Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/05 11:03

taxiarxis mantamado

Ρεπορτάζ: Γρηγόριος Κοτζαμάνης


Με λαμπρότητα, κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους πιστών από την Λέσβο αλλά και από όλη την Ελλάδα , πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 11 Μαΐου και Κυριακή 12 Μαΐου οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Μανταμάδο της Λέσβου.

Από τα μέσα της εβδομάδας χιλιάδες πιστών συνέρρεαν στον Πανίερο Προσκύνημα του Ταξιάρχου Μιχαήλ για να ευχαριστήσουν και να ασπαστούν την θαυματουργή εικόνα του.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Ταξιάρχη ακόμα και με τα πόδια όπως συνηθίζεται από τους κατοίκους του νησιού να πηγαίνουν με τα πόδια διανύοντας πολλά χιλιόμετρα.

Πολλοί κατά χιλιάδες που έφτασαν με τα πλοία γραμμής από Πειραιά και Καβάλα περπάτησαν πάνω από 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης για τον Μανταμάδο.

Στις 10:00 περίπου το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ταύρου και το τεμάχισμα του όπως και το τεμάχισμα κατσικιών, προβάτων κτλ όπου όλο το βραδύ μαγειρευόταν στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο και μοιράστηκε στους πιστούς την Κυριακή μετά και την ευλογία.

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Kεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων κ. Ευσεβίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου συμπαραστατούμενοι από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Κουτσαμπάση, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο και πλειάδας ιερέων από την Λέσβο και από όλη την Ελλάδα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που δέχθηκαν την προσκλησή του και τους παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα ολοκληρώνοντας την προσλαλιά του με εγκάρδιες ευχές προς άπαντας.

Αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στον χοροστατούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ, Δημήτριο όπου εκήρυξε τον θείο λόγο μιλώντας για την δημιουργία του αγγελικού κόσμου καθώς και θαυμάτων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που του εκμυστηρεύτηκε ο Άγιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία.

Τέλος έκλεισε τον λόγο τους απευθυνόμενος στους νέους που τους προέτρεψε να εγκαταλείψουν τα μικροαστικά πρότυπα που τους έχουν κατακλύσει και όπως και τον 2ο μετά Χριστόν αιώνα να κάνουν πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο την Ορθόδοξη πίστη μας.

Στις 7:30 το πρωί τις Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων κ. Ευσεβίου ο οποίος προεξήρχε και του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου και συλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου (που αφίχθη στην Λέσβο το πρωί της Κυριακής), Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και του οικείου ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.

Τον πανηγυρικό θείο λόγο της ημέρας εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως και έγινε λίαν αγαπητός στο νησί από τα πύρινα κηρυγματά του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Φέτος ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος αναφέρθηκε εκτός των άλλων στάθηκε σε αυτούς που πολεμούν την Εκκλησία του Χριστού με το σπαθί της εξουσίας και τόνισε πως δεν μπορούν να πλήξουν την Εκκλησία γιατί αυτός που θα κερδίσει στο τέλος είναι ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε μαζί του.

Τότε και εμείς θα κερδίσουμε. Επισήμανε δε την άρρηκτη σχέση της Εκκλησίας με τον Ελληνικό λαό που κάνουν λάθος αυτοί που προσπαθούν να την διαλύσουν.

Να σημειωθεί ότι για τέταρτη χρονιά φέτος ο κόσμος μετά το τέλος του κηρύγματος του Σεβασμιωτάτου ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Στις 11:45 τελέστηκε η λειτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου όπου τον παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου αλλά και η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία όπως επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως εψάλλε τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και στο τέλος ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.

Tην επομένη ημέρα Δευτέρα των Μυροφόρων που είναι κατ' εξοχήν ημέρα τιμής των Αρχαγγέλων τελέστηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο καθώς και το 40ημερο μνημόσυνο της κ. Φωτεινής πρεσβυτέρας του Προϊσταμένου π. Ευστρατίου Δήσσου.

Στον όρθρο χοροστάτησε και προεξήρχε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος συλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Επίσης συμπροσευχήθηκαν από του ιερού βήματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος και ο ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

Τελετάρχης όλων των ιερών ακολουθιών το διήμερο της Πανηγύρεως ήταν ο Προ'ι'στάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευστράτιος Δήσσος. Μαζί του ήταν ο συνεφημέριός του π. Χρήστος Τσιμτσηδέλλης όπου και οργάνωσαν άριστα όλη την πανήγυρη.

Τα αναλόγια κόσμησαν με τις παρουσία τους ο καλλικέλαδος Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης του Προσκυνήματος Μιχαήλ- Άνθιμος Δήσσος και στο αριστερό αναλόγιο ο Λαμπαδάριος Βασίλειος Πρίτσης.

Κατά την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων παρεβρέθηκαν Αντιπερειφεριαρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Βουλευτές του νομού Λέσβου και υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την λιτανεία συνόδευε η μπάντα της 98 ΑΔΤΕ και τιμητικό στρατιωτικό άγημα της μονάδας του Μανταμαδου. Ενώ το ομοίωμα της εικόνας του Ταξιάρχη σήκωσαν και φέτος άνδρες αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

Στο Μανταμάδο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών.

Ο Ταξιάρχης Μανταμαδου εορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου.

Φωτογραφίες: Στράτος Βαχτσαβάνης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Εμφανίσεις: 307548
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: