Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/04 20:10

pagari 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στη Romfea.gr


Οι διαρρήξεις-κλοπές ναών όλο και αυξάνουν, αφού κάποιοι πιστεύουν ότι στις εκκλησίες υπάρχουν χρήματα και τα παγκάρια τα θεωρούν εύκολο στόχο.

Η λεία τους είναι μικρή έως ανύπαρκτη, συνήθως, αλλά η ιεροσυλία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, διαπράττεται.

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Θεσπρωτίας, υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε εκκλησίες, που έγιναν στην περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Για τις υποθέσεις αυτές, εντοπίστηκε και συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, νεαρό άτομο, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Διαπιστώθηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης από 16-2-2019 έως 16-4-2019, διέπραξε στην περιοχή της Ηγουμενίτσας τις παρακάτω διαρρήξεις - κλοπές:

·Διέρρηξε τρεις φορές τον ναό αγίου Παντελεήμονα στην Ηγουμενίτσα, απ' όπου αφαίρεσε, χρηματικά ποσά από το παγκάρι.

·Διέρρηξε δύο φορές τον ναό αγίου Αθανασίου στη θέση Πυρί Ηγουμενίτσας, χωρίς να αφαιρέσει κάτι.

·Διέρρηξε το ναό Αγίας Τριάδας στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, απ' όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το παγκάρι.

·Αποπειράθηκε να διαρρήξει το εξωκκλήσι του αγίου Νεκταρίου στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, έγινε όμως αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή.

Τα χρήματα, που οι βέβηλοι βρίσκουν και αφαιρούν από τα παγκάρια συνήθως είναι ελάχιστα και μερικές φορές δεν υπάρχουν και καθόλου χρήματα, αφού και οι εισφορές των πιστών είναι περιορισμένες, αλλά και μέτρα λαμβάνονται για τη φύλαξή τους, δηλαδή συγκεντρώνονται αμέσως μετά τις ακολουθίες, εξαιτίας του φόβου των κλοπών.

Ωστόσο ιερείς και εκκλησιαστικά συμβούλια "πονοκεφαλιάζουν" για τις ζημιές σε πόρτες, παράθυρα, παγκάρια κ.λπ., που προκαλούνται από τους διαρρήκτες.

Συνήθως είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερες από τα χρηματικά ποσά, που αρπάζουν.

Σε μια από τις περιπτώσεις της Ηγουμενίτσας, ο ο διαρρήκτης δεν εντόπισε χρήματα, ωστόσο προκάλεσε εκτεταμένες φθορές, που η αποκατάστασή τους απαίτησε ένα όχι ευκαταφρόνητο κόστος.

Πέρα από το ότι οι "εισβολές" τις εκκλησίες αποτελούν ανίερες πράξεις, διαπιστώνεται ότι τα παγκάρια, όπου οι πιστοί από το υστέρημά τους αφήνουν τη συνεισφορά τους, δεν είναι "θησαυροφυλάκια", ωστόσο προσελκύουν το "ενδιαφέρον" διάφορων.

Όταν ο έλεγχος της συνείδησης είναι περιορισμένος και η πίστη ανύπαρκτη, όλα επιτρέπονται...

Εμφανίσεις: 300236
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: