Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/08 14:57

dimioba 9

Με την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, την οποία τελεί κατά παράδοση ο εκάστοτε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, την Κυριακή πρίν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ξεκίνησαν και φέτος οι εορταστικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, στην Ιερά Μονή της Δήμιοβας.

Η Ιερά Μονή της Δήμιοβας βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Καλαμάτα, πάνω από το Ελαιοχώρι (Γιάννιτσα) στις παρυφές του Ταΰγετου και αποτελεί το Προσκύνημα των Καλαματιανών μετά από αυτή την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία «Υπαπαντή».

Το όνομα της Μονής «Δήμιοβα» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «κροκοτόπι», τόπος, δηλαδή, όπου ανθίζει το φυτό κρόκος που ακόμα και σήμερα φυτρώνει την άνοιξη στο δάσος που περιβάλει το μοναστήρι.

Η Μονή Δήμιοβας χτίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα και καταστράφηκε το 1770 από τους Τούρκου ως αντίποινα για τα «Ορλοφικά», την αποτυχημένη, δηλαδή, απόπειρα επανάστασης από τους ρώσους αξιωματικούς Θεόδωρο και Αλέξιο Ορλώφ.

Στην επανάσταση του 1821 η Μονή Δήμιοβας, όπως και η Μονή Μαρδακίου, αποτέλεσαν καταφύγιο για τους αρματωλούς και τους κλέφτες που δρούσαν στην περιοχή.

Η εικόνα της Παναγίας που έχει την ονομασία «Ελπίς των Χριστιανών», έχει μια πληγή με ξεραμένο αίμα στο κεφάλι της Θεομήτορος που προήλθε από χτύπημα με αιχμηρό όργανο.

Ο θρύλος θέλει το χτύπημα να έχει γίνει από τον αδερφό του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντα Ίσαυρου την περίοδο της Εικονομαχίας.

Έτσι και φέτος εκατοντάδες Καλαματιανών και κάτοικοι των χωριών του Ταϋγέτου, εκπληρώνοντας το τάμα τους προσήλθαν στη σημερινή Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιερά Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, συλλειτουργούντος μετά του Πρωτ. Σωτηρίου Παπαδόπουλου, εφημερίου της Κοινότητος Ελαιοχωρίου.

Φωτο: Γιώργος Τσερεφός

dimioba 1

dimioba 1

dimioba 1

dimioba 1

dimioba 1

dimioba 1

dimioba 1

dimioba 1

Εμφανίσεις: 308498
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: