτοι από την αγάπη και τις ευλογίες που τους επιδαψίλευσε το θαυμάσιο προσκύνημα στα μέρη της Φωκίδας και η αβραμιαία φιλοξενία του π. Νεκταρίου.

Από το Ρουμλούκι, τον Ελληνότοπο, στην Ρούμελη, είναι ένα εξαιρετικό προσκύνημα, και μάλιστα συνοδεύοντας τον Μέγαν Χαραλάμπη, τον θαυματουργό, τον παπού μας.

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

agios xaralampis 1

Εμφανίσεις: 302327
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: