Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/07 19:48

panigyria 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για Romfea.gr


Σ' όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται τα καλοκαίρια πανηγύρια στα προαύλια ναών και εξωκλησιών.

Πρόκειται για παραδοσιακά γλέντια, των οποίων, βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει ξεθωριάσει η παραδοσιακή μορφή τους και είναι και αυτό μια αιτία, που παρακμάζουν ως προς το περιεχόμενό τους.

Δεν υπάρχει Έλληνας, που να μην έχει βιωματική εμπειρία από τα πανηγύρια.

Και αποτελούν θεσμό, όχι μόνο πολιτιστικό, αλλά και θρησκευτικό, αφού γίνονται για να τιμηθεί η μνήμη του αγίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός ή το εξωκλήσι της περιοχής.

Είναι μια καλή ευκαιρία για ανανέωση, μέσα από την επιστροφή στις ρίζες και από τις μυρωδιές της όμορφης φύσης.

Μια ευκαιρία για εκτόνωση, μέσα από το φαγοπότι, το χορό και το τραγούδι. Μια ευκαιρία για επικοινωνία, μέσα από τη συνάντηση με τους άλλους.

Κυρίως, όμως, μια ευκαιρία για πνευματική ανάταση, μέσα από τη ζωή του εορταζόμενου αγίου.

Και όπως λέει το τραγούδι, «να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς...».

Δυστυχώς, όμως, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, όπου ήταν άλλα τα ήθη, άλλα τα έθιμα, άλλοι οι άνθρωποι, αγνούμε σήμερα την πνευματική διάσταση των πανηγυριών και περιοριζόμαστε να τα βλέπουμε και να τα ζούμε απλά ως μια κοινωνική εκδήλωση.

Γι' αυτό δεν πηγαίνουμε στις ακολουθίες να λειτουργηθούμε, αλλά συμμετέχουμε μόνο στο γλέντι.

Με αυτή την επιλογή, όμως, δεν γεμίζει η ψυχή. Μπορεί στιγμιαία να περάσουμε ευχάριστα, αλλά το ψυχικό κενό δεν καλύπτεται.

Αν το πανηγύρι δεν ήταν μόνο ένα μουσικοχορευτικό γεγονός ή ένα τραπέζωμα με κρέατα, αλλά ακούγαμε παράλληλα και τις μελωδίες του Θεού, θα κλείναμε έξω τις φροντίδες του εγώ, το πολύβουο θόρυβο της καθημερινότητας.

Και θα νιώθαμε ότι οι ώρες του πανηγυριού έχουν προσωπικό χαρακτήρα, επηρεάζουν δημιουργικά το μέσα μας κόσμου και μας φέρνουν μια αληθινά χαρούμενη αύρα. Μας ξαναγεννούν το πνεύμα, τη σκέψη και την καρδιά.

Ας κάνουμε τα πανηγύρια του τόπου μας, πανηγύρι της καρδιάς μας, κρατώντας σωστά την πίστη του Χριστού μας.

Και να μη ξεχνάμε ότι και τα πανηγύρια στη γνήσια έκφρασή τους δείχνουν ότι η Ορθοδοξία και η ορθοπραξία είναι η ζήση μας.

Εμφανίσεις: 301713
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: